Setari Cookie-uri

Totul despre apendicita

Apendicita este o inflamație a apendicelui vermiform (apendicelui) al cecului. Apendicita devine de obicei acută în câteva ore și necesită o intervenție chirurgicală imediată în majoritatea cazurilor. Apendicita cronică sau subacută poate fi tratată și cu antibiotice.

Cecul este situat în partea dreaptă a abdomenului inferior. Formează o buclă intestinală de 6 până la 12 cm lungime la începutul intestinului care se termină orb în apendice. Deșeurile alimentare și bacteriile fecale se pot colecta în apendice. Acest lucru contribuie la apariția inflamației. Apendicita este, prin urmare, una dintre cele mai frecvente inflamații intestinale. Poate apărea la orice vârstă; cu toate acestea, vârful frecvenței este la adolescență și la vârsta adultă tânără.

De obicei, nu se poate găsi nicio cauză clară pentru apendicită. Se presupune că deșeurile alimentare sau particulele de materii fecale s-au mutat în apendice.

Apendicita acuta

Inflamația acută a apendicelui începe de obicei cu un sentiment de disconfort și dureri difuze de stomac. Durerea se concentrează de obicei rapid în abdomenul inferior drept și poate fi foarte severă. Tusea sau tensiunea în peretele abdominal intensifică și mai mult durerea. Pe lângă durere, pot apărea și greață, constipație sau febră.

Citește și:

Deși apendicita apare de obicei într-o formă acută, există și forme cronice. Dacă apendicita este cronică, simptomele sunt mai puțin pronunțate și inflamația poate dispărea spontan.

Apendicita acută este diagnosticată pe baza simptomelor caracteristice. O examinare a sângelui și o examinare cu ultrasunete pot oferi indicații suplimentare de apendicită. Dacă există o probabilitate suficient de mare de apendicită, pacientul este supus unei intervenții chirurgicale foarte repede. Dacă operația este amânată prea mult timp, există riscul ca inflamația să se rupă și să se transforme în peritonită care pune viața în pericol.

Dacă apendicita este cronică sau subacută, în loc de intervenție chirurgicală se poate efectua și tratament cu antibiotice. Dacă astfel de faze inflamatorii cronice apar în mod repetat, de obicei este indicată și îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Citește și:

Simptome asociate frecvent cu apendicita

Durerea migratoare: problemele pot începe cu câteva zile înainte ca organul să se inflameze sau să se rupă. În acest timp, s-ar putea să aveți dureri în mijlocul abdomenului care se simt ca un stomac deranjat. Dacă apendicele este problema, această durere tinde să se deplaseze în partea dreaptă sau inferioară dreaptă a abdomenului.

Greață și vărsături: Greața și vărsăturile sunt asociate cu apendicita, dar diareea este mai consistentă cu o infecție gastro-intestinală.

Pierderea poftei de mâncare.

Febra: O mică ruptură poate provoca durere în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi prin abdomen provocând febră și alte simptome.

Citește și:

Realizarea unui diagnostic

Medicii vor prelucra adesea un test de sânge pentru a verifica dacă există un număr mare de celule albe, ceea ce le-ar da indicii asupra unei infecții. S-ar putea să fiți supus, de asemenea, un test imagistic, cum ar fi o scanare CT.

Eliminarea altor condiții face, de asemenea, parte din proces. Femeile pot fi uneori mai dificil de diagnosticat, deoarece apendicita are simptome similare cu chisturile ovariene și alte afecțiuni ginecologice. De asemenea, medicii vor încerca să excludă gastroenterita și bolile intestinului, precum și pietrele la rinichi la persoanele în vârstă.

Cum se desfășoară operația?

În principiu, există două proceduri chirurgicale pentru a elimina un apendice inflamat. O operație deschisă și o operație laparoscopică minim invazivă (tehnica gaurilor de cheie). În timpul operației deschise, abdomenul este deschis cu o incizie de aprox. 6 cm lungime în partea dreaptă a abdomenului inferior. Apendicele, care este situat la vârful colonului, este apoi ligaturat și detașat. Fundul mic al apendicelui detașat este suturat.

Citește și:

În zilele noastre, operația deschisă este folosită foarte rar. Apendicele este de obicei îndepărtat laparoscopic. Această metodă minim invazivă implică introducerea unei camere video și a unor instrumente chirurgicale în abdomen prin câteva incizii mici în piele. Apendicele este apoi expus și eliminat sub vizualizarea camerei, ca în operația deschisă.

Featured foto de la Zetar Infinity

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.