Setari Cookie-uri

Zece schimbări care te pot surprinde în sarcină

Informațiile despre sarcină sunt peste tot, de la internet la cărți și broșuri. Ai citit tot ce ai găsit, ți-a mai spus și medicul câte ceva la prima consultație prenatală, dar s-a concentrat mai mult asupra analizelor pe care va trebui să le faci în fiecare trimestru. Așa că au mai rămas destule lucruri despre care nu știi și care te vor surprinde. Iată care sunt cele mai comune zece... surprize pe care le poți avea:

1. Necesitatea de a folosi sutiene din ce în ce mai mari

O creștere a mărimii sânilor este unul dintre primele semne de sarcină. Creșterea sânilor în primul trimestru se datorează unor niveluri mai ridicate ale hormonilor estrogen și progesteron. Creșterea din primul trimestru e foarte probabil să fie doar începutul, sânii continuând să crească pe tot parcursul sarcinii. Mărimea sutienului poate fi, de asemenea, afectată de cutia toracică. Atunci când ești însărcinată, capacitatea pulmonară crește, astfel încât poți absorbi mai mult oxigen, ceea ce poate duce la o dimensiune mai mare a circumferinței pieptului. Așa că, da, e posibil să fie nevoie să înlocuiești sutienele de mai multe ori pe parcursul sarcinii.

Citește și:

2. Schimbări de dispoziție

Sindromul premenstrual și sarcina se aseamănă din multe puncte de vedere. Sânii se umflă și devin sensibili, nivelurile hormonale urcă și coboară, iar tu te poți simți capricioasă. Dacă ai sindrom premenstrual, este posibil să ai schimbări de dispoziție mai severe în timpul sarcinii. Acestea te pot face să treci, într-un minut, de la starea de fericire la plâns. Schimbările de dispoziție sunt foarte frecvente în timpul sarcinii și tind să aibă loc mai mult în primul trimestru și spre sfârșitul celui de-al treilea. Multe femei însărcinate au depresie în timpul sarcinii. Dacă ai simptome cum ar fi probleme de somn, schimbări în obiceiurile alimentare și schimbări de dispoziție pentru mai mult de doua săptămâni, discută cu medicul.

Citește și:

3. Probleme de concentrare

În primul trimestru, oboseala și grețurile matinale pot face ca multe femei însărcinate să se simtă epuizate și cu mintea încețoșată. Chiar și cele care se odihnesc suficient și sunt relaxate pot avea probleme de concentrare și perioade în care sunt foarte uituce. Gândul la bebelușul din burtică și schimbările hormonale joacă un rol important. Serviciul, plata facturilor sau respectarea programărilor la medic, toate pot părea mai puțin importante decât copilul și nașterea. Nu e nimic rușinos sau greșit dacă îți faci liste care să-și reamintească ce ai de făcut.

4. Modificări ale pielii

Unul dintre multele efecte pe care le aduc schimbările hormonale este faptul că pielea ta se întinde. Femeile însărcinate au un volum de sânge crescut, pentru a asigura un flux suplimentar către uter și alte organe, în special rinichi. Volumul mai mare aduce mai mult sânge la nivelul vaselor și crește secreția glandelor sebacee.

Citește și:

Unele femei dezvoltă pe față pete maronii sau gălbui, numite cloasmă sau "masca sarcinii". Iar unele vor observa o linie întunecată pe linia mediană a abdomenului inferior, cunoscută sub numele de linea nigra. De asemenea, ele pot avea o hiperpigmentare a mameloanelor, a organelor genitale externe și a regiunii anale. Acest lucru se datorează faptului că hormonii de sarcină determină organismul să producă mai mult pigment. Acest pigment crescut ar putea să nu fie uniform, astfel încât pielea întunecată poate să aibă aspect de pete de culoare. Evitarea razelor UV poate minimiza efectele.

Acneea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee ale pielii produc mai mult ulei. Iar alunițele sau pistruii pe care îi aveai înainte de sarcină pot deveni mai mari și mai închiși la culoare. Cele mai multe dintre aceste modificări ale pielii ar trebui să dispară după naștere.

Citește și:

Multe femei însărcinate au, de asemenea, erupții cutanate cauzate de căldură, de umezeală și transpirație. În general, sarcina poate fi o perioadă în care te confrunți cu mâncărimi ale pielii provocate de întinderea ei pe abdomen și descuamare.

5. Schimbări la nivelul părului și unghiilor

O gravidă poate observa modificări ale texturii și creșterii părului în timpul sarcinii, hormonii făcându-l să crească mai repede și să cadă mai puțin. Dar aceste modificări nu sunt permanente. Multe femei își pierd o parte din păr în perioada postpartum sau după ce încetează să alăpteze. Altele pot constata că le crește păr în locuri nedorite, cum ar fi pe față, pe burtă sau în jurul mameloanelor. Modificările în textura părului pot face ca acesta să fie mai uscat sau mai gras. Sau chiar să-și schimbe culoarea!

Citește și:

Unghiile, ca și părul, se pot schimba în timpul sarcinii. Hormonii suplimentari le pot face să crească mai repede și să devină mai puternice. Unele femei, totuși, constată că unghiile se despică și se rup mai ușor în timpul sarcinii. La fel ca schimbările de la nivelul părului, nici cele ale unghiilor nu sunt permanente.

6. Crește mărimea la picior

Ai crede că numai hainele de dinainte de sarcină nu le vei mai putea purta și că nu este valabil și pentru încălțăminte. Te înșeli. Lichidul suplimentar din corp va face să ai picioarele umflate și va trebui să treci la o altă mărime la încălțăminte. Ba chiar să rămâi la aceasta și după ce naști.

7. Scade mobilitatea articulațiilor

În timpul sarcinii corpul produce hormonul relaxină, despre care se crede că ajută la pregătirea zonei pubiene și a colului uterin pentru naștere. Relaxina slăbește ligamentele din corp, făcându-te mai puțin stabilă și mai expusă riscului de accidentare. Și pentru asta e suficient să te întinzi prea mult sau să încordezi în special articulațiile din pelvis, partea inferioară a spatelui și genunchi.

Citește și:

8. Te poți confrunta cu vene varicoase, hemoroizi și constipație

Venele varicoase, care se găsesc de obicei în picioare și în zona genitală, apar atunci când sângele se adună în venele mărite de hormonii de sarcină. Venele varicoase dispar adesea după sarcină.

Hemoroizii (venele varicoase din rect) sunt frecvente și în timpul sarcinii. Volumul de sânge a crescut, iar uterul exercită o presiune asupra pelvisului. Astfel, venele din rect se pot mări în ciorchini, ca niște struguri. Hemoroizii pot fi foarte dureroși și pot sângera, mânca sau ustura, în special în timpul sau după o mișcare intestinală.

Constipația este un alt necaz comun al sarcinii. Aceasta se întâmplă deoarece hormonii de sarcină încetinesc trecerea alimentelor prin tractul gastrointestinal. În timpul ultimelor etape ale sarcinii, uterul poate împinge împotriva intestinului gros, ceea ce face dificilă defecația. Iar constipația poate contribui la apariția hemoroizilor, deoarece efortul de a defeca poate mări venele rectului.

9. Se manifestă instinctul de cuibărire

Multe femei însărcinate simt un instinct de cuibărire, adică un impuls puternic de a-și pregăti casa pentru copil prin curățenie și decorare. Această dorință de a-ți pregăti casa poate fi utilă pentru că vei avea mai puține lucruri de făcut după naștere. Dar ai grijă să nu exagerezi.

10. Lucruri care ies din corpul tău în timpul travaliului

Ai rezistat schimbărilor de dispoziție și hemoroizilor și crezi că surprizele s-au terminat. Dar ziua în care vei naște îți va oferi probabil cele mai mari surprize dintre toate.

În timpul sarcinii, un lichid îți înconjoară bebelușul în sacul amniotic. Acest sac se sparge (sau "se rupe") la începutul sau în timpul travaliului. Popular se spune că „ți se rupe apa”. Pentru majoritatea femeilor aflate în travaliu, contracțiile încep înainte de ruperea apei. Uneori medicul trebuie să rupă sacul amniotic (în cazul în care colul uterin este deja dilatat). Pentru un bebeluș la termen, există aproximativ două până la trei căni de lichid amniotic. Unele femei pot simți o dorință intensă de a urina, care duce la un jet de lichid atunci când se rupe apa. Altele pot simți doar o scurgere pe picior, deoarece capul bebelușului acționează ca un dop pentru a împiedica cea mai mare parte a lichidului să se scurgă. Lichidul amniotic are în general un miros dulceag și este palid sau incolor. Este înlocuit de corp la fiecare trei ore, așa că nu fi surprinsă dacă vei continua să pierzi lichid, aproximativ o cană pe oră, până la naștere.

Și alte lucruri neașteptate pot ieși din corpul tău în timpul travaliului. Unele femei au grețuri și vărsături, altele au diaree înainte sau în timpul travaliului, iar eliminarea gazelor este, de asemenea, frecventă. În timpul fazei de împingere a travaliului, este posibil să pierzi controlul vezicii urinare sau al intestinelor.

Te așteaptă o mulțime de surprize atunci când ești însărcinată, dar cel mai frumos sentiment este cel pe care îl vei simți când îți vei ține bebelușul în brațe. Naștere ușoară!

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.