Setari Cookie-uri

Căderea părului - când ar trebuie să mergi la medic (ce înseamnă, ce afecțiuni poate ascunde)

Dacă aveți cădere excesivă a părului, poate fi un indiciu al unei anomalii la nivelul scalpului, simptomele care pot include mâncărime, roșeață, piele uscată. Dacă vă confruntați cu oricare dintre cele menționate mai sus, este recomandată o vizită la un specialist.

Etapele creșterii părului pot fi clasificate în fazele de creștere, de odihnă și de tranziție. În circumstanțe normale, este posibil să pierdeți zeci de fire de păr pe zi. Dacă aveți cădere excesivă a părului, poate fi un indiciu al unei anomalii la nivelul scalpului, simptomele care pot include mâncărime, roșeață, piele uscată. Dacă vă confruntați cu oricare dintre cele menționate mai sus, este recomandată o vizită la un specialist.

Cauzele și simptomele alopeciei

Alopecia areata este o tulburare autoimună care vă provoacă pierderea părului și deseori lasă mici pete de chelie pe cap. Părul nostru este format în mare parte din proteine. Când corpul nostru nu are suficiente proteine, firele de păr intră în faza de repaus. Acest lucru ne face să pierdem părul și să devină fragil și să cadă.

Citește și:

Alopecia este atât ereditară, cât și hormonală. Afectează atât bărbații, cât și femeile și poate apărea la orice vârstă. Există multe cauze ale alopeciei.

Cauzele includ boli severe sau cronice, boli tiroidiene, diete cu conținut scăzut de proteine, nivel scăzut de fier și îngrijire necorespunzătoare a părului. Este frecventă și după naștere. Dacă apare căderea părului, firele de păr pot intra într-o fază de repaus și se pierd fără înlocuire imediată. Ar putea dura până la nouă luni, dar ar trebui să se rezolve de la sine fără tratament. Acesta poate fi și cazul dacă aveți o boală cronică.

Alopecia apare atunci când foliculii de păr sunt atacați de propriul corp, determinând căderea părului. Deși rar, există potențialul de a pierde tot părul de pe cap și/sau de pe întregul corp.

Citește și:

Bărbații sunt mai predispuși să-și piardă tot părul, în timp ce femeile se confruntă mai ales cu subțierea. Uneori, părul crește definitiv iar alteori crește iar apoi cade din nou la scurt timp după. Din păcate, alopecia nu este vindecabilă, dar poate fi tratată de un dermatolog. În timpul diagnosticului, o biopsie a pielii poate fi efectuată și examinată pentru a diagnostica corect alopecia.

Rărirea părului poate fi cauzată de o serie de factori:

Aspecte fizice

Căderea părului poate fi cauzată de probleme cu tiroida, în special de funcția excesivă a glandei tiroide. Poate fi cauzată și de reacții alergice, o afecțiune preexistentă a pielii care poate perturba creșterea părului sau poate duce la infecții ale scalpului care pot fi bacteriene sau virale. Acestea pot împiedica creșterea și pot provoca căderea excesivă a părului. Odată ce cauzele sunt identificate și tratate, creșterea părului poate fi restabilită la un ritm normal.

Citește și:

Anumite medicamente și suplimente pot contribui la căderea părului

Acestea pot include medicamente pentru colesterol, medicamente pentru acnee care conțin vitamine artificiale, medicamente pentru cancer, medicamente pentru imunoterapie, medicamente pentru artrită, medicamente pentru stres și anumite tipuri de medicamente pentru hipertensiune arterială.

Poate stresul să contribuie la căderea părului?

Părul nostru este cu siguranță sensibil la starea noastră emoțională.

Stresul pentru păr – se poate referi la stres fizic, cum ar fi răni, traumatisme, utilizarea anumitor produse pentru păr, vopsirea părului cu substanțe chimice sau îndreptarea părului folosind metode termice.

Stresul emotional este o cauză majoră a căderii cronice a părului și poate fi dificil de remediat. Mulți indivizi pot contribui direct la statusul părului lor, dar fără a fi conștienți de acest lucru. Aceasta este o problemă comună la persoanele care suferă de stres.

Citește și:

Nutriția poate duce la rărirea părului și la căderea părului

Pierderea drastică în greutate poate duce la căderea părului. Malnutriția poate contribui, de asemenea, la slăbirea firelor de păr. S-a dovedit că fierul facilitează creșterea părului și poate fi găsit în carne, ouă, lapte, legume cu frunze verzi și anumite semințe. Deficiența de fier poate duce la căderea părului, precum și la alte simptome, cum ar fi unghiile fragile și oboseala.

Rărirea părului ca urmare a geneticii

Rărirea părului și căderea părului pot fi atribuite geneticii și vor avea efect pe măsură ce o persoană atinge o anumită vârstă. Acest factor ereditar va veni direct de la un membru al familiei și este răspândit la 50% dintre bărbați și 70% dintre femei odată ce ating o anumită vârstă.

Citește și:

Această dispoziție genetică este cauzată de sensibilitatea la un hormon numit DHT (dihidrotestosteron) care este responsabil pentru ca foliculii de păr să devină din ce în ce mai mici, iar în cele din urmă nu mai produc păr.

Pentru căderea părului cauzată de genetică există numeroase metode de tratament. Sfaturile și planul de tratament pe termen lung din partea specialiștilor pot include unele dintre următoarele:

Medicamente pentru a contracara hormonul DHT și pentru a readuce foliculii de păr la dimensiunea lor normală. Acest lucru este eficient în special în căderea ereditară a părului la bărbați. Pacienții trebuie să fie informați cu privire la efectele secundare ale medicamentelor înainte de consum.

Medicamente pentru stimularea părului care se aplică sub formă de loțiune, oferind în același timp aceleași beneficii ca și medicamentele orale. Această metodă este sigură, are puține efecte secundare și poate fi eficientă atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Citește și:

Transferul folicular este, de asemenea, o modalitate eficientă de a remedia căderea părului. Aceasta include transferul rădăcinilor părului în zonele dorite. Există numeroase metode și tehnologii care pot fi adecvate pentru diferiți pacienți, alegerea uneia ar trebui să fie sub consultarea unui specialist.

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.