Setari Cookie-uri

Cele mai comune afecțiuni dentare la vârstnici

Află aici care sunt cele mai comune afecțiuni dentare ce apar la vârstnici, dar și care sunt principalele lor caracteristici. ===▷▷▷

Sănătatea orală este o componentă esențială, interconectată cu sănătatea unui organism ca întreg și care trebuie menținută la un nivel ideal, indiferent de vârstă sau alte posibile variabile. Acest scop se poate îndeplini prin intermediul unui stil de viață sănătos, al unei tehnici eficiente de periaj și al folosirii produselor potrivite în timpul curățării danturii.

Odată cu vârsta, însă, integritatea țesuturilor și apărarea imunitară locală încep să fie treptat compromise, fapt ce poate predispune la apariția diferitor afecțiuni dentare.

Este extrem de important, prin urmare, ca, pe lângă respectarea rutinei zilnice de curățare, fiecare dintre noi să frecventeze consultațiile stomatologice periodice pentru a putea depista posibile patologii dentare.

Citește și:

Pentru persoanele în vârstă, acest sfat este și mai important, date fiind modificările ce se produc la nivelul cavității orale odată cu trecerea timpului.

Afecțiuni dentare comune odată cu înaintarea în vârstă

Majoritatea afecțiunilor dentare cunoscute până la acest moment se întâlnesc la toate categoriile de vârstă. Dintre acestea, unele pot avea o incidență mai mare a cazurilor la extremele de vârstă (copii mai mici și persoane vârstnice).

Alte patologii, în schimb, sunt destul de sugestive pentru o categorie de vârstă mai înaintată și este puțin probabil să apară mai devreme în viață (de exemplu, cancer oral).

  1. Carii dentare netratate la timp

Igiena orală precară, stilul de viață necorespunzător și/sau amânarea controalelor stomatologice pot facilita acumularea plăcii bacteriene, cu apariția cariilor dentare. În timp, netratate, acestea pot progresa suficient de mult cât să afecteze semnificativ sănătatea orală.

Citește și:
  1. Pierderea dinților

Pierderea dinților este un fenomen frecvent întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, adesea ca urmare a instalării bolii parodontale (parodontozei).

În boala parodontală, țesutul osos ce înconjoară rădăcinile dentare și în care acestea se fixează începe să piardă din densitate, devenind poros și permițând mobilizarea dinților. În timp, dinții aflați în zonele cele mai afectate pot cădea.

Tratarea parodontozei poate fi realizată prin mai multe metode terapeutice și este singura cale de încetinire a pierderii dinților.

  1. Boli gingivale

Bolile gingivale se regăsesc răspândite în întreaga populație, de la cele mai mici vârste până la cele mai înaintate.

Citește și:

Însă, date fiind particularitățile fenomenului de îmbătrânire, afecțiunile precum sângerarea gingivală, inflamația gingiilor și patologiile de tip infecțios apar cu preponderență odată cu înaintarea în vârstă.

  1. Cancer oral

Patologiile maligne sunt, de cele mai multe ori, întâlnite la persoanele vârstnice. Cancerele orale respectă această regulă și au o medie a grupelor de vârstă situată la 62 de ani.

Simptomatologia, diagnosticul, tratamentul și prognosticul depind atât de tipul de cancer oral, cât și de caracteristicile particulare ale fiecărei persoane în parte. Nu în ultimul rând, depistarea timpurie este esențială.

Indiferent de tipul de afecțiune dentară întâlnită la persoanele vârstnice, regulile de prevenție trebuie să rămână întotdeauna aceleași, iar stilul de viață, rutina de curățare și produsele folosite să fie adecvate. În cazul oricăror nelămuriri, precum și pentru evaluarea periodică a stării de sănătate orală, consultațiile stomatologice trebuie frecventate și respectate cu rigurozitate.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.