Setari Cookie-uri

Pericolele verii pentru gravide

Temperaturile ridicate sunt inconfortabile pentru oricine. Însă pentru femeile însărcinate căldura poate crea probleme destul de mari. Supraîncălzirea corpului (hipertermia) și deshidratarea reprezintă un risc de complicații pentru sarcină.

O temperatură anormal de ridicată a corpului, în special în primul trimestru, expune fătul riscului de defecte la naștere. Există dovezi că gravidele care s-au confruntat cu hipertermia în primele șase-opt săptămâni de sarcină aveau un risc crescut de a aduce pe lume bebeluși cu defecte ale creierului sau măduvei spinării – numite defecte de tub neural -, cum ar fi spina bifida. Hipertermia se poate dezvolta nu numai în condițiile unor temperaturi atmosferice ridicate, ci și ca urmare a unui episod febril sau a obiceiului de a face baie în cadă, cu apă fierbinte. Din fericire, riscul unor astfel de probleme este mult redus după vârsta gestațională de opt săptămâni, iar incidența cazurilor este scăzută.

În ceea ce privește deshidratarea, aceasta se poate instala foarte ușor iar femeile însărcinate sunt predispuse acesteia. Căldura (ca să nu mai zicem de caniculă, de temperaturile extreme!) provoacă pierderi ale apei din corp, în principal prin transpirație. Și, odată cu ea, electroliți. Tabloul complet al simptomelor deshidratării include:

Citește și:
  • gură uscată;
  • piele și tegumente palide;
  • amețeală (ca urmare a scăderii tensiunii arteriale);
  • durere de cap, migrenă;
  • oboseală;
  • pierderea apetitului;
  • urină închisă la culoare;
  • grețuri și vărsături asociate cu crampe abdominale;
  • crampe musculare.

Și pentru că am menționat amețelile cauzate de deshidratare, trebuie subliniat cât de periculoase pot fi ele pentru o femeie însărcinată. O căzătură ca urmare a stării de amețeală, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și începutul celui de-al treilea, poate dăuna atât mamei cât și bebelușului. Iar cea mai gravă complicație este pierderea lichidului amniotic.

În plus, deshidratarea determină creierul să producă un hormon numit vasopresină (numit și hormon antidiuretic), care declanșează setea. Acest hormon este, însă, similar cu oxitocina, hormonul implicat în stimularea contracțiilor uterine. Ca urmare, deshidratarea în al treilea trimestru poate declanșa contracții uterine intermitente și chiar naștere prematură.

Citește și:

Recomandările făcute femeilor însărcinate pentru perioada de vară, când temperaturile sunt crescute, au în vedere evitarea expunerii la soare și un consum adecvat de lichide. Este bine ca deplasările să fie efectuate fie dimineața devreme, fie seara, când este mai răcoare. Consumul de lichide (apă sau ceaiuri neîndulcite, exclus băuturi carbogazoase) ar trebui să se situeze undeva la 10-12 pahare pe zi, chiar și mai multe dacă este necesar. Menținerea unui nivel optim de hidratare va ajuta organismul să își autoregleze temperatura.

Un articol de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Featured foto by Dasha Petrenko via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.