Setari Cookie-uri

Cum să trăiești mai bine când ai o familie numeroasă

Privește cu optimism viitorul și învață-i pe toți din jurul tău să se implice și să nu te lase să faci singură toată treaba.

Dacă ești o mămică tânără și începi să faci cunoștință cu viața într-o familie numeroasă, cu trei sau mai mulți copii, probabil că te întrebi cum vei reuși să faci față fiecărei zile cu răbdare și calm. Chiar dacă situațiile pot lua o întorsătură neașteptată oricând și nu poți avea întotdeauna la îndemână un plan B, există mereu soluții. Privește cu optimism viitorul și învață-i pe toți din jurul tău să se implice și să nu te lase să faci singură toată treaba. Iată câteva sfaturi:

Organizează-te

Zilele de curățenie, cele pentru spălat rufe, orele de joacă - totul trebuie bine organizat. Planifică fiecare zi în funcție de activitățile la care trebuie să participe copiii tăi și în funcție de programul tău. Sfătuiește-ți partenerul să facă la fel și vei reuși, astfel, să pui la punct fiecare sarcină pe care ți-o asumi. Încearcă să gestionezi timpul în avantajul tău. De exemplu, folosește un uscator rufe pentru a face față volumului de haine spălate și pentru a nu te lovi de situația în care hainele pentru școală ale celor mici nu sunt uscate într-o zi de miercuri. Astfel de momente nu îți permit să improvizezi, așa că trebuie să fii pregătită.

Citește și:

Organizarea la nivelul întregii familii te va ajuta să nu uiți de nicio programare sau întâlnire, așa că instalează un tabel în bucătărie care să conțină planurile pentru întreaga săptămână. De asemenea, poți folosi un calendar pentru ca fiecare lună să fie productivă fără a te epuiza.

Cere ajutor

Echilibrarea unei vieți profesionale cu viața într-o familie numeroasă poate fi o sarcină complicată pentru orice mamă. În zilele în care ajungi mai târziu de la muncă și nu ai timp să te ocupi de tot ce ți-ai programat pentru acasă, cere ajutorul prietenilor sau rudelor. Fie că este vorba despre părinți sau prieteni buni, nu încerca să faci mai mult decât poți de una singură. Mai ales atunci când nici partenerul tău nu se poate implica mai mult din cauza jobului.

Citește și:

Cu siguranță, mulți dintre prietenii tăi sau rude se vor bucura să îți dea o mână de ajutor și chiar câteva sfaturi. Treci peste mândrie sau peste dorința de a-ți ascunde stresul și acceptă că ești om și ai nevoie ajutor mai des decât crezi.

Implică-i pe copii

Viața cu mai mulți copii mici poate să-ți dea peste cap ritmul în orice moment, dar, dacă îi înveți pe micuți să te ajute cu fiecare ocazie, vei reuși să eviți astfel de întâmplări. Când vine vorba de păstrarea ordinii și a curățeniei în camera lor, copiii trebuie să știe ce sarcini le revin lor. Odată cu înaintarea în vârstă, va trebui să îi înveți despre responsabilitățile mai mari pe care le vor avea în casă. Acestea includ datul cu aspiratorul, spălatul vaselor, întinderea hainelor la uscat etc. Dinamica unei familii numeroase cere ca fiecare membru să se implice, pentru ca fiecare zi să fie mai plăcută pentru toată lumea.

Citește și:

Planifică mesele

Cu siguranță nu-ți dorești să rămâi fără idei chiar înainte de masa de prânz sau cină de prea multe ori pe săptămână. Acest lucru se poate rezolva prin planificarea meselor pentru fiecare zi. Poți face asta săptămânal sau chiar lunar, dacă ești genul de persoană care obișnuiește să-și facă provizii pe termen lung. Adevărul e că, atunci când ai o familie numeroasă, nu îți permiți rămâi fără alimentele care te ajută să prepari rapid o masă copioasă și sănătoasă.

Comenzile la restaurante sau mâncatul în oraș nu sunt soluții pe care le poți pune în practică foarte des, pentru că vei cheltui mai mult decât ar trebui, iar mâncarea la care ai acces cel mai ușor este, de obicei, cea de tip fast-food. Copiii trebuie să aibă o educație alimentară bazată pe exemplu, așa că nu poți face rabat de la regulile obișnuite. Așadar, dedică-ți câteva ore din program pentru planificarea meselor și pregătește din timp rețetele și ingredientele.

Citește și:

Viața agitată pe care ți-o aduce o familie numeroasă nu va înceta să fie o binecuvântare dacă reușești să faci totul conform planurilor. Organizează-te, implică-i pe toți cei din casă și fă tot posibilul să fii mereu pregătită pentru situații neprevăzute. Vei reuși astfel să petreci cât mai mult timp alături de copiii tăi și să învățați lucruri noi împreună.

Sursa foto: unsplash.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.