Setari Cookie-uri

Ce să faci dacă nu rămâi însărcinată pe cale naturală

Iată un... desfășurător care te va îndruma ce ai de făcut, pas cu pas.

Un text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Imposibilitatea de a rămâne însărcinată este un subiect sensibil și dureros pentru ambii parteneri. Cauza infertilității poate fi însă diagnosticată și în cele mai multe cazuri tratată. Pe lângă asta, există și alte căi de a obține o sarcină, în afară de cea naturală.

Important este să nu lași timpul să treacă prea mult, să aștepți și să tot aștepți... Așteptarea poate să coste, iar plata este rezerva ovariană. Care, pe măsura trecerii timpului (în realitate încă de când te-ai născut, ba chiar din viața intrauterină) scade ireversibil, până la epuizare. Dacă ai vârsta sub 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după un an de zile de contacte sexuale regulate, neprotejate, este timpul să iei măsuri. Dacă ai peste 35 de ani și în aceleași condiții nu ai obținut o sarcină după șase luni, ai și tu nevoie de ajutor. De ajutor profesionist țintit, adică de un specialist în infertilitate. Iată un... desfășurător care te va îndruma ce ai de făcut, pas cu pas.

Citește și:

Programează o consultație de specialitate

Fii pregătită să îi oferi medicului toate informațiile de care are nevoie, dar să-i și pui toate întrebările la care vrei răspuns. Va trebui să știi datele la care ai avut menstră în ultimele șase luni, dacă ai ținut un grafic al temperaturii bazale pentru a identifica ziua ovulației, ce medicamente ai luat sau încă iei (unele interferează cu fertilitatea). La consultație va fi prezent și partenerul pentru că, în aproape jumătate dintre cazuri problema de infertilitate este la bărbat. Este important ca atunci când sarcina nu apare pe cale naturală să mergi la un specialist în infertilitate, analizele indicate sunt specifice în acest caz, ca în orice afecțiune, de altfel.

Supune-te unor investigații de bază

Citește și:

De fapt, amândoi veți face o serie de analize care să stabilească statusul fiecăruia: analize uzuale de sânge și spermograma. În funcție de rezultate investigația va fi aprofundată prin alte examene și testări (dozări hormonale, serologie TORCH, ecografie endovaginală/monitorizare ovulație, histerosalpingografie, histeroscopie sau laparoscopie exploratorie).

Începe tratamentul de bază al fertilității

Pe baza rezultatelor testelor, medicul te poate sfătui să mergi mai departe cu o formă de tratament de fertilitate. El poate recomanda un tratament medicamentos sau – dacă testarea relevă anomalii structurale – intervenție chirurgicală. Reține și că schimbarea stilului de viață crește șansele de a obține sarcina în timpul/în urma tratamentului. Mă refer la renunțarea la fumat, consum de alcool și pierderea în greutate dacă ești supraponderală.

Citește și:

Ia în calcul fertilizarea in vitro sau alte metode de reproducere umană asistată

Este posibil ca aceasta să rămînă cea mai concretă soluție. Urmează tratamentul pe care specialistul în infertilitate ți-l recomandă, fiind unul personalizat. Fii pregătită psihic și pentru un eșec. Uneori sunt necesare mai multe cicluri de tratament până la reușită.

Perseverează!

Dacă vă simțiți copleșiți dar nu vreți să renunțați, discutați cu medicul despre o pauză. O întârziere a tratamentului nu reduce întotdeauna șansele de succes. Dacă vă simțiți copleșiți și vreți să renunțați, sfatul este același: discutați cu medicul. Este prietenul vostru și persoana care vrea la fel de mult să deveniți părinți. Împreună puteți găsi o cale de urmat. Important este să aveți încredere totală în el.

Citește și:

Featured foto by Dragana Gordic via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.