Setari Cookie-uri

Fii cu băgare de seamă la semnele de infertilitate!

Infertilitatea nu este o boală ale cărei simptome, evidente sau dureroase, să te trimită la medicul de specialitate.

La 25-30 de ani, poate fi vorba doar de momente mai puțin potrivite pentru apariția unei sarcini. Dar când lunile și încercările de a face un copil se tot adună, anii trec, iar cele două liniuțe pe testul de sarcină se încăpățânează să apară, cuplul ar trebui să înceapă să-și pună întrebări și, mai ales, să-și programeze un consult la medicul specialist în infertilitate.

Infertilitatea nu este o boală ale cărei simptome, evidente sau dureroase, să te trimită la medicul de specialitate. Este atât de silențioasă, încât nici nu ai putea bănui că, de fapt, ai o suferință. Aceea de a nu putea face copii. Și nu este vorba doar despre femei infertile, ci și despre bărbați, al căror procent este aproape egal cu cel al partenerelor care nu pot concepe o sarcină. Despre infertilitate, un subiect altădată tabu, dar foarte actual dacă luăm în considerare statisticile, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și:

În termeni medicali, infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcină după mai mult de 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. Printre cele mai importante cauze ale infertilității de tip feminin se disting: blocajele trompelor uterine, endometrioza, ovulație neregulată, fibrom uterin, menopauză precoce (chiar și la 25-28 de ani!). În cazul bărbaților, cele mai importante cauze ale infertilității sunt legate de probleme ale spermei și variocelul, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Infertilitatea este o boală, ca oricare alta, și are câteva semne/simptome, pe care atât femeia, cât și bărbatul din cuplu, ar fi bine să le recunoască cât mai de timpuriu. Pentru că trecerea anilor, îndeosebi în cazul femeilor, înseamnă un obstacol în plus de învins. După 35 de ani, indiferent de stilul de viață avut sau de genele moștenite, fertilitatea femeii intră pe o pantă descendentă, iar rezerva ovariană scade din ce în ce mai mult.

Citește și:

Primul semn clar al infertilității în cuplu este lipsa sarcinii. ”Un cuplu sub 35 de ani își mai poate acorda un an de încercări regulate până la consultul unui medic specialist în infertilitate. După acest prag de vârstă, nu recomand mai mult de șase luni de încercări fără a discuta cât mai repede cu specialistul în infertilitate. Din păcate, la ovare nu se poate face lifting!”, a completat dr. Vythoulkas.

Un alt semn al infertilității feminine este reprezentat de dereglările de ciclu menstrual. Așa cum cel mai probabil se știe, lungimea unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Fluctuațiile de la lună la lună sunt ușor de observat, mai ales atunci când aceste date, foarte importante pentru o femeie activă din punct de vedere sexual, sunt trecute într-o agendă personală. Aceste fluctuații sunt un semn că în organism are loc un dezechilibru. Totodată, menstruațiile neregulate, abundente sau, din contră, absența ei (amenoreea) pot indica probleme ale tiroidei sau boli renale, și ele cauze ale infertilității.

Citește și:

Tot un semn de dezechilibru, un semn al infertilității, îl reprezintă și dereglările hormonale cu ale lor indicii ușor de recunoscut - pilozitate în exces, acnee, scăderea libidoului, exces de sebum etc. Infecțiile și micozele (infecțiile tractului uro-genital, candidoze), ce se repetă foarte des, pot avea drept cauză prezența unei boli inflamatorii pelvine, a unei boli cu transmitere sexuală, îndeosebi Chlamydia și Gonoreea, două afecțiuni ce afectează permeabilitatea trompelor uterine, se pot afla pe lista cauzelor infertilități. Tot pe lista semnelor infertilității se află și diverse afecțiuni medicale - fibrom uterin, endometrioză, boală inflamatorie pelvină, diabet zaharat, hipertensiune, obezitate sau boli tiroidiene, dureri acute în zona pelvină sau în timpul actului sexual, a adăugat dr. Vythoulkas.

Citește și:

În cazul bărbaților, cele mai importante semne ale infertilității sunt imposibilitatea menținerii erecției în timpul actului sexual, probleme de ejaculare, durerile în zona organului genital ce ar putea avea drept cauză prezența unei boli cu transmitere sexuală, culoare neobișnuită a spermei, afecțiuni hormonale. Nu între cele din urmă, simptome ale infertilității masculine sunt și bolile sau afecțiunile genitale precum varicocelul, criptorhidia – testiculele necoborâte în scrot, orhita – inflamația testiculelor.

Featured foto by fizkes via Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.