Setari Cookie-uri

Ai ochii obosiți? Iată 5 cauze posibile

Chiar dacă ochii obosiți reprezintă o problemă mai mult sau mai puțin normală în ziua de azi din cauza digitalizării și a luminilor intense la care suntem expuși, prezența frecventă a acestei probleme poate afecta calitatea vieții și vederea în sine prin dureri oculare și de cap, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată etc.

Este importantă descoperirea cauzei principale care stă la baza ochilor obosiți pentru a primi tratamentul corespunzător și pentru ca aceasta să poată fi evitată pe viitor. Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale acestei probleme!

Expunerea la lumină intensă

Simptomele ochilor obosiți apar de cele mai multe ori din cauza expunerii îndelungate la lumini intense.

Fie că este vorba de expunerea la soare în timpul șofatului, strălucirea din oglindă sau ecran a luminilor din jur sau pur și simplu luminozitatea prea ridicată a monitoarelor, toate acestea pot miji ochii și te pot face să te încrunți.

Deoarece mușchii fetei sunt activați constant, iar ochii încearcă continuu să focalizeze tot ce se întâmplă în jur, este ușor de observat de ce această expunere îndelungată poate duce la suprasolicitarea ochilor.

Citește și:

Nevoia de a focaliza în medii slab iluminate

Trecând de la o extremă la alta, ochii sunt nevoiți să lucreze mai mult decât de obicei dacă trebuie să focalizeze un obiect sau text într-o încăpere slab iluminată.

Acest efort adițional poate prezenta simptome precum durere oculară și iritație, care la rândul ei poate cauza lăcrimare exesivă.

Lumina redusă poate fi la fel de dăunătoare ca lumina intensă, mai ales dacă trebuie să citești, să desenezi sau să efectuezi acțiuni precise în întuneric.

Dacă ești predispus la obosirea rapidă a ochilor și prezinți simptome asociate cu această problemă, încercă atunci să iluminezi corespunzător încăperea sau să iei pauze mai frecvente pentru relaxarea ochilor.

Erori de refracție

Citește și:

Erorile de refracție reprezintă una dintre cele mai comune probleme de vedere și includ miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Acestea apar din cauza incapacității ochiului de a focaliza corespunzător lumina pe retina, fie din cauza structurii acestuia, fie din cauza altor probleme.

Dacă nu poți vedea clar obiectele de la distanță sau cele situate aproape de față, este posibil să suferi de o astfel de eroare.

Vestea bună este că aceste probleme pot fi corectate prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.

Programează-te pentru o consultație optometrică și discută cu specialistul despre simptomele tale pentru a primi tratamentul corector corespunzător, în baza controlului efectuat.

Privarea de somn

Tulburările de somn care pot afecta calitatea și perioada somnului pot suprasolicita ochii întrucât răspunsul la informațiile vizuale tinde să fie mai lent, ceea ce forțează ochii să lucreze mai mult și să obosească mai repede.

Citește și:

Pentru un somn odihnitor este recomandată obținerea a 7 sau 8 ore somn neîntrerupt pe noapte. Discută cu un specialist dacă prezinți tulburări de somn pentru a găsi tratamentul corespunzător înainte ca acestea să evolueze în probleme mai severe cum ar fi insomnia.

Nivelul ridicat de stres

Stresul cronic se poate manifesta prin încordarea maxilarului și a umerilor, ceea ce duce de multe ori la dureri musculare.

Mult mai des însă, nivelul ridicat de stres poate duce la încruntare excesivă și la mijirea ochilor, acțiuni care pot duce în cele din urmă la apariția durerilor de cap tensionale și la obosirea ochilor.

Întrucât stresul cronic poate avea complicații severe asupra sănătății generale, este recomandată găsirea unei soluții pentru gestionarea corespunzătoare a acestuia.

Citește și:

Chiar dacă ochii obosiți nu reprezintă de fiecare dată o problemă severă, mai ales când episoadele sunt rare și de scurtă durată, persistența acestei stări și apariția altor simptome necesită însă un control de specialitate pentru a determina cauza și tratamentul adecvat.

Foto shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.