Setari Cookie-uri

Tot ceea ce trebuie sa știi despre infecția cu Helicobacter pylori

Medicii nu știu de ce infecția cu H. pylori duce la probleme la unii oameni și la alții nu.

Ce este infecția cu H. pylori?

Infecția cu H. pylori este o afecțiune care uneori poate provoca dureri abdominale, balonări, greață sau vărsături. Infecția cu H. pylori apare atunci când un tip de bacterie numită H. pylori infectează stomacul sau duodenul unei persoane. Duodenul este prima parte a intestinului subțire.

Infecția bacteriană este foarte frecventă, aproximativ jumătate din populația lumii găzduind-o în stomac. Bacteriile sunt contractate prin contactul cu saliva infectată, vărsături sau materii fecale sau prin ingestia de alimente / apă contaminate. Populațiile din zonele cu salubritate slabă au o proporție mai mare de indivizi infectați.

Mulți oameni sunt infectați cu H. pylori. De cele mai multe ori, infecția cu H. pylori nu duce la probleme sau provoacă simptome. Dar la unii oameni, infecția cu H. pylori duce la probleme care pot provoca simptome. Aceste probleme pot include:

Citește și:

*Răni deschise, care se numesc „ulcere”, pe mucoasa stomacului sau duodenului unei persoane

*Cancer la stomac

Medicii nu știu de ce infecția cu H. pylori duce la probleme la unii oameni și la alții nu.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu infecție cu H. pylori nu au semne sau simptome. Majoritatea simptomelor sunt legate de inflamația și ulcerul stomacului, inclusiv:

*Dureri abdominale superioare și disconfort

*Greață și vărsături

*Balonare

*Pierderea poftei de mâncare

*Pierdere în greutate

*În cazurile severe, sângerări de la nivelul mucoasei stomacului

De multe ori simptomele apar după ce au mâncat și, de multe ori, pacienții se trezesc dimineața devreme cu dureri abdominale. H. pylori a fost, de asemenea, asociat cu anemie feriprivă din cauza sângerărilor interne cronice.

Citește și:

Când să solicitați asistență medicală

Dacă sunteți îngrijorat de orice semne sau simptome persistente, ar trebui să vă programați pentru a vă consulta medicul. Aceste simptome ar putea fi asociate și cu alte boli. Vărsăturile cu sânge sau scaunele negre, sau sângeroase sunt urgențe medicale și nu trebuie ignorate - dacă aveți aceste simptome, ar trebui să solicitați asistență medicală imediată.

Diagnostic

Testele de diagnostic pentru H. pylori pot fi clasificate în două categorii: teste invazive care necesită endoscopie și teste neinvazive.

Sunt preferate testele neinvazive și există trei opțiuni: serologie, teste de respirație cu uree și teste de antigen din scaun. Testele de respirație și testele de antigen din scaun sunt preferate, deoarece acestea diagnosticează prezența infecției active, în timp ce serologia nu poate distinge între infecțiile active și cele vindecate. Sunt disponibile o varietate de teste comerciale pentru antigen din scaun. Cele mai fiabile rezultate sunt obținute cu cele care folosesc anticorpi monoclonali pentru a detecta antigenii H. pylori, astfel încât testele care utilizează anticorpi monoclonali sunt preferate în comparație cu testele din prima generație care utilizează anticorpi policlonali.

Citește și:

Testele serologice nu sunt recomandate pentru testarea inițiala, deoarece au specificitate și sensibilitate limitate și rămân pozitive mult timp după eradicarea unei infecții. Deși sunt disponibile teste IgG, IgA și IgM, doar testele IgG sunt fiabile. IgM anti-H. pylori sunt disponibile pe scară largă prin intermediul laboratoarelor comerciale.

Testele serologice pot fi utilizate atunci când există o probabilitate ridicată de testare a unei infecții cu H. pylori (de exemplu, boala ulcerului duodenal activ), deși testele care confirmă infecția activă (teste de respirație sau teste de antigen din scaun) sunt preferate.

Testele invazive sunt cele care necesită endoscopie. La momentul endoscopiei, endoscopistul poate identifica caracteristici puternic sugestive ale unei infecții active cu H. pylori, cum ar fi prezența unui ulcer peptic. Cu toate acestea, un standard de aur pentru diagnosticul infecțiilor cu H. pylori este examinarea histologică a biopsiilor mucoasei gastrice. Imaginea histologică tipică este una care prezintă atât inflamația acută, cât și cea cronică.

Citește și:

Care este terapia potrivită pentru pacientul cu infecție cu H. pylori?

H. pylori este o bacterie Gram-negativă care este susceptibilă la multe antibiotice obișnuite. H. pylori ocupă o nișă unică, putând supraviețui în stomac, care este de fapt un mediu acid. Organismele invadează rareori celulele gastrice și trăiesc fie atașate la epiteliul de suprafață, fie în stratul de mucus.

Stomacul este un mediu ostil pentru ca antibioticele să pătrundă și în care să rămână eficiente, deoarece majoritatea antibioticelor necesită pH neutru sau aproape neutru. Cele mai eficiente tratamente conțin un agent antisecretor, de obicei un inhibitor de pompa de protoni pentru a crește pH-ul intragastric și pentru a reduce volumul gastric și doi sau trei agenți antimicrobieni.

Citește și:

Rezistența se dezvoltă rapid la claritromicină și fluorochinolone (de exemplu, levofloxacină) astfel încât, în prezent, multe infecții vor avea deja rezistență la aceste antibiotice utile anterior. Rezistența la amoxicilină și tetraciclină sunt rare. Rezistența la metronidazol poate fi parțial depășită utilizând doze mai mari și durate mai lungi de terapie atunci când este utilizată ca o componentă a terapiei cvadruplă cu bismut.

Obiectivele tratamentului sunt eradicarea bacteriilor și prevenirea complicațiilor viitoare. Terapia triplă este considerată cel mai bun tratament standard. Această terapie combină un medicament inhibitor al pompei de protoni pentru a reduce producția de acid gastric cu două antibiotice pentru a elimina bacteriile. De obicei, amoxicilina, claritromicina și un inhibitor al pompei de protoni se administrează timp de 2 săptămâni. Antibioticul metronidazol este, de asemenea, utilizat în tratamentul cu H. pylori. Acest tratament este eficient la 85-90% dintre adulți.

Citește și:

Terapia cvadruplă, care include adăugarea celui de-al patrulea medicament, este utilizată ca a doua linie de tratament. Tratamentul nereușit rezultă, de obicei, din faptul că pacienții nu iau medicamentele prescrise în mod corespunzător și recidiva este mai probabilă la copii. Ratele de reinfectare cu H. pylori sunt în general scăzute.

Prevenirea

Pe baza rezultatelor studiilor recente, următoarea măsură poate ajuta la reducerea transmiterii bacteriilor H. pylori:

Practicați o igienă bună și spălarea mâinilor, în special la prepararea alimentelor.

Toți pacienții cu simptome gastrointestinale cronice care pot fi asociate cu infecția cu H. pylori ar trebui să fie testați și tratați.

Pacienții trebuie să finalizeze cursul complet al terapiei (antibiotice și inhibitori ai pompei de protoni) pentru a maximiza potențialul de vindecare.

Mențineți o nutriție adecvată pentru a preveni anemia cu deficit de fier.

Creșteți aportul de legume crucifere (de exemplu, conopidă, varză și broccoli)

Featured foto be la engagestock via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.