Setari Cookie-uri

Afecţiuni ale sânilor pe perioada alăptării

Debutul alăptării reprezintă e etapă extrem de solicitantă atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut. Producerea lactaţiei vine cu o serie de modificări la nivel hormonal, dar şi anatomic, astfel că mamei îi poate fi destul de dificil să gestioneze noul context, mai cu seamă dacă micuţul nu susţine alăptarea printr-un supt corect.

Afecţiuni ale sânilor

Activitatea glandelor mamare este foarte intensă odată ce s-a demarat lactaţia, fiind posibil ca totalul cantităţii de lapte secretat să fie cu mult peste nevoile celui mic, astfel că se pot menifesta o serie de afecţiuni la nivelul sânilor, asupra cărora mama poate inteveni cu o serie de măsuri legate de igienă şi reguli de alăptare, dar şi cu diverse medicamente fara reteta, rolul acestora fiind acela de a ameliora disconfortul situat la nivelul sânilor. Printre afecţiunile sânilor şi neplăcerile care se pot instala pe perioada alăptării pot fi enumerate blocarea canalelor galactofore, angorjarea sânilor, mastita, ragadele sau abcesul mamar. Principala măsură care se impune este găsirea celei mai bune soluţii pentru hrănirea corectă a bebeluşului, astfel încât sânii să fie goliţi. În cazul agravării şi a intensificării simptomelor, consultul medical fiind obligatoriu, în vederea stabilirii unui tratament.

Citește și:

Hrănirea bebeluşului

În cazul în care afecţiunile localizate la nivelul sânilor se agravează, iar alăptarea devine foarte dureroasă şi chiar periculoasă pentru mamă, se poate apela la hrănirea cu fromule de lapte praf, gama oferită de magazinele de specialitate fiind foarte amplă, pornind de la cele pentru prematuri, până la formulele de laote praf fara lactoza. În acest fel, mama poate interveni asupra afecţiuni, aplicând şi urmând tratamentul prescris, iar cel mic va primi sursa de hrană necesară şi potrivită etapei lui de creştere şi condiţiilor lui de hrană.

Tratamentele medicamentoase

Mastita reprezintă un context destul de sever, pe care mama îl va parcurge cu dificultate. Această afecţiune se manifestă prin dureri acute la nivelul sânilor, febră şi frisoane, scurgeri apărute la nivelul sânilor, dar şi cu o stare generală nu foarte bună, nepotrivită alăptării. Mastita este o afecţiune de natură infecţioasă care impune consult medical şi o schemă de tratament pe bază de antibiotice. Medicul va stabili schema de tratament astfel încât să includă antibiotice care pot fi administrate pe timpul alăptării, combinându-le cu antitermice şi antiinflamatoare. Aspirin cardio poate reprezenta o variantă de intervenţie în vederea reducerii stărilor febrile, însă administrarea se va face în doze mici, pe o prioadă foarte scurtă. Mastita se poate manifesta în primele şase luni de alăptare, cauzele fiind un flux scăzut de lapte, golirea incompletă a sânilor, blocarea canalelor, sau diferite probleme manifestate la nivelul mameloanelor, precum iritaţiile şi crăpătuirile care pot favoriza dezvoltarea anumitor infecţii la nivelul sânilor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.