Setari Cookie-uri

Top 6 tipuri de lapte vegetal şi beneficiile lor pentru sănătate

Auzi tot mai des despre laptele vegetal, dar nu cunoşti detalii? Iată care sunt 6 din cele mai consumate tipuri de lapte vegetal din care îţi poţi alege preferatul.

Consumul băuturilor vegetale din soia, migdale ori cocos a crescut surprinzător în ultimii ani. Deşi mulţi consideră aceste alternative a fi doar o modă, majoritatea celor ce le consumă o fac din cauza intoleranţei la lactoză. Iată câteva lucruri interesante despre băuturile vegetale pe care trebuie să le ştii.

  • Beneficiile laptelui vegetal

Conform studiilor, aproximativ 75% dintre oameni suferă de intoleranță la lactoză. Unii suferă de o formă mai gravă, alţii de o formă uşoară, iar mulţi nici măcar nu au descoperit-o. Această intoleranţă este o stare caracterizată prin incapacitatea organismului de a absorbi şi metaboliza lactoza. Incapacitatea digerării în totalitate a lactatelor crează o stare de balonare, dureri abdominale sau chiar diaree.

Aşa se explică numărul tot mai mare al persoanelor care aleg să consume cât mai multe băuturi şi alimente bazate pe proteină vegetală. Acestea sunt o alternativă 100% vegetală a laptelui de vacă şi, nu numai că nu conţin lactoză, dar nici colesterol. În plus, acest tip de produse sunt ideale pentru perioada postului, fiind baza pentru o mulţime de reţete delicioase. Dacă nu eşti familiarizată cu reţetele, poţi căuta online o reteta maioneza de post cu blender, care are ca ingredient de bază lapte vegetal, ori diferite tipuri de budinci şi deserturi.

Citește și:

Iată principalele tipuri de băuturi vegetale şi beneficiile lor:

  • Laptele de soia

Băutura bazată pe soia are o concentraţie de proteine comparabilă cu laptele de vacă: 7-12 grame/cană. Una dintre cele mai accesibile și mai longevive varietăți de lapte vegetal de pe piață, laptele de soia este adesea îmbogățit cu calciu și vitamina B12, deci este o opțiune excelentă pentru vegani.

  • Laptele de cocos

Cu o textură cremoasă, asemănătoare cu laptele de migdale, laptele de cocos este bogat în potasiu, mangan, magneziu, calciu, sodiu și vitamina B. Însă, spre deosebire de laptele de soia şi cel de vacă, laptele de cocos este sărac în proteine. Nuca de cocos conține o cantitate considerabilă de grăsimi saturate. Asta o transformă în una dintre cele mai bune surse alimentare de trigliceride, care s-a dovedit a ajuta la stimularea metabolismului, la reglarea apetitului și la creșterea oxidării grăsimilor.

Citește și:
  • Laptele de migdale

Laptele de migdale are mai puțin de 1 gram de proteine/cană, dar are cu 50% mai mult calciu decât o cană de lapte de vacă. Migdalele sunt bogate în vitamina D și E, vitamine ce reprezintă un antioxidant bun pentru creier, sânge și piele. Dată fiind cantitatea mare de apă necesară pentru creşterea unei singure migdale (aproximativ 5 litri de apă), laptele de migdale nu este însă varianta cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

  • Laptele de ovăz

Este un nou preferat al consumatorilor, datorită consistenţei sale cremoase. Pe lângă această caracteristică, acesta impresionează prin profilul nutriţional bogat: vitamina B, minerale, magneziu, fosfor, zinc şi cupru. La fel ca şi laptele de soia şi cel de vacă, cel de ovăz are un conţinut mare de proteine.

Citește și:
  • Laptele de orez

Laptele de orez este nelipsit din alimentaţia celor ce iubesc smoothie-urile. Laptele de orez neîndulcit are un conținut scăzut de grăsimi și conține 11 g de carbohidrați/cană. De asemenea, nu conține gluten și conține aproximativ 25% calciu, plus o cantitate bună de mangan și seleniu.

  • Laptele de macadamia

Nucile de Macadamia sunt pline de grăsimi mono-nesaturate, Omega 3 și 6, vitamina B1 și B12, magneziu și mangan. De asemenea, conțin Omega-7, sănătos pentru inima, numit acid palmitoleic. Consumând regulat lapte de macadamia, reduci riscul de osteoporoză, controlezi profilul lipidic şi eviţi formarea radicalilor liberi. Însă, pentru ca acesta să fie absorbit corect la nivel intestinal, trebuie să ai un nivel optim de vitamina D în organism.

Citește și:

Atunci când alegi un lapte vegetal, citeşte cu atenţie eticheta. Fii curajoasă şi încearcă o varietate cât mai mare de astfel de băuturi, pentru a o găsi pe cea potrivită gustului tău.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.