Setari Cookie-uri

6 căi prin care poți combate dependența de zahăr

Este zahărul cu adevărat o dependență? 

Cu toții avem perioade când ne confruntăm cu pofte copleșitoare de zahăr și, efectiv, consumăm orice conține zahăr pentru a ne potoli această poftă de dulce. Oamenii de știință au descoperit că zahărul creează dependență și stimulează aceleași centre de plăcere ale creierului precum cocaina sau heroina. Pentru a scăpa de această dependență, organismul are nevoie de un proces de detoxifiere.

Cercetătorii de la Princeton au făcut un studiu în care au hrănit șobolani cu apă cu zahăr și au descoperit că, atunci când șobolanii au fost privați de zahăr, dopamina chimică a creierului scade, iar ei au suferit de anxietate și tremurături. La fel ca și în cazul rozătoarelor, există persoane care, atunci când renunță definitiv la zahăr, se confruntă cu simptome clasice de sevraj: dureri de cap, anxietate, oboseală și vise scăldate în bazine de ciocolată!

Citește și:

În urma unui alt studiu efectuat în California pe un grup de 20 de persoane care au eliminat, timp de două săptămâni, toate zaharurile adăugate și îndulcitorii artificiali, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Toleranța lor pentru gustul dulce s-a schimbat complet. 95% dintre subiecți au raportat că alimentele și băuturile pe care le-au consumat ulterior aveau un gust „mai dulce”. Peste jumătate au raportat că poftele intense s-au diminuat după două sau trei zile, iar 87% nu au mai simțit efecte de sevraj după șase zile.

Un alt avantaj al detoxifierii, spun cercetătorii americani, este că îți vei reseta gustul. Nu numai că vei avea nevoie de mai puțin zahăr pentru a te simți mulțumit (cantitatea recomandată este de șase lingurițe pe zi pentru femei și nouă lingurițe pentru bărbați), dar vei aprecia mai mult aromele alimentelor.

Citește și:

Iată cum îți poți gestiona pofta de dulce și cum poți scăpa definitiv de dependența de zahăr.

Înlocuiește dulciurile cu fructe întregi

Fructele conțin fructoză, care este metabolizată diferit față de dulciurile procesate. Dar ai grijă să limitezi aportul la câteva porții pe zi. Consumul mare de fructe duce la creșterea cantității de grăsime abdominală, ceea ce crește riscul de apariție a diabetului de tip 2. De aceea, alegeți fructe cu conținut scăzut de zahăr, nu struguri sau cireșe, care au un conținut ridicat de zahăr.

Elimină îndulcitorii artificiali

Deși se știe că anumite băuturi dietetice sau fără zahăr ajută multe persoane aflate la dietă să treacă mai ușor prin acest proces, cercetătorii americani ne sfătuiesc să eliminăm tot ceea ce înseamnă îndulcitori artificiali, precum: aspartamul, sucraloza, zaharina - chiar și stevia -, deoarece consumarea de cantități mari ne poate face să dorim și mai mult să mâncăm dulce. Având un gust diferit, tendința este de a consuma mai multe astfel de produse pentru a fi pe deplin mulțumiți.

Citește și:

Casă curată & dulapuri curate & frigider curat

Asta înseamnă să scapi de orice tentație dulce, fie că vorbim de acasă sau de serviciu. Evident că nu putem controla toate mediile în care ne aflăm, dar tot ce ține de casă, de birou, de mașină depinde numai de noi.

Creați un plan de rezervă

Dacă pofta de zahăr este de necontrolat, gândește proactiv și pune în aplicare un plan de distragere care te ajută să depășești momentul. Cercetătorii ne îndeamnă să mâncăm un fruct, să facem o plimbare sau să ascultăm muzică, sau orice altă activitate care să te facă să uiți de poftă de dulce, chiar să suni un prieten sau să citești un articol distractiv. Știind, din timp, ce vei face este ceea ce face diferența.

Gestionează-ți nivelul de magneziu

Poftești la ciocolată, în special? Cercetările arată că această reacție poate fi deosebit de frecventă în rândul persoanelor cu deficit de magneziu. Un set de analize ar putea fi de ajutor. Apelează la medicul de familie pentru un set complet de analize. Scapă de pofta de dulce consumând legume cu frunze de culoare verde-închis, care sunt bogate în magneziu, dar și tofu, leguminoase și nuci. Află mai multe informații despre ce alimente poți consuma în cartea Ecuația slăbirii, scrisă de medicul Șerban Damian.

Citește și:

Și nu în ultimul rând...

Află cum au reușit alte persoane să scape de dependența de zahăr!

O rezolvare a problemei zahărului ar fi cartea Adio, zahăr! de Molly Carmel. O poveste reală și extrem de sinceră, care te va ajuta să renunți complet la diete și să scapi de kilogramele în plus! Cartea Adio, zahăr! își propune să-i convingă pe cititori să rupă „prietenia” cu zahărul, prin intermediul a numeroase argumente științifice, dar și prin exemple de persoane care au reușit să facă acest lucru. Lucrarea este o mărturie personală a autoarei, dependentă mulți ani de zahăr, care oferă instrumente celor care doresc și trebuie să renunțe la zahăr, dar și la făină. Este povestea unei femei care ajunsese la 150 de kilograme și care, cu ajutorul unei echipe de specialiști, a reușit să scape de această dependență alimentară. Molly Carmel își propune cu această carte să îi ajute pe toți cei care duc, zi de zi, o luptă cu zahărul. Considerat cel mai mare dușman al stilului de viață sănătos, zahărul este omniprezent în viața noastră.

Citește și:

Povestea lui Molly este povestea a milioane de oameni care se luptă cu kilogramele în plus, ținând diverse diete găsite pe internet, luând o mulțime de pastile și bând ceaiuri miraculoase ce promit topirea unui număr mare de kilograme într-un timp foarte scurt și care, într-un final, ajung tot în punctul de unde au plecat. Secretul, din punctul ei de vedere, este tratarea dependenței de zahăr ca pe o relație toxică, abuzivă, din care vom ieși urmând un plan de 66 de zile. Cercetările arată că adoptarea unui nou comportament durează, în medie, 66 de zile pentru a deveni automat, adică un obicei. Deși numărul exact de zile poate diferi de la o persoană la alta, 66 pare a fi, după știință, numărul de aur.

În luna iunie, editura Publisol vine cu o ofertă de nerefuzat pentru cei care încă mai caută secretul unei diete de succes. Cartea Adio, zahăr! de Molly Carmel poate fi achiziționată de pe site-ul publisol.ro la prețul de 29,90 lei, redus de la 45 lei. În plus, poți opta și pentru pachetul de cărți compus din: Adio, zahăr! de Molly Carmel și Ecuația slăbirii de Șerban Damian la prețul de 69,90 lei (stoc limitat, 20 de pachete). Oferta este valabilă doar pe site-editurii, https://publisol.ro.

Citește și:

Photo by j on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.