Setari Cookie-uri

Bolile autoimune și infertilitatea

Bolile autoimune reprezintă un grup divers de peste 80 de afecțiuni care pot avea un impact negativ asupra întregului organism, inclusiv în ceea ce privește fertilitatea.

Totuși, diagnosticul precoce și gestionarea adecvată a acestor boli, în colaborare cu specialiști din diverse domenii, pot oferi soluții eficiente pentru cuplurile afectate de infertilitate.

Cele mai frecvente boli autoimune care afectează fertilitatea

Potrivit statisticilor, aproximativ 75% din bolile autoimune apar la femei, adesea în perioada fertilă. Dar asta nu înseamnă că bărbații sunt feriți de astfel de probleme.

În ultimele două decenii, afecțiuni autoimune precum tiroidita Hashimoto, boala celiacă, diabetul de tip 1, bolile inflamatorii intestinale și psoriazisul au cunoscut o creștere semnificativă. Alte boli autoimune frecvent întâlnite includ scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Aceste boli afectează sistemul reproducător prin atacul asupra celulelor organismului, inclusiv cele reproducătoare. Prin urmare, sunt influențate aspecte esențiale pentru obținerea unei sarcini, precum rezerva ovariană și ovulația.

Citește și:

În cazul bărbaților, bolile autoimune pot afecta spermatozoizii, în sensul că aceștia își modifică structura, fiindu-le afectate funcția și motilitatea. Consecința este inevitabilă: imposibilitatea conceperii unui copil pe cale naturală.

Colaborarea cu medicii, esențială pentru planificarea sarcinii

În multe situații, bolile autoimune sunt diagnosticate în urma investigațiilor necesare pentru depistarea cauzei infertilității.

Tulburările metabolice pe care le induc astfel de boli autoimune – cum ar fi amenoreea și ciclurile menstruale anovulatorii – afectează în mod cert fertilitatea. În astfel de cazuri poate fi luată în calcul procedura de fertilizare in vitro pentru a crește șansele de a obține sarcina.

Citește și:

Sunt însă și paciente diagnosticate de mult timp cu boli autoimune și care urmează tratament, dar tocmai acest aspect poate crește riscul de avort spontan.

Din acest motiv, persoanele care se află sub tratament trebuie să colaboreze îndeaproape cu echipa de medici – specialist în infertilitate, endocrinolog, reumatolog, hematolog sau diabetolog, după caz – pentru a stabili cel mai bun moment pentru a întrerupe temporar medicația și a planifica obținerea sarcinii.


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Jumătate dintre tineri nu discută cu părinții  despre viața sexuală și metodele contraceptive

Cel puțin jumătate dintre tinerii din România nu discută cu părinții despre viața sexuală și metodele contraceptive, cea mai populară metodă de informare... Kudika


Cele mai frumoase seriale coreene care-ți vor cuceri inima: TOP K-DRAMA

Această ascensiune impresionantă a serialelor coreene nu este un accident, ci rezultatul unei combinații perfect orchestrate de povestiri emoționante, producții de înaltă calitate și... Kudika

De ce este important să monitorizăm şi tensiunea arterială a partenerului nostru

Măsurarea acesteia nu înseamnă doar citirea valorilor între două limite. Este o colecție de date care poate prefigura probleme actuale sau viitoare. Aceste date sunt legate de... Kudika


10 idei de meal prep pentru o săptămână fără stres

Un astfel de obicei e util şi pentru a avea un stil de viaţă echilibrat. Când pregăteşti mesele în avans, ştii exact ce anume vei mânca şi nu mai aştepţi până în... Kudika


Demența senilă vs. schizofrenie: manifestări și diferențe

Între cele două există mai multe diferențe, inclusiv în ceea ce privește manifestările lor. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre ele!

Ce este demența... Kudika

Top 5 beneficii ale berii cu ghimbir

Berea de ghimbir își are originile în Anglia secolului al XVIII-lea, când a fost creată inițial ca o băutură fermentată, ușor... Kudika