Setari Cookie-uri

Cum să îți crești imunitatea la trecerea dintre sezoane

Imunitatea diferă de la persoană la persoană și poate fi ușor compromisă în funcție de tipul de stil de viață pe care îl trăiește.

Imunitatea face parte din sistemul nostru natural de apărare, care are capacitatea de a preveni orice substanță străină care ar putea compromite sănătatea noastră generală.

Elimină agenții patogeni - bacterii, viruși, boli și ajută la recuperare.

Ceea ce este fascinant este că organismul nostru are o memorie a germenilor cu care se luptă și creează anticorpi care ne asigură că nu vă îmbolnăvim din nou.

Imunitatea diferă de la persoană la persoană și poate fi ușor compromisă în funcție de tipul de stil de viață pe care îl trăiește.

S-a observat că în timpul iernilor oamenii se aprovizionează cu multivitamine și mănâncă în mod conștient mai sănătos, pentru a evita gripa obișnuită de iarnă.

Iarna este anotimpul în care imunitatea noastră este amenințată cel mai mult, din cauza calității proaste a aerului și a schimbării temperaturii care are ca rezultat contractarea răcelii și gripei.

Citește și:

De când pandemia de Covid19 a blocat lumea în 2020, comportamentul consumatorilor a luat o întorsătură de 180 de grade și toată lumea privește imunitatea cu ochi mai atenți.

Pe măsură ce sezonul de iarnă își ia rămas bun, o serie de infecții sezoniere precum gripa, tusea și răceala pot fi declanșate de creșterea numărului de alergeni care pot slăbi imunitatea.

Tranziția de la iarnă la vară poate fi, de asemenea, dificilă, deoarece poate exista o diferență de temperatură în timpul zilei și a nopții. Pentru a preveni îmbolnăvirea, este recomandat să adăugați în alimentație câteva stimulente de imunitate care vă pot ajuta să vă adaptați la vremea în schimbare într-un mod sănătos.

Alimente pentru creșterea imunității

Fructele citrice

Vitamina C este numită nutrient de consolidare a sistemului imunitar despre care se știe că luptă împotriva infecțiilor prin creșterea producției de globule albe (WBC). Este esențial pentru copii să-și construiască sistemul imunitar pentru a preveni alergiile sezoniere. De asemenea, este utilă pentru echilibrarea stării electroliților, ceea ce previne deshidratarea și bufeurile de căldură.

Citește și:

Piper și turmeric

Piperul negru (Piperine) și turmericul (curcumină) sunt condimente indiene despre care se știe că sunt de natură terapeutică. Ele poartă antioxidanți puternici, proprietăți antimicrobiene care alungă infecțiile, îmbunătățesc starea de spirit, îmbunătățesc somnul și previn cancerul.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă bună de carbohidrați care oferă energie instantanee. De asemenea, sunt plini de beta-caroten, vitamina C, vitamina B6, potasiu care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, sănătatea digestivă prevenind constipația.

Dovlecei și morcovi

Aceste legumele sunt încărcate cu beta-caroten, un precursor al vitaminei A, vitaminei C, fibrelor, potasiului și alți compuși antioxidanti, inclusiv luteina care formează membrane mucoase sănătoase și imunitate și, prin urmare, este foarte important să le includem în dietă în mod regulat.

Citește și:

Ouă

Oul în ansamblu este o proteină cu valoare biologică mare care conține aminoacizi esențiali necesari creșterii și dezvoltării în principal la copii. Dacă sunt consumate cu moderație - 1-2 pe zi - se dovedesc a fi un aliment excelent și sănătos.

Nuci

Nucile sunt una dintre cele mai bune alimente bogate în nutrienți, care vă mențin plin de energie în toate anotimpurile datorită grăsimilor sănătoase (acid gras omega 3), acidului folic, niacinei și vitaminelor E și B6 și mineralelor precum magneziu, cupru, zinc, seleniu, fosfor și potasiu prezente.

Cum să îți crești imunitatea: Hidratarea

Pe măsură ce îmbătrânim, sistemele noastre de răspuns imunitar sunt slăbite, ceea ce duce la o probabilitate mai mare de infecție sau boală. În general, un sistem imunitar puternic este capabil să lupte împotriva virușilor și/sau a reacțiilor extreme la aceștia.

Citește și:

De asemenea, menținerea unei hidratari adecvate poate ajuta la reducerea inflamației și a leziunilor tisulare, ceea ce menține articulațiile libere și ajută la prevenirea rănilor grave.

Hrănirea adecvată dintr-o dietă bine echilibrată și hidratarea adecvată consecventă sunt cheia.

În timp ce consumul de apă nu previne îmbolnăvirea sau îmbolnăvirea, ajută organismul să lupte împotriva ei pentru un timp de recuperare mai rapid și un impact mai mic pe termen lung asupra organismului.

Cum să îți crești imunitatea: Exerciții fizice

Există trei mecanisme care fac din activitatea fizică un medicament eficient împotriva bolilor infecțioase.

În primul rând, protejează împotriva factorilor de risc ai infecțiilor severe și fatale. Persoanele active fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare.

Citește și:

Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 și alte boli infecțioase respiratorii sunt mai severe pentru persoanele care au aceste afecțiuni.

Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul și inflamația cronică, reducând, la rândul său, probabilitatea de infecții adverse și fatale.

În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Când vă angajați în orice fel de activitate fizică care vă crește ritmul cardiac pentru o perioadă susținută de timp - să zicem, o plimbare sau jogging de 30 de minute, o plimbare cu bicicleta sau alte activități sportive - corpul dumneavoastră simte asta ca un tip de stresor fiziologic.

Ca rezultat, eliberează anumite tipuri de globule albe, cum ar fi neutrofilele și limfocitele (în special celulele T și celulele ucigașe naturale) din diferite părți ale corpului pentru trece în fluxul sanguin.

Citește și:

Ele ies și circulă în timpul exercițiului cu o rată mai mare decât în mod normal. Orice agenți patogeni sunt mai ușor detectați și distruși în timpul acestui proces.

La scurt timp după antrenament, aceste celule imunitare încep să scadă în fluxul sanguin și chiar coboară sub nivelurile de repaus.

Toată această pornire a sistemului imunitar este doar temporară - durează aproximativ trei ore, dar apare după fiecare antrenament moderat până la viguros.

Deci, dacă continuați să faceți sport în mod regulat, veți continua să experimentați aceste efecte după fiecare sesiune.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.