Setari Cookie-uri

Care este legătura dintre cafea și bolile de inimă?

Consumul de cafea a fost, la un moment dat, pus în aceeași categorie cu fumatul, băutul excesiv și stilul de viață sedentar pe canapea, ca rețetă pentru infarct. Acum, o mulțime de dovezi plasează preparatul de capsule de cafea de dimineață într-o lumină mai favorabilă. Majoritatea dintre noi, chiar și cei cu antecedente de boli de inimă, probabil că nu trebuie să renunțe la cana noastră zilnică.

„De-a lungul anilor, au existat multe dezinformări și unele concepții greșite despre cafea - că toată cafeaua este proastă și că oamenii nu ar trebui să o bea”, spune Christine Jellis, MD, dr., Cardiolog la Cleveland Clinic din Ohio. Dar studii recente cu mii de participanți contrazic aceste concepții greșite, iar rezultatele au fost favorabile pentru iubitorii de capsule de cafea.

„Consumul ușor până la moderat de cafea, probabil, nu ne face rău și există de fapt unele dovezi care să arate că s-ar putea să ne facă un beneficiu”, spune dr. Jellis.

Dovezi ale beneficiilor cafelei pentru inimă

Un studiu al Universității Harvard a constatat că persoanele care au băut zilnic trei până la cinci căni de cafea au mai puține șanse să moară prematur din orice cauză. De asemenea, a constatat că au fost mai puțin probabil să moară din cauza bolilor de inimă și accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care au băut puțină cafea sau deloc. Și consumul a mai mult de cinci căni de cafea pe zi nu a afectat favorabil riscul de deces.

Citește și:

Acestea sunt doar cele mai recente dintr-un șir de rezultate pozitive. De exemplu, o analiză a compilat rezultatele a 36 de studii pe cafea care au inclus peste un milion de pacienți. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au băut cafea, fie din capsule de cafea, fie preparată proaspătă, au avut au semnificativ mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare decât cele care nu au consumat cafea. Din nou, analiza a arătat că trei până la cinci cești au oferit cel mai mare nivel de protecție. În plus, o analiză a cinci studii clinice, incluzând peste 140.000 de pacienți, a constatat că cei care au băut zilnic patru căni de cafea au cel mai puțin probabil să dezvolte insuficiență cardiacă.

Beneficiile pentru sănătatea inimii cafelei pot fi legate de compușii naturali din boabele de cafea, altele decât cafeina. Cafeaua conține sute de fitochimicale unice care pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce este o veste bună pentru inima dvs., spune Jellis, deoarece „Se crede că există o componentă inflamatorie care stă la baza unor cauze ale insuficienței cardiace, aterosclerozei și a altor afecțiuni, astfel încât proprietățile inflamatorii ale compușilor de cafea pot contribui la beneficiile percepute pe termen lung în ceea ce privește bolile cardiovasculare."

Citește și:

Dar, dacă sunteți predispus la anxietate, chiar și să beți cafea cu măsură poate să nu vă facă bine. „Dacă pacienții individuali simt că au simptome cardiovasculare care se înrăutățesc cu cafeaua - cel mai frecvent palpitații sau sentimente de anxietate - sfatul de bun simț este să bea varianta decofeinizata", spune NA Mark Estes, MD, director al New England Cardiac Centrul de aritmie la Centrul Medical Tufts din Boston.

Cofeina și tensiunea arterială

Studiile care investighează efectul cafelei din capsule de cafea asupra tensiunii arteriale au dat rezultate variate. În general, cafeaua cu cofeină determină o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale la persoanele care nu o consumă în mod regulat. Acest lucru se datorează faptului că cofeina stimulează inima și vasele de sânge, potrivit Clinicii Mayo.

Citește și:

Într-un studiu de 12 ani pe mai mult de 1.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care au avut hipertensiune arterială, cei care au băut patru sau mai multe căni de cafea pe zi au fost de patru ori mai predispuși să aibă un infarct sau un accident vascular cerebral. În contrast, studiile pe termen lung au arătat că majoritatea oamenilor dezvoltă o toleranță la cofeină, în timp. Analizele a numeroase studii arată că consumatorii de cafea nu au mai multe șanse să dezvolte hipertensiune decât abstinenții, iar cei care au avut deja tensiune arterială crescută nu au mai multe șanse să dezvolte boli cardiovasculare.

Vizionare placuta


Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.