Setari Cookie-uri

Ortopedia: Cum te poate ajuta medicul ortoped

Ortopedia este un domeniu medical care se ocupă cu afecțiunile și leziunile sistemului musculoscheletal, acesta fiind format din oase, mușchi, ligamente, tendoane, articulații și nervi.

De cele mai multe ori, persoanele apelează la medicul ortoped pentru anumite afecțiuni cronice, așa cum sunt artrita sau durerile lombare, dar și pentru a trata leziunile și fracturile apărute în urma accidentelor.

Pentru a veni în ajutorul românilor care au nevoie de atenție ortopedică, domeniul privat a început să construiască spitale și centre axate pe această specialitate, cum ar fi cel de la Medlife, primul spital privat de ortopedie din România.

Dar cu ce se ocupă un medic ortoped și cum te poate ajuta? Află răspunsurile dar și câteva dintre atribuțiile medicilor ortopezi din rândurile de mai jos. Așa, îți vei crea o imagine cât mai clară a acestei specializări și a tipului de ajutor pe care îl poți obține în secțiile, centrele și spitalele de acest tip.

Citește și:

4 atribuții și responsabilități ale medicului ortoped

Deoarece sistemul musculoscheletal conține numeroase oase, mușchi, articulații și așa mai departe, medicul ortoped este responsabil de un număr foarte mare și variat de afecțiuni și complicații. Din acest motiv, sarcinile acestuia pot include:

Ameliorarea durerii

Durerea reprezintă una dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii apelează la serviciile medicului ortoped. Acesta poate diagnostica și trata numeroase tipuri de suferințe din orice parte a corpului, cum ar fi durerea de genunchi, de șold, de umăr, de cot sau de încheietură, durerea de gleznă sau de picior și durerea de spate sau de gât.

Dacă există un disconfort persistent care nu pare a avea un motiv anume, atunci vizita la un medic ortoped ar putea remedia situația. Acesta poate evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Citește și:

Îmbunătățirea razei de mișcare

Fie că este vorba despre durere, inflamație, accidentare sau, pur și simplu, rigiditatea unei articulații, scăderea razei de mișcare poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Deoarece raza mică de mișcare poate limita anumite acțiuni din viața de zi cu zi, această problemă poate afecta independența persoanei în cauză, motiv pentru care este recomandată apelarea la un medic ortoped.

Acesta poate lucra împreună cu persoana afectată pentru a crește treptat raza de mișcare a articulației, opțiunile disponibile putând varia de la metode terapeutice neinvazive la tratamente chirurgicale.

Realizarea procedurilor chirurgicale și nechirurgicale

În funcție de fiecare caz în parte și de severitatea problemei, medicul ortoped poate realiza numeroase proceduri chirurgicale și nechirurgicale pentru a trata leziunile sau afecțiunile existente.

Citește și:

În ceea ce privește procedurile chirurgicale, cel mai des folosite intervenții includ:

  • tratament chirurgical de înlocuire a unei articulații;

  • repararea unui os fracturat;

  • chirurgie spinală, menită să reducă presiunea pusă pe anumiți nervi;

  • artroscopie.

Procedurile nechirurgicale care pot fi efectuate includ:

  • manipularea articulațiilor;

  • imobilizarea fracturilor în atele sau aparat gipsat;

  • drenarea lichidelor;

  • injecții.

Tratarea afecțiunilor musculoscheletale progresive

Pe lângă durerile și leziunile acute care pot apărea din numeroase motive, medicii ortopezi tratează și un număr foarte mare de afecțiuni cronice și progresive cum ar fi artrita sau osteoporoza. Acestea care pot duce la apariția durerii și se pot agrava odată cu trecerea timpului.

Pentru a alege forma cea mai eficientă de tratament, medicul ortoped va lua în considerare mai mulți factori: vârsta persoanei afectate, starea generală de sănătate a acesteia, stilul de viață, nivelul de activitate și așa mai departe.

Citește și:

Toate aceste sarcini și multe altele reprezintă domeniul de activitate al medicilor ortopezi, motiv pentru care este recomandată apelarea la cel mai apropiat centru sau spital de ortopedie dacă există anumite semne și simptome, cum ar fi:

  • durere, rigiditate sau disconfort apărut în timpul activităților zilnice;

  • rază limitată de mișcare;

  • durere persistentă;

  • instabilitate în timpul mersului;

  • slăbirea progresivă a forței de la nivelul brațelor sau picioarelor.

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Vizionare placuta


Kudika
25 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.