Setari Cookie-uri

Ce analize se fac pentru circulația sângelui

Cum ne dăm seamnă dacă avem probleme cu circulația sângelui

În ciuda faptului că este considerată o problemă cu care se confruntă în primul rând vârstnicii, circulația slabă a sângelui nu se limitează la vârstnici. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale circulației sanguine proaste includ:

Vârstă

Bătrânii tind să sufere de o circulație slabă a sângelui la nivelul picioarelor din cauza mai multor factori, cum ar fi devenirea mai sedentară, îngroșarea aortei și scăderea sensibilității baroreceptorilor.

Ateroscleroza

O afecțiune cauzată de arterele întărite, ateroscleroza este una dintre cele mai frecvente cauze ale circulației proaste a sângelui.

Tromboză venoasă profundă

Denumită și TVP, tromboza venoasă profundă este un cheag de sânge care se formează într-o venă din interiorul corpului, cel mai frecvent piciorul sau coapsa. Dacă cheagul se desface și ajunge în plămâni, poate pune viața în pericol prin așa numita embolie pulmonară.

Citește și:

Diabet

De-a lungul timpului, diabetul poate provoca numeroase complicații de sănătate, inclusiv circulația sanguină deficitară, boli de rinichi, neuropatie diabetică, boli ale gingiilor, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Stil de viață inactiv

Un stil de viață inactiv vă face să pierdeți puterea musculară, vă slăbește oasele, vă scade sistemul imunitar și scade circulația sângelui, deoarece fluxul sanguin sănătos depinde de mișcare.

Obezitatea

Pe lângă faptul că provoacă probleme osoase și articulare, apnee în somn, hipertensiune arterială, obezitatea poate duce la scăderea circulației sângelui și chiar la atacuri de cord.

Boala arterială periferică

Boala arterială periferică este cauzată de ateroscleroză. Pe măsură ce arterele se întăresc, în pereții arteriali se acumulează o substanță numită placă, îngustându-i.

Citește și:

Lăsată netratată, aceasta poate reduce sau chiar opri fluxul de sânge, ducând la moartea țesuturilor.

Fumat

Nu numai că provoacă cancer, dar dăunează vaselor de sânge, ceea ce duce la o circulație proastă a sângelui.

Insuficiență venoasă

Insuficiența venoasă, o afecțiune în care sângele se acumulează în vene în loc să revină la inimă, poate fi genetică, dar poate fi cauzată și de vârstă, sarcină, obezitate sau un stil de viață sedentar.

Analize pentru circulația sângelui

Angiografia. O procedură care utilizează raze X în timpul injectării unui colorant cu iod. Chirurgul urmărește fluxul de colorant pentru a identifica blocajele. Testul este folosit atât pentru a diagnostica, cât și pentru a trata blocajele arterelor dumneavoastră. De obicei, veți fi sedat cu anestezie locală.

Citește și:

Indicele gleznă-braț. Un test neinvaziv care folosește manșete gonflabile pentru a verifica fluxul sanguin și pentru a măsura tensiunea arterială în arterele membrelor inferioare. Nu este mult mai complicat decât un test de rutină a tensiunii arteriale cu o manșetă pe braț și se face de obicei într-o clinică ambulatorie.

Ecografia carotidiană. Un test nedureros, neinvaziv, care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale arterelor carotide din gât. Este adesea folosit pentru a detecta îngustarea arterelor carotide sau pentru a determina dacă aveți acumulare de placă, care provoacă boala carotidiană (întărirea arterelor).

CTA și MRA. Teste imagistice care oferă informații detaliate despre vasele de sânge. Acestea permit medicului să vadă orice boală vasculară în 3D, ceea ce ajută la evaluarea cu precizie a extinderii sale. CTA (angiografia computerizată cu tomografie) folosește o injecție de colorant cu iod pentru a diagnostica și evalua boala vaselor de sânge sau afecțiunile asociate, cum ar fi unele blocajele sau anevrisme. MRA (angiografia prin rezonanță magnetică) folosește un câmp magnetic puternic pentru a identifica probleme sau pentru a diagnostica boala aterosclerotică (placă).

Citește și:

Cum ne dăm seamnă dacă avem probleme cu circulația sângelui

Simptomele circulației deficitare sunt adesea ușor de observat. Acestea includ crampe musculare, dureri constante ale picioarelor și dureri și pulsații în brațe și picioare. La fel și oboseala, varicele și probleme digestive.

Crampele la picioare în timpul mersului și rănile care nu par să se vindece în picioare și degete sunt, de asemenea, simptome. Disfuncțiile cognitive, cum ar fi confuzia sau pierderea memoriei, pot apărea din cauza lipsei de sânge și oxigen la creier.

Degetele, mâinile, brațele, picioarele și degetele de la picioare sunt considerate extremități. Extremitățile dumneavoastră pot prezenta furnicături sau amorțeală, umflături și greutate. Circulația deficitară poate duce chiar la gangrena extremităților, care este moartea țesutului corpului, care poate duce la amputare în cazurile cele mai severe.

Citește și:

Când sângele nu curge corect, extremitățile dumneavoastră vor fluctua în temperatură. Fluxul sanguin restricționat este ceea ce provoacă amorțeală, iar sângele care nu poate reveni în mod corespunzător la inimă poate provoca umflături în zonele respective.

Pielea dumneavoastră poate apărea, de asemenea, palidă sau albastră din cauza lipsei de flux sanguin.

Toate acestea sunt semne că sângele nu se mișcă corect în corpul dumneavoastră. Este posibil ca organele dumneavoastră să nu primească nutrienții de care au nevoie.

Picioarele sau brațele tuturor se amorțesc din când în când, dar când acestea sunt experimentate în mod persistent și zilnic, ar trebui să consultați un medic pentru a ajuta la determinarea cauzei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.