Setari Cookie-uri

Care sunt testele de screening pe care ar trebui să le facă o femeie?

Află ce examene medicale trebuie să faci regulat!

În funcție de vârsta și stadiul de viață al unei femei, se recomandă anumite examinări și teste de sănătate pentru a identifica prezența diferitelor afecțiuni medicale sau semne precoce că acestea se dezvoltă. Deși există linii directoare generale pentru ce teste să faceți și când, este posibil să trebuiască să fiți testată mai devreme sau mai des decât ceea ce este recomandat în general, în funcție de istoricul medical personal și familial.

Dacă sunteți o femeie care nu a ținut pasul cu programările medicale de rutină și controalele de sănătate, fie din cauza pandemiei, fie din alte motive, acum este momentul să programați acele întâlniri.

Vizitarea medicului dumneavoastră de familie, ginecologului și altor practicieni vă ajută să vă protejați sănătatea. Examinările pot observa schimbări mici, dar semnificative, în sănătatea dumneavoastră cu mult înainte de a prezenta orice simptom. Acest lucru îi ajută pe medici să identifice problemele de sănătate din timp, atunci când sunt mai ușor de tratat.

Citește și:

De ce sunt atât de importante analizele preventive ale femeilor?

Scopul asistenței medicale preventive este de a detecta mai devreme afecțiunile de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și anumite tipuri de cancer și atunci când acestea sunt cel mai tratabile.

După ani de colectare a datelor și cercetări, știm că riscul unor afecțiuni crește la anumite vârste. De aceea, screening-urile preventive sunt recomandate la anumite momente și intervale de-a lungul vieții unei femei.

Care sunt testele de screening pe care ar trebui să le facă o femeie?

1. Screeningul cancerului de sân

Examenele mamare care pot depista cancerul ar trebui să înceapă devreme și să continue pe tot parcursul vieții unei femei. Examenele clinice manuale încep în jurul vârstei la care încep examenele ginecologice anuale. Autoexaminarea este recomandată pe tot parcursul anului.

Citește și:

Când o femeie atinge o anumită vârstă, se efectuează un screening mai aprofundat numit mamografie. Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea unei mamografii anuale începând cu vârsta de 45 de ani. Apoi, la 55 de ani, femeile pot trece la una la fiecare doi ani. Aceste linii directoare se pot schimba la nivel individual dacă există un risc crescut de cancer din cauza antecedentelor familiale.

2. Screeningul densității osoase

Cu excepția cazului în care există indicații pentru a efectua acest screening mai devreme, femeilior ar trebui să li se testeze densitatea osoasă începând cu vârsta de 65 de ani. Frecvența examenelor va depinde de rezultatele testelor dumneavoastră anterioare și dacă aveți un risc mai mare de osteoporoză. Acest test evaluează osteoporoza, în care oasele devin mai puțin dense și mai fragile, ceea ce duce la un risc crescut de fractură.

Citește și:

3. Frotiuri Papanicolau

Femeile ar trebui să facă test Papanicolau de la vârsta de 21 până la 65 de ani. Recomandarea oficială este să facă un test Papanicolau la fiecare trei ani. Cu toate acestea, mulți ginecologi vor efectua un test Papanicolau ca parte a examenului anual. Frotiul Papanicolau evaluează modificările celulare ale colului uterin care ar putea indica cancer de col uterin. Examenele pelvine și screening-urile pentru HPV sunt, de asemenea, efectuate în mod regulat pentru a detecta problemele de reproducere.

4. Screeningul cancerului de colon

Începând cu vârsta de 50 de ani, ar trebui să fiți testată pentru cancer de colon la fiecare cinci ani, în funcție de nivelul de risc și de rezultatele testelor anterioare. Screeningurile pentru cancerul de colon pot lua forma unei sigmoidoscopie sau a unei colonoscopii.

Citește și:

O sigmoidoscopie este efectuată de către medic, inserând un tub iluminat și o cameră în anus pentru a examina colonul inferior sau sigmoid. O colonoscopie folosește aceeași metodă, dar se folosește un tub mai lung pentru a examina colonul în întregime.

5. Teste de glicemie

Ar trebui să începeți să vă testați glicemia la fiecare trei ani pentru a verifica dacă există starea de prediabet și diabet. Acest lucru ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 45 de ani. Dacă aveți alți factori de risc, cum ar fi antecedente familiale de boală, obezitate, atunci testele ar trebui să înceapă mai devreme și să fie efectuate mai frecvent.

6. Screeningul tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este luată și înregistrată la începutul fiecărui consult medical care mergeți. Cu toate acestea, dacă nu mergeți în mod regulat la un medic pentru orice alte probleme, ar trebui să vă faceți un control regulat.

Citește și:

Dacă tensiunea arterială este de 120/80 sau mai mică, trebuie verificată la fiecare doi ani. Dacă este mai mare, ar trebui verificată mai des. La 140/90, veți fi diagnosticată cu hipertensiune arterial și ar trebui să fiți, de asemenea, testată pentru diabet.

7. Teste pentru colesterol

Începând cu vârsta de 20 de ani, femeile ar trebui să facă un screening pentru colesterol la fiecare patru până la șase ani. Screening-ul ar trebui să includă testarea nivelurilor de colesterol și trigliceride. Această testare devine mai importantă după vârsta de 45 de ani, pe măsură ce riscul de boli de inimă crește.

8. Examene ale pielii

Potrivit Societății Americane de Cancer, ar trebui să faceți o autoexaminare o dată la două luni. Făcând asta frecvent, puteți descoperi lucruri care sunt semne timpurii ale cancerului de piele. În funcție de istoricul personal și familial, riscul de cancer de piele poate fi mai mare decât media.

Citește și:

9. Examene oftalmologice

A avea o vedere bună și ochi sănătoși este important ca parte a sănătății generale a unei femei. Testele de vedere și examenele oftalmologice trebuie efectuate cel puțin o dată la doi ani dacă aveți ochelari sau lentile de contact.

Cu toate acestea, mulți medici recomandă să faceți unul în fiecare an, deoarece anumite tipuri de tulburări de vedere pot evolua schimba rapid. Dacă aveți îngrijorări cu privire la ochi sau vedere, ar trebui să programați o întâlnire mai devreme. Aceste examene nu vor detecta doar problemele de vedere, ci și bolile oculare precum cataracta, glaucomul sau ochiul uscat cronic.

10. Controale stomatologice

Efectuarea periodică a controalelor stomatologice este importantă nu numai pentru sănătatea dinților și a gurii, dar poate preveni și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Se recomandă efectuarea unui examen stomatologic de două ori pe an la intervale de șase luni.

Mersul regulat la dentist este esențial pentru a găsi probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile dentare și bolile gingiilor, suficient de devreme pentru a le trata cu succes.

Problemele care sunt detectate devreme necesită, de obicei, tratamente mai puțin invazive și vă pot salva dinții. Aveți un singur set de dinți de adult, așa că este esențial să aveți grijă de ei. Problemele dentare vă pot perturba viața, vă pot modifica capacitatea de a mânca și de a vorbi.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: