Setari Cookie-uri

Cum să rămâi conectat social în vremuri de criză

Distanțarea fizică nu trebuie să devină ceva chinuitor.

Perioada cea mai grea a pandemiei a trecut odată cu eliminarea restricțiilor începând cu data de 15 mai, atunci când a devenit din nou legal să ieși din casă fără declarație, să te deplasezi pe distanțe mai lungi, dar și acceptat social și să te revezi cu familia și prietenii într-un context relaxat.

Dar tensiunea a continuat să existe și să stârnească conflicte între prieteni sau între străini în legătură cu purtarea măștii sau cu alte aspecte legate de comportamentul social corect în această perioadă.

Deși o mască medicală este cea mai ușoară cale de a te conforma și a le arăta celor din jur că îi respecți și că ești responsabil, mai există câteva reguli de bun simț care pot face interacțiunea socială mai ușoară pentru toți.

Citește și:

Întâlnirea în spații neaglomerate

Odată cu redeschiderea teraselor, a devenit tentant să ne reunim cu prietenii în gașcă și să râdem împreună de pățanii sau alte întâmplări amuzante. Din păcate, există locuri în care regulă numărului maxim de patru persoane nu se aplică, iar responsabilitatea pentru sănătatea proprie și a celor din jur rămâne la cei care sunt clienți și aleg să petreacă timp în astfel de locuri.

Pentru a evita astfel de situații, este indicat să verifici înainte de a face o rezervare dacă localul respectă regulile de distanțare între mese. În același timp, o idee bună ar fi și să limitezi astfel de întâlniri la două persoane. În cazul în care îți dorești neapărat să te vezi cu prietenii în formulă extinsă, parcurile sunt cea mai bună soluție.

Citește și:

Odată cu redobândirea permisiunii de a ieși din casă, spațiile verzi au devenit o adevărată gură de aer proaspăt și speranță. Acestea îți oferă posibilitatea de a te bucura de natură, dar și de a socializa în mod responsabil sau a te juca cu animalele de companie sau cu copiii. De aceea, parcurile și picnicurile reprezintă o alternativă foarte sigură și prietenoasă la ieșitul la terasă sau la petrecerea timpului în spații aglomerate.

Purtarea măștii în spaţiile închise

O altă regulă, a cărei implementare se află într-o zonă mai degrabă gri, se referă la locurile în care trebuie să îți comanzi de la bar ceva. De obicei, barurile fie se află în interior, fie sunt amenajate într-un spațiu semi-închis. Recomandarea este să porți mască și să fii solidar cu cei care te servesc și o poartă în mod nemijlocit.

Citește și:

Respectarea regulii de distanțare la metrou

Deși pare ceva de la sine înțeles, respectarea distanțării fizice în trenurile de metrou este uneori încălcată. Deși suntem tentați să facem lucrurile “ca înainte”, putem da dovadă de responsabilitate și solidaritate dacă respectăm distanța și în mijloacele de transport în comun. Dacă în autobuz poate fi mai dificil să păstrezi distanță, metroul permite mutarea în spații în care este mai puțin aglomerat. În cazul în care scaunele sunt ocupate cu câte un loc liber între ele, un gest de respect social ar presupune să nu te așezi pe vreunul dintre ele. Soluția ar fi să găsești un spațiu în care există posibilitatea de întinzi un braț în toate direcțiile și să nu atingi pe nimeni. Un astfel de comportament corect îi inspiră pe cei din jur și, cu timpul, poți avea parte de mai puține neplăceri cauzate de comportamente antisociale, chiar dacă sunt realizate în mod conștient sau inconștient.

Citește și:

Purtarea de discuții sincere despre pandemie cu cei dragi

Pandemia este un subiect dificil, însă a nu vorbi despre ea poate deveni foarte dăunător. Așadar, atunci când te întâlnești cu prietenii sau cu familia, nu ezita să îți expui punctul de vedere și să cauți înțelegere în ceilalți. Deschiderea către cei care sunt dispuși și capabili să te asculte este o soluție vindecătoare pentru anxietate și alte sentimente dificil de trăit pe perioade mai lungi de timp. Mai mult decât atât, îi ajută și pe ceilalți să normalizeze sentimentele de frică pe care le trăiesc, dar care poate că nu le exprimă pe cont propriu. Așadar, discută despre cum te simți și ce crezi în acest context unic și bucură-te de beneficiile pe care vulnerabilitatea le poate oferi.

Citește și:

Distanțarea fizică nu trebuie să devină ceva chinuitor. Este mai degrabă vorba de cum reușim să ne adaptăm la noua situație și cum ne putem păstra și dezvolta relațiile sociale atât de necesare pentru sănătatea noastră emoțională. Responsabilitatea și deschiderea către “greul” pe care ceilalți îl resimt sunt două componente de bază ale unei vieți sociale sănătoase și prielnice pe timpul pandemiei de Covid19.

Sursa foto: Photo by Helena Lopes

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.