Setari Cookie-uri

Cel mai bun moment pentru o sarcină

Alegerea celui mai bun moment pentru a rămâne însărcinată este, desigur, o decizie de cuplu. Sau personală. Însă există câțiva factori fizici și emoționali pe care este de preferat ca aspiranta la titlul de mamica să îi ia în considerare.

Articol de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Unele femei au planificat să rămână însărcinate după ce se căsătoresc. Imediat după ce se căsătoresc sau ceva mai târziu. Altele își doresc un copil indiferent de starea civilă. Practic nu există un moment bun sau prost pentru a rămâne însărcinată. Poți fi un părinte bun și dacă ești tânăr, lipsit de experiență și de bani, la fel cum poți fi un părinte îngrozitor chiar dacă ești matur și potent financiar. Și invers. De asemenea, te poți schimba în bine sau în rău, ca părinte, la orice vârstă. Hai totuși să vedem care sunt factorii pe care n-ar fi rău să îi ai în vedere.

Vârsta

Citește și:

Încerci să rămâi însărcinată la 20 de ani? Toate sunt de partea ta: și timpul, și biologia. La această vârstă corpul este pregătit pentru sarcină și stai bine cu fertilitatea pentru că dispui de cel mai mare număr de ovocite de calitate. La o femeie tânără ovocitele sunt mai puțin susceptibile să aibă și transmită anomalii genetice, iar riscul de avort spontan este mai mic. Dacă la 20 de ani acest risc este între 12 și 15%, la 40 de ani el ajunge la 25%. De asemenea, unei femei tinere îi va fi cu mult mai ușor din punct de vedere fizic să ducă sarcina la termen, pentru că riscurile de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet gestațional sau alte complicații ale stării de sănătate sunt reduse. Cum redus este și riscul de a naște prematur sau de a aduce pe lume un copil cu o greutate mică la naștere. Așadar, între 20 și 30 de ani este numai bine să devii mamă!

Citește și:

Stabilitatea financiară

Nu e nicio umbră de îndoială: este scump să crești un copil. Așa că nu ești de acuzat dacă vrei să mai aștepți puțin până să rămâi însărcinată, pentru a-ți termina studiile, a avea siguranța unei cariere și o situație financiară cât de cât stabilă. Dar aici lucrurile sunt pe muchie de cuțit. Pe de o parte, dacă devii părinte tânăr și pentru asta abandonezi planurile legate de carieră, s-ar putea să nu mai ai energia de a reveni la ele. Pe de altă parte, dacă le acorzi lor întâietate și prea timp din viața ta, există riscul ca diminuarea firească a rezervei ovariene să îți creeze probleme în a mai rămâne însărcinată pe cale naturală...

Răbdarea și statusul emoțional

Citește și:

Ca părinte tânăr s-ar putea să nu ai toată răbdarea necesară creșterii unui copil și nici să fii pregătit să faci sacrificii. Și nici emoțional să nu fii chiar pregătit cu adevărat. Să ai impresia că cel mic ți-a confiscat viața și „ți-a dat interzis” la mici plăceri: călătorii, petreceri până în zori, somn până la prânz, rochii, pantofi, restaurante, concerte...

Ca părinte matur probabil că vei fi mult mai dispus să accepți schimbările din viața ta odată cu venirea pe lume a copilului, să ai mai multă răbdare și înțelepciune. Dar nu pierde din vedere lucrul cel mai important: declinul fertilității odată cu trecerea timpului.

Featured foto by Maksym Azovtsev via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.