Setari Cookie-uri

Părerea ginecologului: Ce trebui să știi despre testul de sarcină

Testul de sarcină este cea mai simplă, mai rapidă și mai comodă metodă prin care femeia poate afla dacă este sau nu însărcinată.

Asta însemnând că îl va face fie atunci când speră să fie gravidă, fie... când se teme că ar putea fi. Și într-un caz, și în celălalt, așteptarea rezultatului (chit că este vorba despre doar câteva minute) este plină de emoție.

În general, bănuielile femeii că ar putea fi însărcinată apar atunci când menstra întârzie, în special dacă este una regulată. Dacă menstra este neregulată, se mai pot aștepta câteva zile după data probabilă la care este așteptată instalarea acesteia. Totuși, testele de sarcină oferă cele mai bune rezultate după șapte zile de la data la care ar fi trebuit să se instaleze menstra. Explicația este dată de faptul că, după ce ovulul fecundat se implantează, la nivelul placentei începe să fie secretată gonadotropina corionică umană (hCG), hormon al cărui nivel crește semnificativ în prima parte a sarcinii.

Citește și:

Este de preferat ca testul de sarcină se efectueze dimineața, când urina este mai concentrată și conține o cantitate mai mare de hCG. Va trebui să citești instrucțiunile de utilizare înscrise de producător pe ambalaj, dar în principiu mecanismul este cam același. Eventual diferă procedura. În funcție de modelul ales, fie recoltezi urina într-un recipient curat și introduci în ea stripul de testare, fie acesta se pune direct sub jetul de urină, fie se picură urina cu pipeta de unică folosință în zona indicată și marcată. Și tot în funcție de model, vei avea de respectat timpii de așteptare în vederea afișării rezultatului. Testele de sarcină au devenit în utima vreme din ce în ce mai exacte, cu un rezultat din ce în ce mai sigur, iar unele dintre ele, pe care este specificat, se pot realiza în orice moment al zilei.

Citește și:

Cu toate acestea, organismele umane nu sunt identice și fiecare are propriul ritm. Și nici toate testele de sarcină nu sunt la fel de precise. Din aceste două motive există și posibilitatea ca un prim test de sarcină să fie fals negativ. Mai ales dacă, din nerăbdare, ai făcut testul prea devreme și el nu a putut identifica nivelul de hCG. Sau dacă din cauza unui consum crescut de lichide urina folosită pentru testare a fost mult diluată. În cazul rezultatului fals pozitiv, acesta poate fi influențat de administrarea unor medicamente hormonale (terapie pentru infertilitate) sau de o sarcină pierdută recent. Ori pur și simplu testul este expirat.

Testul de sânge este cel mai precis

Deși testele din urină care se efectuează în intimitatea propriului cămin au o acuratețe foarte mare, situată între 97 și 99%, nu sunt la fel de precise cum este cel efectuat din sânge. Acest tip de testare (care tot gonadotropina corionică umană o identifică), poate confirma prezența unei sarcini mai devreme decât testul de urină, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Și ecografia transvaginală confirmă, fără dubii, instalarea unei sarcini.

Citește și:

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Featured foto by Eskymaks via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.