Setari Cookie-uri

5 afecțiuni dentare comune în rândul copiilor și cum pot fi ele prevenite

Află aici care sunt 5 afecțiuni dentare comune în rândul copiilor și cum pot fi acestea prevenite. ===▷▷▷

Starea de sănătate optimă și completă a organismului poate fi atinsă doar printr-un echilibru între sănătatea fizică și cea psihică. De asemenea, corpul nostru lucrează eficient ca un întreg atunci când toate componentele sale se află într-o bună stare de funcționare.

Prin urmare, sănătatea orală este absolut necesară pentru o calitate bună a vieții și, de multe ori, este strâns legată de aceasta. Cu atât mai mult este valabilă această regulă în cazul celor mici, întrucât ei se află într-o perioadă crucială de creștere și dezvoltare ce își va lăsa amprenta asupra vieții lor adulte.

Tocmai de aceea, este indicat ca, pe cât de mult posibil, sănătatea orală a celor mici să fie în topul priorităților părinților. În acest fel, vor putea preveni o multitudine de afecțiuni comune vârstelor mai mici din viață.

Citește și:

Afecțiuni dentare întâlnite la copii și cum se pot preveni

Cu toate că igiena orală a celor mici este obligatorie și, dacă este efectuată în mod corect și consecvent, șansele ca afecțiunile dentare clasice să intervină scad semnificativ, este important să fie cunoscute potențialele patologii, pentru a le recunoaște și a putea solicita ajutorul medicului dentist în cazul în care acestea apar.

  1. Afecțiuni de natură ortodontică

În special în cazul copiilor mici, care încă prezintă dinți de lapte, structurile cavității orale sunt în formare și pot suferi modificări.

Pentru a asigura formarea corectă atât a conformației cavității bucale, cât și a alinierii dinților permanenți, este de recomandat ca, după vârsta de 5 ani, obiceiul de a suge degetul pe care cei mici îl au să nu mai fie încurajat.

Citește și:

De asemenea, o alternativă extrem de folositoare și eficientă în obținerea unei ocluzii corecte și a unei alinieri corespunzătoare a dinților permanenți este cea de folosire a unor suzete ortodontice încă de la vârste mici.

  1. Carii dentare

În lipsa unei instruiri adecvate, cei mici pot efectua un periaj superficial ce va conduce, în timp, la formarea cariilor dentare.

Pentru a preveni acest fenomen, este de preferat ca părinții să învețe și, apoi, să monitorizeze o perioadă modul în care cei mici efectuează periajul dentar. Nu în ultimul rând, reducerea produselor alimentare bogate în zahăr și coloranți va scădea riscul de apariție a acestei afecțiuni comune.

  1. Afecțiuni gingivale

Patologiile gingiilor nu sunt comune doar în cazul adulților, ci și a celor mici. Cel mai adesea, inflamarea gingiilor (gingivita) este rezultatul unei igiene orale precare, cu acumularea plăcii bacteriene la baza dinților.

Citește și:

Și în această situație, este recomandată revizuirea modalității de curățare a dinților celor mici, cu oferirea unor indicații suplimentare atât din partea medicului dentist, cât și a părinților.

  1. Sensibilitate dentară

Adesea, ca urmare a consumării repetate de alimente cu potențial dăunător pentru dantură și a unei igiene dentare neadecvate, cei mici pot ajunge să sufere de sensibilitate dentară la rece, cald sau aer puternic.

Acest lucru apare ca urmare a acumulării plăcii bacteriene la baza dinților și a alterării integrității structurale a smalțului (copiii au smalțul mai subțire și predispus la degradare).

  1. Persistența dinților de lapte

În unele situații, înlocuirea dinților de lapte cu a celor permanenți poate fi un proces mai dificil decât în mod normal.

Citește și:

Acest fapt se datorează fie unei igiene dentare precare, fie a unor patologii orale deja existente sau, uneori, ca urmare a unor afecțiuni structurale de cauză ortodontică. Și în acest caz, se recomandă pentru cei mici adoptarea unei rutine corecte de periaj, frecventarea consultațiilor stomatologice și folosirea suzetelor ortodontice.

În concluzie, anumite patologii dentare pot fi întâlnite atât la adulți, cât și la copii. În cazul copiilor, orice intervenție timpurie poate avea un impact semnificativ în sens pozitiv, prevenind recăderile și asigurând o sănătate orală optimă în restul perioadei copilăriei și adolescenței, până în punctul atingerii vieții de adult.

Surse foto: Dent America Distribution, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Noiembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.