Setari Cookie-uri

Cauze emoționale ale infertilității. Cum faci față stărilor sufletești copleșitoare când îți dorești să devii părinte și nu poți

Infertilitatea este o „călătorie” fizică și emoțională cu multe suișuri și coborâșuri. Cuplurile care doresc să devină părinți și întâmpină probleme în acest sens se confruntă deopotrivă cu momente de bucurie și dezamăgire extremă.

În spatele diagnosticului de infertilitate se ascund frecvent cauze emoționale complexe, provocând nu doar dificultăți fizice, ci și stări psihice marcate de tristețe, deznădejde și lipsa de speranță.

Legătura dintre infertilitate și stările depresive

Factori psihologici precum stresul excesiv, anxietatea sau depresia pot afecta echilibrul hormonal, având astfel un impact negativ și asupra șanselor de a obține o sarcină.

Potrivit studiilor există o legătură puternică de cauzalitate între infertilitate și stările de depresie și anxietate. S-a constatat că peste 40% dintre femeile care se confruntă cu infertilitate prezintă un diagnostic de tulburare mintală, cel mai adesea anxietate sau depresie, însă foarte puține dintre acestea cer ajutor psihologic pentru a depăși aceste stări emoționale dificile.

Citește și:

Presiunea societății, a familiei, așteptările personale, toate acestea pot amplifica stările negative.

Cuplurile care trec prin această grea încercare a infertilității pot experimenta frustrare, furie, oboseală emoțională, descurajare, pesimism, sentimente de vinovăție, tensiune, certuri și incertitudine, care declanșează un cerc vicios de gânduri negative ce au repercusiuni majore asupra stimei de sine, dar și asupra sănătății organismului.

Numeroase cercetări arată că stresul prelungit poate crea dezechilibre hormonale majore, cu impact asupra imunității, somnului, dar și asupra capacității de reproducere (sunt afectate ciclul menstrual și ovulația, scade producția și calitatea spermei, apar problemele de libido și disfuncțiile sexuale).

Citește și:

Provocările financiare, timpul investit, medicația, procedurile complexe, eșecurile repetate, atunci când vorbim despre fertilizări in vitro nereușite pe parcursul mai multor ani, pot, la rândul lor, să ducă la depresie, epuizare, izolare și, în cele din urmă, la dorința de a renunța la visul de a mai avea un copil.

Cere ajutor când simți că nu mai poți duce singur povara

Din toate aceste motive descrise mai sus, este esențial ca infertilitatea să fie abordată nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic, într-o echipă care să cuprindă în primul rând un specialist în infertilitate, dar și o persoană cu pregătire în domeniul psihoterapiei, care să fie alături de cuplul care trece prin astfel de stări sufletești complexe pe parcursul întregului proces.

Citește și:

Consilierea și suportul psihologic pot juca un rol crucial în gestionarea stresului care poate crea dezechilibre hormonale, dar și în reconstruirea încrederii în sine și în relația de cuplu.

În această călătorie al cărei scop este aducerea pe lume a unei noi vieți, cuplurile pot descoperi resurse interioare neașteptate, dezvoltând o forță și reziliență remarcabile.

Dați-vă timp pentru voi, plângeți, fiți furioși, dar nu vă închideți în sine. Comunicați în cuplu toate aceste stări care vă macină, discutați cu prietenii apropiați și, cel mai important, dacă simțiți că povara infertilității vă copleșește emoțional, cereți ajutorul unui psihoterapeut care vă poate oferi metode eficiente de a face față acestei etape dificile și de a vă recăpăta optimismul și încrederea că totul va fi bine.

Citește și:

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

foto prima pagina F01 PHOTO/ Shutterstock

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.