Setari Cookie-uri

Baia bebelușului - Sfatul expertului pentru tinerele mămici

Pe lângă faptul că asigură o igienă benefică pentru sănătate, baia bebelușului este un adevărat răsfăț pentru cel mic.

Pentru majoritatea mămicilor, baia de seară a celor mici constituie o rutină zilnică. Este vorba de un moment important pe care îl așteaptă orice părinte, deoarece după o băiță caldă bebelușul este mult mai liniștit. Pe lângă faptul că asigură o igienă benefică pentru sănătate, baia bebelușului este un adevărat răsfăț pentru cel mic.

Mămicile își doresc să le ofere copiilor tot ce e mai bun și le creează o ambianță plăcută, căldură, confort, le cântă și îi masează cu blândețe, stabilind astfel o legătură puternică între cei doi. Îngrijirea bebelușului nu este deloc ușoară, mai ales pentru tinerele mame care abordează totul cu foarte multă grijă și dragoste.

Ce îți trebuie pentru baia bebelușului?

Pentru baia micuțului tău ai nevoie în primul rând de multă putere, rapiditate, eficiență și răbdare. Mișcările repetate în poziții incomode, încordarea pe care o simți mai ales până deprinzi acest obicei s-ar putea să îți suprasolicite organismul mai mult decât te aștepți. Nu uita că după băița bebelușului mai sunt totuși o mulțime de lucruri de făcut și doar el va fi cel care merge la somn, așa că fii cât se poate de relaxată.

Citește și:

Regula de aur presupune ca înainte de a începe baia să pregătești toate produsele necesare. Asigură-te că ai aproape și un termometru pentru baie, dar și produse pentru dezinfecția cădiței. Stabilește care vor fi hăinuțele de schimb, pune la îndemână 2-3 prosoape de baie pentru bebeluși care să absoarbă bine umezeala, produsele pentru masaj, forfecuța ori unghiera, șamponul de baie și săpunul special pentru cel mic. Mai ai nevoie de serul fiziologic cu care vei curăța în mod delicat ochii și nasul bebelușului, scutece de unică folosință și pungi pentru colectarea deșeurilor rezultate după baie.

Ține cont de faptul ca obiectele pentru baia bebelusului - coșul pentru rufele copilului și cădița - nu trebuie să intre în contact cu produsele adulților.

Citește și:

Pregătirea apei pentru baia bebelușului

Ca tânără mămică, probabil că cele mai multe sfaturi pe care le-ai primit cu privire la temperatura apei de baie au fost “nici prea caldă, nici prea rece”. Această dilemă poate fi lămurită foarte repede cu ajutorul termometrului, deoarece apa pentru băița bebelușului trebuie să aibă intre 38-40 de grade. În anotimpul rece este de preferat ca baia să fie puțin mai caldă decât în timpul verii.

În cazul în care nu ai un termometru, este indicat să fierbi apa și apoi să o lași să se răcească încet. Testează temperatura prin introducerea cotului sau antebrațului în apă, astfel încât să se simtă ușor plăcută pe piele.

Baia bebelușului tău

Dacă este posibil, se recomandă ca baia bebelușului să se efectueze într-o altă cameră față de cea în care acesta doarme. Temperatura din spațiul de baie trebuie să fie de 24-26 de grade.

Citește și:

Se pregătește micuțul, dezbrăcându-l cu blândețe. În cazul în care este murdar la funduleț, ar fi ideal să existe și o chiuvetă în apropiere pentru a fi spălat copilul sub jet de apă și cu săpun. Se începe masajul bebelușului cu un ulei de baie sănătos, care să nu conțină coloranți sau conservanți. Ai posibilitatea de a-l masa pe cel mic atât înainte cât și după baie. Cel mai bine ar fi să îi faci un masaj mai lung înainte să îl speli și după unul foarte scurt.

Este important ca primul contact cu apa să fie delicat pentru bebeluș deoarece acest lucru influențează atitudinea sa față de apă. Așează un prosop în cădiță, înspre zona capului și toracelui, ca să previi alunecare. Pentru băița propriu-zisă, cu mâna stângă se susțin ceafa și axila stângă a copilului, iar cu cea dreaptă se spală pe tot corpul cu blândețe și mișcări circulare. Se spală bebelușul și pe cap, apoi se clătește, după care se susține micuțul de abdomen pentru a fi clătit peste tot înainte de scoaterea din cadă. Se așează copilul pe prosopul de baie și se șterge prin tamponări ușoare, evitându-se frecarea brutală care ar putea leza pielea.

Citește și:

Ia în considerare că:

  • Apa trebuie să fie fiartă și răcită până când bebelușul împlinește o lună;
  • Temperatura din camera de baie trebuie să fie între 24-26 grade;
  • Baia generală se face în fiecare zi, vara de două ori și iarna o dată;
  • Până la 1 an copilul se spală zilnic și pe cap;
  • Produsele de igienă trebuie să fie adaptate vârstei și stării de sănătate a bebelușului;
  • Nu achiziționa cantități mai de cosmetice deoarece oxidează rapid;
  • Efectuează toaleta micuțului sub jet de apă și apoi spală-l în baia clasică pentru a evita reziduurile;
  • Deoarece există riscul de vărsături nu este indicat să hrănești bebelușul înainte de baie;
  • Transformă baia într-un moment de răsfăț, armonios, care să îi facă plăcere celui mic;
  • Folosește jucării de cauciuc ori plastic cu margini rotunjite, adecvate vârstei copilului și ușor de igienizat;
  • Nu utiliza aparate conectate la priză în apropiere de baia bebelușului și nu îl lăsa nesupravegheat nici o clipă.

henleydesignstudio from Pixabay

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.