Setari Cookie-uri

Ai grijă ce mănânci! Colesterolul mărit afectează fertilitatea

Cuplurile care doresc să devină părinți dar au niveluri ridicate ale colesterolului (atât femeile cât și bărbații) ar putea avea mult de așteptat până la împlinirea dorinței lor, arată un studiu relativ recent. 

Text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Potrivit rezultatelor acestuia, un nivel ridicat al lipoproteinelor cu densitate mică (LDL sau colesterolul „rău”) afectează fertilitatea. Studiul a inclus 401 cupluri care își doreau să conceapă, femeile participante având între 18 și 44 de ani. Pe parcursul unui an, 347 de femei au rămas însărcinate iar 54 nu au reușit să conceapă. Anazilele de sânge au oferit explicația pentru cele 54 de femei: aveau un nivel ridicat al colesterolului. Această cifră este posibil să fi fost chiar mai mare, dacă 100 de cupluri nu ar fi manifestat dezinteres față de studiu pe parcurusul desfășurării lui și nu s-ar fi retras.

Deși mecanismul exact prin care nivelul mare de colesterol influențează fertilitatea nu este deocamdată cunoscut, cert este faptul că el este acum considerat factor de risc nu doar pentru bolile cardiovasculare ci și pentru infertilitate.

Citește și:

Cercetătorii au măsurat, în faza inițială a studiului, din probe de sânge, colesterolul fiecărui cuplu. Cele patru categorii principale - colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL și trigliceride - sunt cele mai frecvent măsurate sau calculate în timpul unui test de colesterol. În cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri sau ambii aveau colesterol ridicat, a durat mult mai mult pentru a obține o sarcină decât la cuplurile cu un nivel normal de colesterol.

Același studiu a mai relevat faptul că și în situațiile în care doar femeia avea colesterolul ridicat, nu și bărbatul, sarcina a fost mai greu obținută decât în cuplurile în care ambii parteneri se puteau „lăuda” cu niveluri normale ale colesterolului.

Citește și:

Autorii studiului sugerează că nivelurile de colesterol pot afecta fertilitatea prin aceea că organismul folosește substanța pentru a regla hormonii sexuali, respectiv testosteronul și estrogenul. Oamenii de știința au mai spus că acest studiu susține concluziile altor studii anterioare care au constatat că nivelul de colesterol are la bărbați un impact negativ asupra calității materialului seminal (număr semnificativ mai scăzut de spermatozoizi), iar la femei crește riscul apariției problemelor de fertilitate, cum este, de exemplu, sindromul ovarelor polichistice.

În vederea scăderii nivelului de colesterol din sânge, dieta este esențială, modificarea stilului de viață fiind adesea suficientă pentru a se ajunge la un nivel optim. Se recomandă eliminarea din dietă a grăsimilor saturate (carne, produse lactate, ciocolată, produse de panificație, alimente prăjite sau procesate) și a grăsimilor trans (margarină, biscuiți, cartofi prăjiți etc). Se va limita consumul alimentelor de origine animală (ficat, gălbenuș de ou, produsele lactate), fiind încurajat cel de alimente bogate în fibre solubile (cereale integrale, ovăz, tărâțe de ovăz, mere, banane, portocale, pere, prune, linte, mazăre, fasole). De asemenea, foarte importantă este introducerea în dietă a acizilor grași Omega-3, care se găsesc în specii de pește precum ton, somon și macrou, dar și în uleiul de măsline.

Citește și:

Photo by Andy Chilton on Unsplash

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.