Setari Cookie-uri

Cum te poți pregăti financiar pentru o situație dificilă

Cu cât pui în aplicare mai rapid acele măsuri care să te ferească de imprevizibil, cu atât ai șanse mai mari să treci peste greutăți cu bine.

Momentele în care ne dăm seama că avem nevoie de o mai bună organizare și de o planificare atentă a bugetului sunt acelea în care ne lovim de o situație de criză sau de una dificil de gestionat. O recesiune economică sau apariția unei urgențe pentru care avem nevoie rapid de o sumă consistentă de bani ne învață că fiecare dintre noi ar trebui să aibă un plan bine pus la punct, precum și o rezervă de economii pentru a trece mai ușor peste astfel de momente.

Cu cât pui în aplicare mai rapid acele măsuri care să te ferească de imprevizibil, cu atât ai șanse mai mari să treci peste greutăți cu bine. Însă, dacă nu ai început încă să cotizezi într-un cont de economii, nu e nevoie să intri în panică. Există mai multe metode prin care îți poți organiza mai bine bugetul și te poți pregăti pentru o perioadă de incertitudine financiară:

Citește și:

Începe să economisești

Chiar dacă îți dorești să fi început să economisești cu mult timp în urmă, niciodată nu este prea târziu să pui niște bani deoparte pentru zile negre. Cel mai bine este să ai un cont separat de economii, care să-ți permită să retragi oricând bani, fără să plătești taxe suplimentare. Specialiștii ne recomandă să avem mai multe rezerve de economii: una în lei, altă în valută (euro sau dolari), așa încât să nu avem surprize neplăcute în cazul în care o moneda se devalorizează.

Negociază cu angajatorul

Dacă traversezi o perioadă mai dificilă, o negociere cu angajatorul s-ar putea să-ți aducă un plus la veniturile tale lunare. Poate îți faci curaj să ceri acea mărire de salariu pe care o aștepți de multă vreme sau poate te afli în situația în care îți poți negocia anumite beneficii. Spre exemplu, numeroase companii sunt dispuse să le acorde angajaților tichete de masă, pentru care tu ești scutită de plata taxelor salariale. Acest lucru înseamnă o putere de cumpărare crescută cu 48% și îți poate acoperi pe o perioadă cheltuielile cu alimentele.

Citește și:

Achită-ți la timp datoriile

Într-o situație de criza, este cu atat mai important să nu acumulezi datorii și să te asiguri că ești la zi cu plata ratelor, a chiriei și a facturilor. Amânarea acestor plăți duce la aplicarea unor penalizari, ceea ce înseamnă că vei ajunge sa plătești mai mult sau chiar să ajungi în imposibilitate de plată, dacă situația financiară în care te afli este una dificilă. Iar dacă nu îți permiti sa achiți o rata într-o luna, este bine sa notifici cat mai din timp banca. Multe instituții financiare le acorda clienților o perioada de grație de câteva săptămâni, fără să aplice penalizări, așa că poți căpăta astfel un moment de respiro.

Ține constant evidența cheltuielilor

Dacă nu monitorizezi deja unde se duc lunar banii tăi, este momentul să începi să ții o evidență cât mai detaliată a cheltuielilor. Așa, îți poți da mai ușor seama unde poți face economii și care sunt acele cheltuieli care nu sunt neapărat necesare. Poți folosi o aplicație de gestiune a bugetului sau îți poți organiza singură un tabel împărțit pe câteva categorii mari: cheltuieli recurente (chirie, rate, facturi, abonamente, transport etc), cheltuieli cu mâncarea (cumpărăturile săptămânale, mesele zilnice, gustări), cheltuielile personale (haine, înfrumusețare, sănătate) și altele.

Citește și:

Ce mai poți face pentru a-ți suplimenta veniturile

Dacă ai nevoie de venituri în plus, poți lua în calcul și alte modalități prin care să rămâi cu mai mulți bani la final de lună:

  • caută o colaborare în domeniul în care lucrezi, care să-ți ocupe câteva ore pe săptămână, dar care să-ți aducă un venit în plus;
  • renunță la lucrurile pe care nu le folosești și încearcă să le vinzi pe un site de anunțuri. Poate ai o bicicletă staționară pe care ai folosit-o doar de cateva ori, o haină pe care nu ai purtat-o niciodată ori niște încălțări incomode care stau de luni bune în dulap.
  • anulează abonamentele de care nu ai neapărată nevoie sau încearcă să obții o ofertă mai bună la ele.

Sursa foto: energepic.com from Pexels

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.