Setari Cookie-uri

Cum să găsești un medic de încredere? Detaliile care fac diferența

Pentru că ai de unde alege, este simplu să găsești un medic, însă nu este simplu să găsești un medic de încredere.

Dar ce înseamnă, de fapt, un medic de încredere? Un medic de încredere este un medic experimentat, la care te duci să te tratezi fără teama că ceva ar putea merge prost. Însă pe lângă experiență și pregătire, medicul trebuie să știe să empatizeze cu pacientul, să fie receptiv la problemele acestuia, să îl trateze cu respect și să comunice eficient. Dacă este vorba despre o problemă minoră de sănătate, nu este nevoie să tatonezi prea mult terenul, însă în cazul afecțiunilor și tratamentelor mai complexe, cu siguranță trebuie să fii atent la câteva aspecte importante. Iată care sunt detaliile care fac diferența, atunci când cauți un medic de încredere.

Caută informații despre medic

Primul pas este să te interesezi foarte bine cu privire la medicii din vecinătate, în funcție de afecțiunea de care suferi sau de procedurile terapeutice de care ai nevoie. Dacă inițial ai nevoie de o consultație de diagnostic, medicul de familie îți va recomanda tipul de consultație conform simptomatologiei și rezultatelor analizelor (consultație neurologie, cardiologie, urologie etc.).

Citește și:

În plus, dacă ai nevoie de o procedură terapeutică deosebită, trebuie să alegi medicul specializat în procedura respectivă. Spre exemplu, dacă trebuie să efectuezi o operație minim-invazivă la nivelul creierului, trebuie să alegi un medic neurochirurg specializat în chirurgie minim-invazivă (cum ar fi Ionuț Gobej, medic primar neurochirurg). De asemenea, dacă suferi de o afecțiune mai complexă sau mai rară, probabil că ai nevoie de un medic specializat în afecțiunea respectivă.

Pentru a afla dacă medicul se potrivește cu nevoile tale, trebuie să cauți informații despre pregătirea acestuia și anii de experiență. De obicei, aceste date se găsesc pe site-ul clinicii sau cabinetului. Poți căuta și interviuri sau articole scrise de către medicul respectiv, pentru a te familiariza cu acesta. Unii medici au în biografie și o autodescriere.

Citește și:

Cere recomandările altor pacienți

O altă modalitate de a afla detalii despre medici este să ceri părerea altor pacienți. Astfel, poți afla cum se comportă medicul cu pacienții, iar în plus poți aprecia și calitatea serviciilor medicale pe care le oferă. Cum poți afla părerea altor pacienți:

  • Poți căuta recenziile de pe site-ul oficial al cabinetului/clinicii.

  • Poți citi recenziile de pe pagina cabinetului de pe rețelele de socializare.

  • Poți citi părerile altor pacienți de pe forumuri.

  • Poți cere părerile cunoscuților care au fost tratați de către medicul respectiv.

  • Poți intra în contact cu persoanele care au fost pacienții medicului respectiv, pentru a-i întreba diferite detalii care te interesează.

Discută cu medicul

Pe lângă pregătirea medicului și recomandările altor pacienți, contează foarte mult și cum interacționezi tu cu el. Fiecare persoană este diferită, ceea ce înseamnă că și interacțiunea fiecărui pacient cu același medic poate fi diferită. Poți contacta medicul telefonic, pe e-mail sau pe diferite rețele de socializare, poți merge să discuți cu acesta față în față sau poți programa o consultație. Vorbește-i despre afecțiunea de care suferi și despre procedura care te interesează și fii atent la câteva aspecte:

Citește și:
  • Medicul empatizează cu tine?

  • Te ascultă și încearcă să te înțeleagă?

  • Te tratează cu respect?

  • Este disponibil telefonic sau pe e-mail, în cazul în care se ivește o problemă?

  • Îți explică în detaliu procedura?

  • Poți comunica eficient și deschis cu medicul, fără să te simți inconfortabil?

Toate acestea sunt aspecte importante care îți arată dacă ești compatibil cu medicul respectiv. Uneori, nu putem crea o conexiune strânsă cu medicul, ceea ce ne îngrijorează și mai mult cu privire la boală și tratament.

Așadar, ține cont de aceste detalii, atunci când ai nevoie de un medic de încredere. Astfel, te asiguri că experiența ta ca pacient nu va fi una neplăcută.

Imagine de Sozavisimost de la Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.