Setari Cookie-uri

5 lucruri uimitoare despre dezvoltarea fătului în uter

Nu este un secret faptul că sarcina transformă întregul organism. În momentul în care o femeie poartă un copil în pântece, corpul ei trebuie să treacă prin multe ajustări pentru a se asigura că ea și copilul vor traversa fără niciun risc cele aproximativ nouă luni.

Mai mult decât atât, fătul trece, de asemenea, prin schimbări remarcabile în timp ce crește în uterul mamei și este mai conștient de ceea ce se întâmplă în lumea exterioară decât ai crede.

Astăzi, dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă 5 lucruri uimitoare pe care ar trebui să le cunoști despre dezvoltarea fătului în uter.

1. Bebelușul are gust

Anumite alimente pe care le consumi pot fi detectate în lichidul amniotic. Cercetările arată că arome puternice, cum ar fi usturoiul, anasonul, ghimbirul, dar și cele dulci pot schimbă gustul lichidului amniotic. Încă din săptămâna a 15-a de sarcină, bebelușul începe să arate o preferință pentru mâncarea mai dulce - înghițind mai mult lichid amniotic când este dulce și mai puțin când este mai amar. De asemenea, poate și sughiță. Sughițurile încep în primul trimestru, deși este posibil să le simți mai târziu în timpul sarcinii. Cercetările, publicate în Pediatrics.com, au constatat că alimentele pe care le consumi pot influența preferințele alimentare ulterioare ale bebelușului tău, astfel încât, cu cât vei mânca o varietate mai mare de alimente, cu atât este mai probabil că bebelușul să se bucure de acestea când va fi mai mare.

Citește și:

2. Fătul înghite propria urină

Până la sfârșitul primului trimestru, bebelușul începe să producă urină. Desigur, nu există o modalitate de evacuare, decât în lichidul amniotic. Acesta este apoi înghițit, digerat, trece prin rinichi și procesul se repetă. Și, deși acest lucru poate părea cu adevărat dezgustător - lichidul este complet steril și nu îi face rău bebelușului.

3. Bebelușul deschide ochii în burtică

Vederea lui este limitată, dar bebelușul tău deschide ochii de la aproximativ 28 de săptămâni și poate distinge lumina de întuneric. Bebelușii pot detecta lumina în jurul săptămânii 16, dar ochii lor nu sunt recognoscibili decât în jurul săptămânii 20. Din săptămâna 28, cercetările au arătat că bebelușii clipesc și deschid ochii. Adesea bebelușul tău va răspunde cu o mișcare mai intensă la surse puternice de lumina, cum ar fi lumina soarelui sau o lanternă îndreptată spre burtă.

Citește și:

4. Fătul te aude

Structurile urechii interne ale bebelușului s-au format după 16 săptămâni, permițându-i să audă sunete. Până la 24 de săptămâni s-au format cohleea, timpanul, urechea medie și restul structurilor. De acum înainte, bebelușul îți poate auzi bătăile inimii, precum și respirația. Mai mult decât atât, te poate auzi vorbind. De aceea, este important să nu stai în medii poluate fonic.

5. Bebelușul plânge în uter

Studiile au descoperit că bebelușii par să plângă în pântece încă din săptămâna 28. Cercetătorii de la Centrul Medical Carolinas din SUA au descoperit acest lucru întâmplător în timp ce investigau efectele expunerii la tutun și cocaină asupra răspunsurilor bebelușilor la stimularea vibroacustica. Înregistrările lor cu ultrasunete și video au arătat că bebelușii au expresii faciale care seamănă cu plansul.

Citește și:

Sarcina este o etapă extrem de frumoasă a vieții, care nu încetează să ne surprindă.

Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajută pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

Photo by Minnie Zhou on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
11 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.