Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știți despre testele de sarcină

Trebuie să faceți un test de sarcină și vă întrebați dacă este cumva prea devreme sau dacă vă puteți baza pe rezultatul acestuia?

În cazul în care aveți îndoieli cu privire la o eventuală sarcină, cu siguranță sunteți foarte nerăbdătoare să aflați rezultatul cât mai curând posibil. Să vă faceți un test de sarcină acasă, în intimitatea propriului cămin, este cu siguranță cel mai convenabil și mai accesibil mod de a afla răspunsul la întrebarea care vă macină. Astfel de teste se vând în orice farmacie, sunt relativ ușor de utilizat și primiți rezultatul în doar câteva minute.

Totuși, rămân o serie de întrebări precum „cât de precis este testul de sarcină făcut acasă”? Dacă bănuiți că ați rămas însărcinată, cât timp trebuie să așteptați înainte de a face un test? Și în ce cazuri este posibil să obțineți un rezultat negativ al testului, deși în realitate sunteți deja însărcinată? Dar dacă se întâmplă opusul – adică testul de sarcină vă arată un rezultat fals pozitiv?

Vom încerca să vă răspundem la aceste întrebări, dar și la altele la fel de importante despre utilizarea testelor de sarcină acasă. Vă vom explica cum funcționează un test de sarcină și de ce este important să îl efectuați la momentul potrivit astfel încât să fiți sigură că nu veți obține un rezultat înșelător.

Ce este testul de sarcină efectuat acasă?

Testele de sarcină detectează prezența așa-numitului "hormon de sarcină", denumit științific hormonul hCG sau gonadotropina corionică umană. În cazul în care ați rămas însărcinată, hCG-ul poate fi detectat în organism fie prin realizarea unui test la un laborator medical ce presupune recoltarea de sânge, fie prin realizarea unui test de sarcină efectuat acasă.

Cum funcționează testul de sarcină făcut acasă?

Testul de sarcină făcut acasă detectează dacă în urină este prezent hCG. Testul are o bandă din material special, iar în zonele precis delimitate ale acesteia se află anticorpii sensibili la gonadotropina corionică umană (hCG).

Eliberarea sa în organism nu începe imediat după fertilizare, ci numai după ce ovulul fertilizat se atașează de peretele uterin. Apoi, placenta începe să se formeze și să producă hCG, care poate fi detectat în sânge și în urină. Nivelurile hormonului cresc foarte rapid și ating valori maxime în jurul săptămânii a 10-a de sarcină, apoi scad atunci când placenta este complet formată.

Pentru comoditate, majoritatea testelor au o fereastră care afișează rezultatul. Dacă nu sunteți însărcinată, în fereastră va apărea colorată doar o singură linie de control. Aceasta indică faptul că testul funcționează corect. În acest caz, aveți un rezultat negativ.

În cazul în care în fereastră apare și o a doua linie colorată, aceasta înseamnă că testul de sarcină este pozitiv.

Când este momentul potrivit pentru a face un test de sarcină?

Dacă o femeie are un ciclu menstrual regulat, cel mai indicat este să facă un test de sarcină începând cu prima zi de întârziere a menstruației.

Pentru confortul dumneavoastră, marca de teste de sarcină Surecheck are disponibil pe website un calculator care vă permite să identificați foarte ușor data potrivită pentru testare.

Majoritatea testelor garantează un rezultat precis doar dacă sunt efectuate dimineața devreme, cu prima urină. În cazul testelor Surecheck, datorită tehnologiei lor Ultra Gold, acestea garantează o precizie a rezultatului de peste 99% încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual și indiferent de momentul zilei în care alegeți să le faceți.

Dar trebuie neapărat să așteptăm întârzierea ciclului?

Există și așa-numitele teste de detectare timpurie a sarcinii. Acestea funcționează pe același principiu - detectează prezența hormonului hCG, dar pentru că sunt mai sensibile, acestea detectează și niveluri mai scăzute ale hormonului sarcinii, respectiv 10 mlU/ml de hCG.

Cu toate acestea, este bine de știut faptul că eliberarea de gonadotropină corionică umană (hCG) în corpul femeii nu începe în aceeași zi în care a avut loc fertilizarea. Eliberarea de hCG începe numai după implantarea ovulului fertilizat în uter, adică la câteva zile după actul sexual. După aceea, cantitatea sa începe să crească foarte rapid și, practic, la fiecare una sau două zile, nivelul său în organism se dublează.

Ceea ce este foarte important de reținut este că, imediat după ce ovulul a fost fertilizat, nivelurile de hCG nu se dezvoltă în același ritm la toate femeile. Fiecare organism este unic, iar la unele femei hormonul atinge concentrația mai lent.

S-a constatat că, la aproximativ 10% dintre femei, nivelul de hormon hCG crește mai lent. Din acest motiv, un test făcut prea devreme poate avea rezultat negativ, chiar dacă fertilizarea a avut loc. Prin urmare, cel mai indicat este așteptați până în prima zi de întârziere a ciclului pentru a avea un rezultat corect al testului de sarcină efectuat acasă.

Este posibil să obțineți un rezultat fals pozitiv?

Da, este posibil să obțineți și un rezultat fals pozitiv al testului de sarcină - în acest caz, vorbim despre așa-numita sarcină chimică. Prin acest termen se definește un tip de avort spontan care apare la câteva săptămâni după concepție. Cea mai frecventă cauză este reprezentată de anomalii cromozomiale la nivelul embrionului. Simptomele tipice ale pierderii unei sarcini includ sângerări abundente și dureri abdominale, iar dacă acestea apar în jurul datei la care ar trebui să vină următoarea menstruație, este posibil ca femeia nici să nu afle că a fost însărcinată.

Aceste particularități ale corpului feminin sunt motivul pentru care unele dintre testele timpurii sunt vândute câte două bucăți într-un singur pachet, în ideea că, odată ce ați făcut primul test, puteți să îl faceți și pe al doilea în momentul în care menstruația întârzie să apară, astfel încât rezultatul să fie mai sigur.

O a doua linie apare pe test, dar este foarte puțin vizibilă. Ce înseamnă asta?

O întrebare frecventă este cum se interpretează rezultatul testului în cazul în care apare o a doua linie, dar aceasta are o culoare foarte palidă.

Indiferent de culoarea celei de-a doua linii, răspunsul este că testul de sarcină arată un rezultat pozitiv. Motivul pentru care colorația este foarte puțin vizibilă se datorează concentrației încă scăzute de hCG; cel mai probabil, dacă se face un nou test peste 48 de ore, linia va fi deja clar vizibilă.

Unde și în ce moment al zilei poți face un test de sarcină?

Testele de sarcină se pot face oriunde vă este vouă confortabil. Majoritatea dintre ele sunt compacte și ușor de utilizat. Puteți face testul cu prima urină de dimineață, când concentrația de hCG este cea mai mare, dar Surecheck se bazează pe tehnologia de ultimă generație „Ultra Gold”, așa că poate oferi o precizie de peste 99% a rezultatului, în orice moment al zilei vreți să vă faceți testul

Testele de tip casetă presupun colectarea urinei într-un recipient curat, pentru ca apoi aceasta să se picure cu o pipetă în locul special marcat pe caseta de test.

Dar puteți alege și un test de tip stilou, cum este Surecheck Streamer (stilou). Spre deosebire de testul de tip casetă, stiloul funcționează fără a fi nevoie de alte accesorii de colectare a urinei (recipient, pipetă, etc.). Sunt mult mai confortabil de utilizat, mai ales dacă sunteți pe fugă și vă grăbiți să faceți testul chiar dacă nu sunteți acasă, spre exemplu.

Când este recomandat să faceți testul de sarcină dacă aveți o menstruație neregulată?

Pentru femeile cu menstruație neregulată, Surecheck poate fi folosit la 19 zile de la data presupusei concepții. În cazul în care rezultatul este negativ, se recomandă efectuarea unui alt test în termen de 48 de ore, pentru orice eventualitate.

Este important de știut că, în cazul unui test de sarcină pozitiv, sarcina trebuie să fie confirmată și de către un specialist.

De obicei, se recomandă consultarea medicului la cel puțin 10 zile de la data întârzierii menstruației. Cu toate acestea, nu așteptați mai mult de cinci săptămâni de la această dată. Identificarea la timp a sarcinii de către un medic este esențială pentru a vă asigura că starea voastră de sănătate va fi monitorizată, într-un mediu sigur, de către un specialist și că veți primi sfaturi competente.

Citiți mai multe:

10 CONTRACEPTIVE CIUDATE ȘI PERICULOASE PE CARE NU AR TREBUI SĂ LE ÎNCERCAȚI VREODATĂ

MOTIVELE PENTRU CARE ȚI-A ÎNTÂRZIAT MENSTRUAȚIA… ALTELE DECÂT SARCINA

OVULAȚIA – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.