Setari Cookie-uri

Sarcina pe săptămâni: iată ce trebuie să știi despre evoluția copilașului tău!

Multe femei se întreabă câte săptămâni are o sarcină, fiind induse în eroare de unele surse care menționează că sunt 38 de săptămâni, în timp ce altele menționează de 40.

Copilul petrece, de regulă, 38 de săptămâni în uter, însă sarcina este considerată ca fiind de 40 de săptămâni, pentru că perioada de gestație este luată în considerare din prima zi a ultimei menstruații și nu din momentul concepției, între acestea fiind o distantă de aproximativ două săptămâni. Pentru o evidență clară, sarcina este împărțită pe săptămâni (40), luni (9) și trimestre (3). Cele din urmă sunt distribuite astfel:

· primul trimestru: de la momentul concepției până la săptămâna a 12-a;

· trimestrul al doilea: de la săptămâna a 12-a la săptămâna 24;

· trimestrul al treilea: de la săptămâna 24 la săptămâna 40.

Pentru a te asigura că sarcina o să evolueze în parametri optimi, este recomandat să te informezi în mod corespunzător cu privire la schimbările care apar de la o săptămână la alta, dar și cu privire la ce simți când se fixează sarcina, care sunt cele mai frecvente simptome pe care le poți avea. Din fericire, dacă ai astfel de nelămuriri și vrei să te documentezi ca atare, poți accesa portalul web kid.ro, care este destinat tuturor părinților de bebeluși, de copilași, mămicilor care se află la prima sarcină etc. Iată ce trebuie să știi despre sarcina pe săptămâni și cum evoluează!

Citește și:

Săptămâna 1

După ce ovulul este eliberat din foliculul ovarian, acesta se îndreaptă către tuburile falopiene. Ulterior, intră în contact cu un spermatozoid și urmează să fie fertilizat. După ce materialul genetic al celulelor se unește, o să rezulte o celulă care are aproximativ 46 de cromozomi dintre care 23 sunt feminini, iar ceilalți sunt masculini.

Săptămâna 2

În săptămâna a doua se conturează sexul copilului tău, datorită cromozomilor X și Y. Cromozomul X este cel care provine de la ovul, în timp ce spermatozoidul are atât cromozom Y, cât și X. Astfel, în cazul în care ovulul este fecundat de un spermatozoid cu un cromozom X, vei avea o fetiță, dar dacă este fecundat de un spermatozoid cu un cromozom Y, vei avea un băiețel.

Citește și:

Săptămâna 3

În acest moment, testul de sarcina iese pozitiv, datorită nivelului ridicat al hormonului HCG. Un prim indiciu după care te poți ghida că ești însărcinată constă în faptul că menstruația întârzie să apară sau nu mai apare deloc.

Sarcina pe săptămâni: 4 – 6

Starea de oboseală a mămicii devine din ce în ce mai pronunțată, fiind acompaniată de greață, sensibilitatea sânilor sau sângerări vaginale, care sunt complet normale. În timpul săptămânilor 4-6 copilul începe să se dezvolte din ce în ce mai mult, conturându-se forma capului și a inimii.

Sarcina pe săptămâni: 7-10

Copilul continuă să crească, ajungând la aproximativ 4 cm și cântărind 4 grame. Tot aceasta este perioada în care urechile, fața, nasul, buzele și maxilarul se dezvoltă. În ceea ce privește inima, aceasta este formată complet, având 180 de bătăi pe minut. Sunt necesare controalele la medicul specialist pentru a se identifica poziția fătului pe săptămâni și pentru a se verifica atent procesul său de creștere.

Citește și:

Săptămânile 11-13

Cu cât mămica se apropie tot mai mult de trimestrul al doilea, cu atât senzațiile de rău și greață se diminuează. Din acest motiv, este indicat să ții o evidență clară a sarcinii pe săptămâni și luni, astfel încât să știi cum evoluează cel mic și prin ce schimbări trece corpul tău. Pentru că perioada de acomodare se sfârșește, iar nivelul de hormoni se reglează, te vei simți din ce în ce mai confortabil.

Săptămânile 14-25

În ceea ce privește sarcina pe săptămâni și trimestre, trebuie să știi că săptămânile 14-25 fac parte din cadrul celui de-al doilea trimestru, care este descris ca fiind perioada în care femeile se confruntă cu cele mai puține senzații de disconfort. Pentru a vedea cum evoluează și la alte femei, poți insera cuvintele cheie „sarcina pe săptămâni poze” sau „sarcina pe săptămâni video” în butonul de „Search” al motoarelor de căutare.

Citește și:

Săptămâna 26

Bebelușul începe să-și dezvolte abilitățile respiratorii, iar pleoapele reușesc să se deschidă pentru prima dată. Mămica, în schimb, poate să dezvolte varice în această perioadă.

Săptămâna 27

Ritmul cardiac al bebelușului începe să scadă la aproximativ 140 de bătăi pe minut, iar creierul, sistemul digestiv și plămânii se dezvoltă aproape complet.

Săptămânile 28-40

Săptămânile 28-40 fac parte din ultimul trimestru de sarcină, dovedindu-se a fi, de multe ori, copleșitoare pentru mămici. Cu toate acestea, legătura dintre ele și copil se consolidează atât de mult încât devin nerăbdătoare să îl cunoască pe micuț. Săptămâna 36 de sarcină este una dintre cele mai importante dintr-un motiv simplu: contracțiile Braxton Hicks încep să își facă apariția, dându-i mămicii senzația constantă că trebuie să nască. În cazul în care acestea devin mai lungi și dese, poate fi chiar un semn de travaliu.

Citește și:

În concluzie, fiecare mămică trebuie să știe care sunt schimbările cu care se confruntă atât corpul său, cât și copilașul în sarcina pe săptămâni, fiind necesar să păstreze o legătură strânsă cu medicul specialist. Ține cont de toate informațiile menționate anterior și bucură-te de fiecare etapă de evoluție a sarcinii.

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.