Setari Cookie-uri

Alergiile de primăvară - de ce apar și cum ne putem proteja de ele

Încheierea sezonului rece nu marchează doar renașterea naturii, ci și începutul apariției nesuferitelor alergii de primăvară.

Cunoscute și sub denumirea de febra fanului sau rinită sezonieră, acestea sunt cauzate de alergenii din aer, cel mai frecvent polenul, și afectează milioane de oameni din întreagă lume în această perioada. Doamna doctor Gloria SUCIU, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că, din păcate, nu există niciun tratament pentru a le vindecă complet, însă anumite măsuri pot fi luate pentru a reduce disconfortul apărut.

Sezonul alergic poate debuta chiar înainte de schimbarea anotimpurilor și poate dura mai mult timp după o iarnă blanda, vremea atipic de caldă fiind propice pentru că polenizarea să înceapă mai devreme. Zilele calde și uscate tind să aibă cele mai mari concentrații de polen, în special dimineață, la polul opus aflându-se zilele ploioase și umede.

Citește și:

Cum apar alergiile de primăvară

Alergiile de primăvară sunt cauzate de alergenii din aer, care afectează predominant căile respiratorii, și apar prin contactul direct cu diferite tipuri de polen, plante și flori prezente primăvară.

“Alergiile de primăvară apar atunci când sistemul imunitar identifica drept periculoasă o substanță din aer, care este de obicei inofensivă, și răspunde la prezența respectivului alergen prin eliberarea de histamina, un mediator ce dilată vasele de sânge, declanșând cascadă ce determina simptomatologia reacției alergice”, explică doamna doctor Gloria Suciu, specialist dermatolog.

Simptome

Manifestările comune ale alergiilor de primăvară includ lăcrimarea ochilor, inflamarea sinusurilor, strănutul, tușe, senzația de mâncărime în cavitatea bucală, urechi, nas și gât.

Citește și:

“Pe lângă simptomele respiratorii mai pot apărea și manifestări cutanate prin contactul direct al pielii cu diferite tipuri de polen, plante și flori prezente primăvară, sub formă unor leziuni urticariene, numite popular "blânde", care sunt roșii, însoțite de mâncărime și nu persistă mult timp în același loc. Zonele mai frecvent afectate de alergenii din aer sunt cele de la nivelul fetei ( predominant în jurul ochilor, al nasului și la nivelul obrajilor), decolteului, antebratelor. Mâncărimea poate deveni, însă, generalizată și severă”, spune specialistul dermatolog.

“Simptome mai puțîn obișnuite pot rezultă și din presiunea sinusala cauzată de febra fanului și includ: dureri de cap sau sinusale, durere facială, pierderea sau diminuarea simțului mirosului etc. Există și manifestări grave, precum șocul anafilactic, care pune viață pacientului în pericol”, atenționează doamna doctor Gloria Suciu.

Citește și:

Ameliorarea alergiilor de primăvară

Manifestările cutanate ale alergiilor de primăvară pot fi calmate prin administrarea unor medicamente pe cale orală, din clasa antihistaminicelor, dar și prin utilizarea unor geluri antipruriginoase. În cazuri severe se poate face tratament cortizonic local, administrarea orală sau injectabilă fiind rar necesară.

Featured foto by Dmytro Zinkevych via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.