Setari Cookie-uri

retete culinare-prajituri

Prajitura Cu Crema De Ness
Ingrediente:
Blat:
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
4 linguri ulei,
coaja rasa de la o lamaie,
un praf de copt.

Crema nr. 1:
5 galbenusuri,
2 plicuri budinca de vanilie,
1 lingura faina,
12 linguri zahar,
1,5l lapte dulce fiert,
1 lingura esenta vanilie.

Crema nr. 2:
5 albusuri,
18 linguri zahar,
3 lingurite cu varf ness (pulbere).

Pentru decor:
ciocolata rasa,
nucu sau alune prajite.

Preparare:
Blatul:
Se bat albusurile (spuma tare) cu zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu coaja de lamaie si uleiul.
Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt (cu grija sa nu cada albusurile).

Se pune hartie de copt intr-o tava (36/36cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min.

Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca in bucatarie.

Intre timp, pregatiti crema nr. 1, astfel:
Amestecati faina cu praful de budinca si turnati usor laptele rece. Amestecati pana obtineti o compozitie fara cocoloase.
Amestecati galbenusurile cu zaharul si turnati amestecul de lapte.
Fierbeti pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasati sa se racoreasca.
Presati cu o lingura, untul de peretii unui castron, ca sa iasa apa (altfel riscati sa se taie crema).
Amestecati crema de vanilie (inca calda! ) cu untul si cu esenta de vanilie.

Taiati marginile blatului si puneti deasupra crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat. Dati totul de-oparte.

De-acum, preagatiti crema nr. 2, astfel:
Bateti spuma tare, albusurile (care v-au ramas de la crema nr. 1) cu 7linguri de zahar. Adaugati ness-ul si bateti pana se omogenizeaza. Dati de-oparte.

Intr-o craticioara cu coada (1l), puneti pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnati-l fir in compozitia de albus si amestecati energic cu o lingura de lemn. Compozitia aceasta isi mareste volumul de aceea trebuie sa folositi un castron mare (minim 3l). Daca zaharul se raceste, mai puneti-l pe foc mic cateva minute. Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Este bine daca va toarna altcineva zaharul, ca sa puteti amesteca energic. Atentie sa nu va frigeti! Trebuie sa lucrati repede pentru ca sa nu se formeze bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema este reusita daca are aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei furculite. Lucrati repede deoarece daca se raceste, este cam greu sa o mai intindeti uniform.
Puneti deasupra ciocolata rasa, nuci sau alune prajite sau si unele si celelalte.

Dati prajitura la rece 3-4 ore (sau mai bine pana a 2-a zi).

Timp Preparare: > 3 h

sora_flory
Postat pe 31 Mai 2008 21:43
Dar ciocolata poate sa se foloseasca?

Cea mai simpla si rapida reteta pe care o stiu este cea de Brownie. Se prepara in 5 minute, se coace in 15 si pentru o mare fana a ciocolatei cum sunt eu, este foarte gustoasa :)

200 g ciocolata neagra
4 oua
200 g zahar
125 g unt
2 linguri faina
O mana de nuci (merge f bine si fara)

Se topeste ciocolata impreuna cu untul. Normal trebuie topite la bain-marie, dar eu pun o craticioara pe ochiul mic de la aragaz si am grija sa nu cumva sa inceapa sa fiarba, pentru ca pe urma reteta e stricata.
Dupa ce s-au topit, se adauga zaharul, ouale, faina si nucile. Se baga la cuptor intre 15 si 20 de minute, depinde daca vreti sa iasa mai moale sau mai tare. Daca o taiati cat inca mai e calda, se farama. Dar eu niciodata nu am rabdare sa se raceasca :)
P.S. Cantitatea de ingrediente sunt pentru o tava ceva mai micutza. Daca tava este mai marisoara, cresteti cantitatile.
P.S.2 : Prajitura nu trebuie sa fie foarte crescuta, normal inaltimea ei este de cam 2-3 cm.
Pofta buna!
AnnaMarie23
Postat pe 3 Iulie 2008 14:37
Mulþumesc mult... nu credeam cã o sã-mi rãspundã cineva! Nu prea am voie nici cu ciocolatã, dar îmi lãsa gura apã în timp ce citeam ºi pare aºa de uºor de fãcut, cã am s-o încerc.
oandree
Postat pe 4 Iulie 2008 11:13
ce retete delicioase mi-ati facut pofta si eu ma abtin de la dulciuri.

Postat pe 6 Iulie 2008 12:51
am riscat si eu odata sa fac un tort, iar pt ca nu am nici o idee cam ce inseamna cantitatile a iesit un fel de placinta maaareee cu multa frisca (care ar fi trebuit sa fie ciocolata) de nu mai incapea pe nici un platou. Noroc ca era comestibil, au mancat ai mei 2 zile din el
amme22
Postat pe 8 Iulie 2008 22:32
Alte retete mai usoare dar fara cuptor as dori si eu?are cineva?

Postat pe 9 Septembrie 2008 10:49
Va anunt ca azi se difuzeaza reportajul cu mine la ACASATV,la ora 17.30, in reluare la ora 24
dragalaspui
Postat pe 10 Septembrie 2008 15:32
o reteta de prajitura foarte buna

Prajitura cu caise

Ingrediente:
Ingrediente pentru 10 bucati:
Pentru blat:
» o lamaie;
» 125g unt/margarina;
» 100g zahar;
» 2 oua;
» 175g faina;
» 1/2 pachet de praf de copt;
» 1-2 linguri de lapte;
Pentru umplutura:
» 750g caise proaspete/500g caise din conserva;
» 50g nuca de cocos rasa;
» 500ml frisca;
» 1 pachet zahar vanilat.
In plus:
» o tava pentru prajituri;
» hartie cerata pentru tava.

Mod preparare:

Pregatirea blatului.
Etapa I: Lamaia se opareste si se usuca. Se razuie coaja. Fructul se taie in doua si se stoarce.
Etapa II: Untul sau margarina se bate spuma si se amesteca cu zaharul.
Etapa III: Ouale se incorporeaza acestei mase de unt si zahar fara a separa albusul de galbenus. Se amesteca totul cu mixerul pana ce cristalele de zahar se topesc.
Etapa IV: Coaja de lamaie, faina si praful de copt se amesteca. In timp ce amestecati turnati cate putin lapte si cate putin suc de lamaie. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase.

Umplutura.
Etapa I: Caisele proaspete se oparesc, deoarece prin fierbere ele isi intensifica aroma si se cojesc, pentru ca pielita nu se inmoaie. Se taie fructul in doua si se scoate samburele. Daca folositi caise din conserva, acestea se scurg si se lasa putin sa se usuce.
Etapa II: Cuptorul se incinge in prealabil la 180º C. Tava se acopera cu hartie cerata. Se toarna blatul in tava, se netezeste, se pun jumatatile de caisa cu partea bombata in sus. Tava se da la cuptor, la foc potrivit, pe gratarul din mijloc si se lasa 25-40 minute pana devine aurie. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Etapa III: In acest timp nuca de cocos se caleste intr-o tigaie fara grasime pana devine aurie. Frisca se bate impreuna cu zaharul vanilat.
Etapa IV: Frisca batuta se toarna peste prajitura racita. Se decoreaza cu nuca de cocos si se taie in bucati.
Etapa V: In loc de frisca, puteti folosi albus de ou batut spuma, iar caisele pot fi inlocuite cu piersici sau alte fructe de sezon.


Timp: preparare - 40 minute; la foc - 40 minute.

Valoare calorica:
1 bucata: 380 kcal.



Postat pe 11 Septembrie 2008 17:38
Prajitura pufoasa cu cirese

Ingrediente

450 g cirese proaspete
50 g faina
1 varf de cutit de sare
3 linguri zahar
2-3 linguri zahar pentru pudrat
2 oua
300 ml lapte
40 g unt
1 lingura rom
smantana pentru garnitura



Mod de preparare

Se porneste cuptorul cu circa jumatate de ora inainte de a coace prajitura. Se unge cu putin ulei o tava de copt;

Se curata si spala ciresele, se scurg si se scot samburii. Se aseaza ciresele in tava;

Se cerne faina si sarea intr-un castron incapator, se adauga 2 linguri de zahar, apoi ouale batute;

Se incalzeste laptele si se toarna incet peste faina si oua, batand continuu cu telul astfel incat sa se incorporeze tot laptele. Se amesteca continuu pana cand se obtine o compozitie omogena;

Se topeste untul intr-o craticioara la foc mic si se toarna peste aluat, impreuna cu romul. Dupa 15 minute se amesteca din nou pana cand aluatul devine moale si curge usor din vas;

Se toarna aluatul in tava pregatita din timp si se coace prajitura circa 30-35 minute in cuptorul preincalzit;

Cand este gata, se scoate prajitura din cuptor, se presara deasupra zahar din belsug si se serveste fierbinte, cu multa smantana.



Postat pe 11 Septembrie 2008 17:43

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
De Paste 22 De la: Luli2 19 Aprilie 2009 12:29
de luni 23 06 08 14 De la: marconi_rupa 14 Iulie 2008 01:57
sejur in Halkidiki 1 De la: carmen_natural 21 Mai 2011 21:03
Licenta 1 De la: ruptdinrai 24 Ianuarie 2011 01:05
buna 13 De la: blondyna_pinky 27 Martie 2013 12:06