Setari Cookie-uri

Posibilele cauze ale scaunului cu sânge

Un examen fizic, teste de laborator și detalii din istoricul personal pot ajuta medicul să găsească cauza.

Ai avut un scaun cu sânge? Ce afecțiuni poate indica asta îți spunem în acest articol. În principal, sângele în scaun se datorează unei hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal. Acest lucru se poate datora mai multor cauze, inclusiv ulcerului peptic, fisurilor anale, hemoroizilor și nu numai. Sângele din scaun are de obicei un aspect roșu sau maroniu. Sângele care provine din tractul gastrointestinal superior poate fi de culoare neagră. Deoarece sângele în scaun poate fi un simptom al unei afecțiuni grave (cum ar fi cancerul), nu trebuie ignorat niciodată. Se recomandă consultarea medicului în cazul în care se identifică sânge în scaun. Un examen fizic, teste de laborator și detalii din istoricul personal pot ajuta medicul să găsească cauza.

Citește și:

Sângerare digestivă superioară

Sângele din scaun poate proveni din tractul gastrointestinal superior. Cea mai frecventă cauză este ulcerul peptic. Ulcerul este o rană în mucoasa stomacului sau a intestinului superior. Sângele rezultat ca urmare a ulcerului peptic poate fi roșu sau negru. Hemoragia digestivă superioară poate fi diagnosticată cu ajutorul unei endoscopii. Gastroenterologul examinează tractul digestiv superior cu o cameră atașată unui tub îngust și flexibil. Tubul este introdus pe gât până ajunge în intestin. În cazul unei hemoragii digestive superioare grave, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Fisura anală

Fisurile anale sunt cea mai frecventă cauză a scaunelor cu sânge la sugari, dar și adulții le pot avea. Sângele din fisurile anale este de culoare roșu aprins. Fisurile anale sunt cauzate de constipație sau de scaune mari și tari, greu de eliminat. Acest lucru poate provoca o fisură în piele. Întinderea pielii anusului face ca fisurile să fie vizibile. Fisurile anale se vindecă de obicei de la sine. Durerea și disconfortul se pot trata cu unguente. Consumul de apă și de alimente bogate în fibre poate ajuta la rezolvarea problemei.

Citește și:

Polipi

Un polip este o mică excrescență pe mucoasa tractului dvs. intestinal. Există câteva tipuri diferite de polipi. Polipii adenomatoși sunt unii dintre cei mai comuni. Acești polipi cresc pe mucoasa colonului, sau a intestinului gros. Aproximativ 25% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani și peste au acest tip de polip. Polipii adenomatoși se pot transforma în cancer colorectal (cancer de colon sau de rect). Deși majoritatea cazurilor de cancer colorectal se dezvoltă din polipi adenomatoși, doar aproximativ 5% dintre polipi vor deveni canceroși. Polipii nu prezintă adesea niciun simptom, dar uneori pot provoca scaune cu sânge. Sângele poate fi roșu sau închis.

Polipii pot fi îndepărtați înainte de a deveni canceroși. În cazul în care evoluează spre cancer, acesta poate fi tratat dacă este depistat la timp. Acesta este motivul pentru care toate persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste ar trebui să se supună în mod regulat unui screening pentru cancer colorectal.

Citește și:

Hemoroizi

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate care se pot umfla din anus. Hemoroizii sunt adesea incomozi. Ei pot fi dureroși sau pot provoca mâncărimi. Deoarece există o mulțime de vase de sânge în jurul anusului și rectului, hemoroizii pot sângera cu sânge roșu și strălucitor. Riscul de hemoroizi crește în următoarele situații:

  • diaree cronică;

  • constipație;

  • ridicare de greutăți;

  • stat pe scaun perioade îndelungate;

  • sarcină.

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul în care hemoroizi sunt severi, dar majoritatea hemoroizilor nu necesită intervenție chirurgicală.

Gastroenterită

Gastroenterita este o boală a stomacului și a intestinelor. Ea poate fi cauzată de un virus, o bacterie sau un parazit. Uneori, gastroenterita poate provoca diaree cu sânge. Acest lucru este mai frecvent în cazul gastroenteritei bacteriene. Intoxicația alimentară este un tip de gastroenterită. Bacteriile care provoacă în mod obișnuit intoxicații alimentare includ:

Citește și:
  • Campylobacter

  • E. coli

  • Listeria

  • Salmonella

De cele mai multe ori, gastroenterita se ameliorează de la sine, dar se recomandă consultarea unui medic dacă simptomele durează mai mult de una sau două zile.

Angiodisplazie

Scaunul cu sânge care nu poate fi explicat este adesea cauzat de angiodisplazie. Angiodisplazia se poate întâmpla pe măsură ce vasele de sânge din intestin îmbătrânesc sau slăbesc. Acest tip de sângerare poate fi roșie sau închisă la culoare.

Angiodisplazia este frecventă în timpul bolii renale în stadiu terminal (boală renală) sau a insuficienței renale. Persoanele cu o tulburare genetică comună de sângerare (boala von Willebrand) pot avea, de asemenea, angiodisplazie. Din fericire, la majoritatea oamenilor, angiodisplazia dispare de la sine.

Citește și:

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală este o boală autoimună a intestinelor. În cazul unei boli autoimune, sistemul imunitar atacă o parte din propriul organism. Boala Crohn și colita ulcerativă sunt cele mai frecvente două tipuri de boli inflamatorii intestinale. Simptomele pot include scaunul cu sânge, care poate fi roșu sau închis la culoare. Boala inflamatorie intestinală poate fi tratată în câteva moduri diferite:

  • tratament cu steroizi;

  • intervenție chirurgicală;

  • noile medicamente reduc numărul de pacienți cu boala inflamatorie intestinală care au nevoie de intervenții chirurgicale.

Cancer

Deoarece sângele în scaun poate fi un simptom al cancerului colorectal, este important să consulți un medic dacă observi acest simptom. Sângerarea din cauza cancerului colorectal poate fi roșie sau închisă la culoare. Cândva se credea că acest tip de cancer afectează mai ales persoanele de peste 50 de ani. Cu toate acestea, cercetări recente au descoperit că acest cancer este, de asemenea, a treia cauză principală de deces prin cancer la adulții mai tineri de 50 de ani.

Citește și:

Boala diverticulară

Diverticulii sunt pungi anormale care se pot forma în intestinul inferior. Există două tipuri de boală diverticulară. Simpla prezență a diverticulelor se numește diverticuloză. Uneori, însă, diverticulele se infectează sau se inflamează. Când se întâmplă acest lucru, boala se numește diverticulită. Ambele forme de boală diverticulară pot provoca durere și sânge în scaun. Atunci când boala diverticulară provoacă sângerare, aceasta va apărea de obicei brusc și va fi de culoare roșie sau maronie. Boala este adesea pusă pe seama unei diete sărace în fibre, dar adevărata cauză a diverticulitei este necunoscută. Un chirurg poate opri sângerarea de la diverticule în timpul unei endoscopii sau al unei intervenții chirurgicale abdominale. Diverticulii pot fi tratați în spital sau în afara acestuia. Diverticulita poate fi adesea tratată cu succes cu antibiotice.

Colita ischemică

Colita ischemică apare atunci când vasele de sânge care alimentează intestinul gros sunt îngustate sau blocate. Cele mai multe cazuri de colită ischemică se întâmplă la persoanele în vârstă. Simptomele includ:

  • sânge roșu în scaun;

  • diareea;

  • o nevoie urgentă de a defeca;

  • durere abdominală și vărsături.

Majoritatea cazurilor de colită ischemică durează puțin timp și se rezolvă de la sine. Uneori, însă, persoanele cu cazuri severe de colită ischemică trebuie să fie spitalizate. Pacienții cu boală severă pot avea nevoie de fluide intravenoase (IV), antibiotice și repaus intestinal sau o dietă restrictivă.

Alarmă falsă

Uneori, ceea ce pare a fi scaun cu sânge este de fapt doar colorant de la ceva ce ai mâncat. Coloranții pot face ca scaunul să fie roșu. Sfecla roșie poate face același lucru.

În concluzie, este important să consulți medicul dacă apare sânge în scaun. Sângele în scaun poate avea o serie de cauze. Hemoroizii și fisurile anale sunt enervante și dureroase, dar nu sunt dăunătoare. Unele cauze ale sângerărilor gastrointestinale pot necesita intervenții chirurgicale, inclusiv sângerările gastrointestinale superioare, polipii, angiodisplazia, boala inflamatorie intestinală, boala diverticulară și colita ischemică. Uneori, sângele în scaun poate fi un simptom grav, cum ar fi cancerul. Sângele în scaun poate fi, de asemenea, o alarmă falsă.

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.