Setari Cookie-uri

Istoria cafelei: cine a consumat-o prima dată și cum a ajuns să fie atât de populară în întreaga lume

Cafeaua este astăzi una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial, însă originea sa exactă nu este cunoscută încă. În schimb, există multe legende în acest sens.

Fără a folosi un espressor cafea și fără a avea informații despre beneficiile pe care consumul acesteia le poate avea asupra organismului, oamenii din trecut au făcut mai multe experimente până au identificat modul în care pot folosi de boabele de cafea.

Cea mai populară poveste a descoperirii cafelei îl are în centrul său pe un tânăr păstor, numit Kaldi, care îngrijea capre în provincia etiopiană Kaffa, la sfârșitul secolului al VI-lea. Legenda spune că el a observat că animalele de care avea grijă au devenit neliniștite după ce au mâncat fructele și frunzele unei plante necunoscute.

Călugării de la o mănăstire din apropiere au auzit despre acest fenomen și, după mai multe încercări, au descoperit că prin măcinarea, prăjirea și infuzarea semințelor acestei plante se poate obține o băutură unică. Cafeaua i-a ajutat pe călugări să rămână treji în timpul orelor lungi de rugăciune.

Citește și:

Vestea licorii magice s-a răspândit rapid, iar primele cafenele au fost în orașele sfinte Mecca și Medina. Ideea cafenelelor, unde oricine putea savura o ceașcă de cafea în timp ce discuta despre subiectele culturale de actualitate sau conducea o afacere, a înflorit rapid în Veneția, Paris, Londra și America de Nord începând cu secolul al XVII-lea.

Europenii au gustat pentru prima dată cafeaua în 1615, când comercianții venețienii, care au descoperit băutura în Istanbul, au adus această licoare în oraș. La început, băutura era vândută pe străzi de vânzătorii de limonade, dar în 1645 a fost deschisă prima cafenea în Veneția. Ulterior, multe astfel de cafenele au fost inaugurate în întreaga peninsulă, devenind locuri în care oamenii, în special artiștii și studenții, se întâlneau și discutau.

Citește și:

Călătorii care au descoperit cafeaua în timpul șederii lor la Istanbul au descris, în scrisorile trimise la Marsilia, aroma acestei băuturi. În 1644, primele boabe de cafea, împreună cu aparatul folosit pentru prepararea băuturii, au fost aduse în Marsilia de Monsieur de la Roque, ambasadorul francez. În 1660, comercianții din Marsilia, care ajunseseră să iubească băutura pe care o încercaseră prima dată la Istanbul, au început să importe cafeaua în oraș. Prima cafenea s-a deschis în Marsilia în 1671, fiind de la început un punct de atracție pentru comercianți și călători.

Parizienii au făcut cunoștință cu farmecul cafelei în 1669, când Sultanul Mehmed al IV-lea l-a trimis ca ambasador la curtea regelui Ludovic al XIV-lea pe Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa. Printre bunurile sale se aflau și mai multe pungi de cafea, pe care le-a descris-o franceziilor ca fiind o băutură magică. Astfel el a fost repede îndrăgit de înalta societate franceză. Aristocrația pariziană considera că este o mare onoare să fie invitată să bea o cafea turcească cu Süleyman Ağa.

Citește și:

Prima cafenea din Paris, „Café de Procope“, s-a deschis în 1686 și a devenit în scurt timp un loc frecventat de poeți, dramaturgi, actori și muzicieni. Multe figuri marcante ale societății franceze, precum Rousseau, Diderot și Voltaire, au trecut pragul acestei cafenele. Ulterior, urmând exemplul „Café de Procope“, au fost deschise cafenele pe aproape toate străzile orașului.

Anul 1683 a marcat cel de-Al Doilea Asediu al Vienei. Odată cu retragerea trupelor turcești, rezervele acestora au rămas în urmă. Bunurile abandonate includeau un număr mare de corturi, animale, cereale și aproximativ 500 de saci de cafea. Vienezii nu aveau idee ce să facă cu acel conținut ciudat din saci și, în cele din urmă, au decis să îl arunce în Dunăre. Însă știrile despre sacii misterioși au ajuns la urechile unui domn numit Kolschitzky, care a trăit printre turci vreme de mai mulți ani, fiind spion pentru austrieci în timpul asediului. El a cerut sacii de cafea ca recompensă pentru serviciile de spionaj de succes oferite. I-a servit, apoi, pe vienezi cu cafea și astfel aceștia au descoperit gustul băuturii. Cafenelele vieneze deschise în acea perioadă au devenit apoi un model pentru cele inaugurate în alte țări.

Citește și:

Londra a descoperit cafeaua în 1637, când un turc a adus-o la Oxford. A devenit rapid populară printre studenți și profesori, care au pus bazele „Oxford Coffee Club". Prima cafenea în Oxford s-a deschis în 1650 și s-a numit „Angel“. În 1652, un grec, pe numele său Pasqua Rosée, a inaugurat prima cafenea în Londra. Nu a trecut mult timp și cafenelele londoneze au devenit parte integrantă din cultura orașului.

Cea mai veche cafenea din Europa, în afară de „Café de Procope“ din Paris, care încă mai funcționează, a fost deschisă în Leipzig, Germania. În 1694, Heinrich Schütze a inaugurat „Coffe Baum“ și le-a dat clienților cafea gratis. În următoarele trei secole, multe personalități marcante s-au bucurat de cafeaua din „Coffe Baum“. E. T. A. Hoffmann, Richard Wagner, Goethe și Johann Sebastian Bach erau printre clienții frecvenți.

Citește și:

În 1668, cafeaua a ajuns în America. Prima cafenea, „The King's Arms“, a fost deschisă în 1696, în New York.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, cafeaua devenise una dintre cele mai importante mărfuri din comerțul mondial. În prezent, aproximativ trei miliarde de cești de cafea sunt consumate în fiecare zi, un număr care continuă să crească.

Sursă foto: Good luck images/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.