Setari Cookie-uri

Modalitatea de acordare a zilelor libere în situația închiderii temporare a unităților de învățământ

În contextul pandemiei de COVID-19, precum și cel al instituirii stării de urgență pe teritoriul României, Ministrul Educației, dna. Monica Anisie, a declarat oficial că școlile vor rămâne închise până după sărbătorile pascale ortodoxe.

În contextul pandemiei de COVID-19, precum și cel al instituirii stării de urgență pe teritoriul României, Ministrul Educației, dna. Monica Anisie, a declarat oficial că școlile vor rămâne închise până după sărbătorile pascale ortodoxe. Este de menționat că potrivit structurii anului școlar 2019-2020, elevii intră în vacanța de primăvară de sâmbătă, 4 aprilie 2020 până marţi, 21 aprilie 2020.

Cadrul legislativ

La data de 14 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 2019 Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Legea va intra în vigoare la data de 17 martie 2020, în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Având în vedere că legea nu are efecte retroactive, până la data intrării ei în vigoare, părinții nu beneficiază de zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii pe perioada cât unitățile de învățământ sunt închise, ei având posibilitatea de a stabili în mod direct cu angajatorul modalitatea de acordarea a zilelor libere, putând opta pentru concediu de odihnă sau concediu fără plată.

Citește și:

Legea nr. 19/2020 prevede acordarea de zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Dreptul părintelui de a beneficia de zile libere plătite se întinde pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea respectivelor unități de învățământ și se aplică atât angajaților din mediul privat, cât și celor din mediul public.

Condiții pentru acordarea zilelor libere plătite

Pentru a putea beneficia de această măsură, părintele trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

Citește și:

• are copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ; pentru copiii cu dizabilități înscriși în cadrul unei unități de învățământ limita de vârstă este de până la 18 ani;

• locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Excepție

Potrivit art. 2 alin. (4) din Legea nr. 19/2020 în cazul angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, zilele libere se acordă doar cu acordul angajatorului.

Citește și:

Procedura de urmat
Arătăm că zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți depusă la angajator. Odată cu cererea se va depune și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere.

Cuantumul indemnizației

Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Sumele vor fi plătite din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului, iar până la închiderea anului fiscal, acestea vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri ce va fi stabilită prin hotărâre de Guvern. Arătăm că luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Rezultă așadar că părintele poate primi cel mult 185 lei/zi.

Citește și:

Numărul de zile libere acordate potrivit prezentei legi se va stabili prin hotărâre de către Guvernul României. Deși se prevede în mod expres în cuprinsul legii că zilele libere se acordă pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ, legiuitorul a ținut să arate că se va stabili prin hotărâre de Guvern un număr de zile libere ce vor putea fi acordate.

Articol semnat de Alina Tiocan, avocat colaborator Iordăchescu & Asociații

Vizionare placuta


Kudika
18 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.