Setari Cookie-uri

Consultul ginecologic la adolescente! Când, cum și de ce?

Recomandarea consultului ginecologic anual este valabil și în cazul unei adolescente, astfel se pot descoperi abaterile de la normalitate și preveni anumite patologii.

Majoritatea femeilor știu că vizită la ginecolog este esențială pentru asigurarea stării de sănătate și prevenirea unor afecțiuni grave.

Probabil nu există femeie care să nu fi auzit măcar o dată în viață următoarea exprimare: “Este important să mergi o dată pe an la medicul ginecolog.”

În cazul adolescenței e necesar să se conștientizeze faptul că ea se află în perioada de transformare prin care capătă toate caracteristicele femeii adulte și în această etapă pot să apară modificări ce trebuie atent evaluate.

Pentru prima vizită la medicul ginecolog, cel mai bun moment este atunci când nu există probleme medicale.

Este recomandabil că primul consult ginecologic să fie făcut cât mai curând după debutul menstruației, această fiind semnul de baza al modificărilor deja produse în organismul femenin, când fetiță se transformă în adolescență și consultul de rutină în această perioada devine esențial.

Citește și:

Dacă se face în aceste condiții, prima vizită la medicul ginecolog nu necesită mereu o examinare fizică, această înseamnă că nu e obligatoriu să va dezbrăcăți.

Menționez acest lucru deoarece sunt multiple situații în care se amână consultul datorită unei jene, frecvent nefondate.

CUM SE DESFĂȘOARă ȘI ÎN CE CONSTĂ PRIMA VIZITĂ LA GINECOLOG A ADOLESCENȚEI ?

Primul contact cu medicul ginecolog, creează condiții pentru stabilirea unei relații de încredere, alegeți un medic cu care se poată discuta confortabil despre toate subiectele delicate și sensibile cum ar fi: activitatea sexuală, contracepția, sarcina sau probleme legate de menstruație.

Recomandarea mea personală este să va pregătiți fiica pentru o etapă importantă din viață ei de femeie. Chiar dacă nu acuză nici o problema e bine să purtați o discuție despre această parte a dezvoltării ei, e posibil că fiica să evite discuțiile despre intimitatea ei.

Citește și:

Într-o ambianța liniștită discutați despre necesitatea vizitei ginecologice înainte de primul ei consult și explicați-i că acest lucru o v-a ajută să evite multiple situații neplăcute în viitor.

În cadrul consultului se vor oferi informații necesare pentru înțelegerea propriilor transformări.

Totodată se vor discuta toate aspectele legate de această perioada, începând de la banală igienă intimă, ce trebuie să urmărească și la ce să fie atentă, că să prevină apariția unor probleme.

Domnișoară poate pune toate întrebările la care nu a primit răspunsuri din alte surse până în acel moment sau au rămas aspecte neclare.

CAUZE FRECVENTE PENTRU CARE SE SOLICITĂ CONSULT GINECOLOGIC LA ADOLESCENTE

În această perioada cele mai frecvente cauze pentru care se solicită consultul ginecologic sunt problemele legate de menstra:

Citește și:
  • cicluri menstruale neregulate;
  • crampe menstruale;
  • dureri ale abdomenului inferior, asociate sau nu cu alte simptome ce duc la perturbarea activităților zilnice;
  • sângerare anormală ( prezența sângerării între menstre);
  • sângerare abundență (necesitatea de a schimbă tampoanele la 2 ore).

Mai rar apar și alte probleme de ordin ginecologic înainte de începerea vieții sexuale cum sunt:

  • secrețiile vaginale anormale;
  • disconfort și alte simptome în zona intimă;
  • modificări la nivelul sânilor;

Tot în această perioada începe și curiozitatea pentru tot ce înseamnă relațiile cu sexul opus, unele adolescente își încep chiar viață sexuală.

Un consult ginecologic înainte de începerea vieții sexuale, oferă informații esențiale pentru a avea o experiență plăcută în condiții sigure pentru sănătatea ta.

Citește și:

Examinarea medicală regulată are scopul de a depista factorii importanți ce influențează starea de sănătate și diversele probleme de sănătate. Acestea descoperite la timp, pot fi remediate înainte să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat.

E de menționat că în prezent, copiii sunt expuși la mai mulți factori ce ar putea determina apariția unor probleme ginecologice și aceștia pot fi descoperiți doar în cadrul unui consult ginecologic adecvat.

Un articol de Dr. Natalia Caisin, specialist Memormed, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, cu compententa in colposcopie, chirurgie laparoscopica ginecologica, histerectomie, ultasonografie obstetricala si ginecologica, tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata, precum si experienta in GINECOLOGIE INFANTILA.

Citește și:

Featured foto by Pixel-Shot via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.