Setari Cookie-uri

7 metode naturale de curatare a covoarelor

Un covor igienizat în mod regulat reduce riscul de alergii și ține infecțiile la distanță.

Covoarele sunt un accesoriu esențial pentru orice casă. O astfel de piesă poate să completeze mobilierul sau să fie elementul de bază al unei camere, ajută la protejarea podelelor, reducerea zgomotului și menținerea căldurii. În cazul unei familii numeroase sau cu copii, aceste produse sunt adesea pătate, își pierd culoarea și strălucirea, se murdăresc repede și pot afecta sănătatea. Un covor igienizat în mod regulat reduce riscul de alergii și ține infecțiile la distanță. Însă, majoritatea produselor de curățat din comerț conțin substanțe chimice puternice care sunt toxice. Îți prezentăm câteva metode naturale pe care le poți utiliza pentru a igieniza covoarele din locuință.

Metode eficiente pentru curățarea covoarelor

Deși mare parte din murdărie se constituie sub formă uscată și poate fi înlăturată prin aspirare, e nevoie de curățare în profunzime, protejând fibrele și țesătura. Poți reda aspectul deosebit al celor mai frumoase covoare pentru casă folosindu-te de câteva produse simple.

Citește și:

Bicarbonat de sodiu

O soluție potrivită pentru a curăța un covor murdar sau cu pete de grăsime este prin utilizarea bicarbonatului de sodiu. Presară acest praf direct pe covor, freacă ușor cu o perie și lasă-l să acționeze peste noapte. A doua zi, aspiră covorul foarte bine și bucură-te de rezultatul obținut: un covor curat care miroase frumos! Bicarbonatul de sodiu este indicat și pentru petele umede deoarece absoarbe lichidul foarte repede. Se pune în zona afectată, iar după câteva ore se aspiră.

Oțet

Pe lângă faptul că igienizează covorul fără a lăsa urme toxice, oțetul îi redă strălucirea și culoarea. Amestecă două lingurițe de sare într-o cană de oțet, pulverizează soluția obținută pe covor și freacă-l cu o perie moale. Lasă să se usuce și apoi aspiră-l foarte bine. În cazul unor pete de lapte, cola, bere sau noroi, elimină-le folosind o parte de oțet și două părți de apă. Pulverizează substanța pe covor și șterge bine cu o cârpă uscată.

Citește și:

Sare

Petele pot fi îndepărtate foarte ușor de pe covor cu sare. Dacă ai vărsat vin roșu sau cerneală, trebuie să absorbi totul cu o cârpă uscată și apoi să presări sare. După 10-15 minute, aspiră bine zona. Petele de ceai și cafea se freacă cu o soluție din apă și sare, apoi se clătește suprafața cu apă rece. Covoarele persane își păstrează culorile frumoase dacă le cureți cu o perie înmuiată în sare.

Apă fierbinte

Dacă ai nevoie să cureți în profunzime covorul, folosește apă fierbinte. Este cel mai simplu mod de a îndepărta praful și murdăria fără a utiliza alte substanțe chimice. Ține cont de faptul că apa fierbinte nu este de ajuns dacă vrei să elimini și eventuale pete.

Bere

Dacă ai la îndemână o periuță de dinți și puțină bere poți scoate foarte repede petele de pe covor. Toarnă bere în zona murdară, insistă cu periuța și apoi șterge suprafața cu o cârpă înmuiată în apă. Vei obține un covor foarte curat, fără urme inestetice.

Citește și:

Burete umed

Atunci când ai animale de companie în casă, este greu să cureți covoarele, dar în același timp și necesar să faci asta periodic. Cel mai simplu mod de a înlătura părul de câine sau de pisică de pe covor este să folosești un burete umed. Cu atenție și răbdare, vei avea un covor igienizat.

Apă caldă și săpun

Găsește un săpun natural care elimină murdăria, adaugă câteva picături în apă caldă și curăță întreaga suprafață a covorului. După ce ai frecat bine, folosește o cârpă uscată să absorbi excesul de săpun și apa.

Cum se întrețin corect covoarele

Dacă îți dorești să te bucuri cât mai mult timp de covoarele tale și să ai o casă curată și aerisită, trebuie să le întreții în mod corespunzător. Iată câteva sfaturi:

Citește și:
  • Aspirarea este necesară de cel puțin două ori pe săptămână în zonele cu trafic ușor. În cazul camerelor pentru copii sau a celor intens circulate, se recomandă aspirarea zilnică.
  • Pentru a nu deteriora covoarele, aspiră întotdeauna în direcția firelor. Indiferent dacă produsele sunt din lână sau sintetice, covorul va fi protejat, iar curățarea mai eficientă.
  • Covorul ar trebui aspirat pe ambele părți pentru a se curăța cât mai bine.
  • Petele trebuie îndepărtate imediat ce au fost observate pentru a evita extinderea lor.
  • Înainte de a folosi orice soluție pe covor, efectuează un test pe o suprafață mică ca să observi dacă îl afectează în vreun fel.
  • Covoarele se pot deteriora în momentul transportării sau depozitării, așa că trebuie înfășurate în direcția firelor, excepție făcând cel persan care are pe spate un strat latex.
  • În cazul depozitării, nu ține covorul în ambalaj plastic deoarece are nevoie de aerisire, așa că poți folosi cel mult hârtie sau ziar.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.