Setari Cookie-uri

Ai probleme cu vederea? Iată 3 soluții pentru a le corecta

Ai început să observi că nu mai poți vedea bine la distanță sau, dimpotrivă, întâmpini dificultăți în a vedea clar obiectele sau persoanele aflate în apropiere?

Sunt doar două exemple de probleme de vedere care pot apărea de-a lungul vieții, din diverse cauze. Există însă soluții pentru corectarea acestora, iar în acest articol îți vom vorbi despre 3 dintre acestea.

  1. Ochelarii de vedere

Reprezintă, probabil, prima soluție la care te gândești atunci când vine vorba de probleme de vedere. Sunt considerați cea mai simplă și sigură metodă de a corecta viciile de refracție precum miopia, astigmatismul, hipermetropia sau prezbiopia și, deși nu pot trata aceste deficiențe, cu siguranță te vor ajuta să vezi mai bine.

Există diverse tipuri de ochelari de vedere - cu lentile monofocale, bifocale, trifocale sau progresive. Fiecare dintre acestea are anumite indicații. Pe lentile se pot aplica și diverse tratamente, care îți vor proteja ochii de razele UV, de lumina albastră, vor bloca reflexia luminii pe suprafața lentilei, va crește rezistența la zgârieturi a acesteia sau o vor face să-și modifice culoarea atunci când este expusă la soare.

Citește și:

Dacă crezi că ai putea avea nevoie de ochelari de vedere, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la un oftalmolog sau un optometrist. După un examen amănunțit, dar deloc dureros, acesta îți va oferi o prescripție cu care poți merge la Lensa Plaza, de exemplu, și alege ochelarii de vedere potriviți pentru tine.

  1. Lentilele de contact

O altă posibilă soluție pentru deficiențele de vedere, lentilele de contact continuă să câștige în popularitate. Ca și ochelarii de vedere, ele pot fi folosite pentru corectarea majorității viciilor de refracție, dar prezintă câteva avantaje. Dintre acestea vom menționa faptul că nu se murdăresc sau aburesc, nu alunecă și nu te vor împiedica să practici un anumit sport și nici nu-ți afectează fizionomia.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, există mai multe tipuri de lentile de contact. De exemplu, în funcție de materialul din care sunt realizate, ele pot fi moi, rigide sau hibride. În funcție de perioada de utilizare, sunt disponibile lentile de contact de unică folosință, lunare, bilunare sau anuale. Unele trebuie date jos în fiecare zi, înainte de culcare, altele pot fi purtate pentru o perioadă mai lungă de timp. Opțiunile mai includ lentile de contact colorate cu dioptrii, care, pe lângă faptul că te vor ajuta să vezi mai bine, îți modifică și culoarea ochilor.

Citește și:

Ca și în cazul ochelarilor de vedere, vei avea nevoie mai întâi de o prescripție de la un oftalmolog sau optometrist.

  1. Operațiile cu laser

Pentru cei care caută o soluție definitivă pentru problemele de vedere și nu vor să fie nevoiți să poarte ochelari sau lentile de contact, operația cu laser poate reprezenta o soluție mai potrivită. De obicei, o astfel de procedură presupune folosirea laserului pentru a schimba forma corneei. Durează doar câteva zeci de minute și recuperarea este rapidă.

Trebuie însă menționat faptul că nu poate fi folosită pentru tratarea tuturor problemelor de vedere și, deși riscurile sunt scăzute, pot apărea anumite efecte secundare sau chiar permanente. De asemenea, unele persoane tot mai trebuie să poarte ochelari de vedere sau lentile de contact chiar și după această operație, iar altele pot avea nevoie de alte intervenții.

Citește și:

Problemele cu vederea sunt destul de comune, iar cauzele lor variază de la înaintarea în vârstă la prezența unei curburi anormale a corneei. Important este ca, odată ce ai început să observi că nu mai vezi bine, să consulți cât mai repede un specialist. Acesta va putea stabili un diagnostic și îți va recomanda soluția potrivită pentru tine.

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.