Setari Cookie-uri

romania versus strainatate

eu ma gandesc serios sa merg la facultatea de litere..sa imi iau un apartament si la terminarea facultatii sa ma mut in strainatate .ca aici in romana e jale.....cu oricine am vota romania tot in groapa ramane...pe cin e alegeti..voi care inca nu ati dat la facultate sau care acum o faceti vreti sa plecati..cei care au facut-o au plecat si s-au intros..la ce facultate ati dat?

iulia069834
Postat pe 22 Noiembrie 2009 16:28
Draga mea, cu facultatea de litere nici macar in tara nu te prea mai poti realiza, maxim poti fi profesoara sau secretara pe la vreun patron libidinos...asa ca nu te astepta sa ai succes in strainatate. Mai bine incearca sa pleci de acum si sa faci o scoala acolo, muncind in paralel, nu iti mai pierde 3 ani din viata cu o facultate care nu iti promite nici o perspectiva.
Ayse
Postat pe 8 Decembrie 2009 06:05
Tu iubita, ce sa zic..eu am terminat in romania 3 ani la colegiu de ase..cu diploma de absolvire de la ase..de 3 ani juma traiesc in germania...a trebuit sa o iau aici de la zero...in primul rand nu stiam limba..am vrut sa fac o continuare de..nush cum sa o numesc...sa zicem o calificare in domeniu economic la Camera de Comert de aici...ei ofera si cursuri...bete in roate...mi s-a oferit un curs din ala cu practica cu tot pe 3 ani..de chelner...k tot lucram in gastronomie..am plecat de acolo zicand k yo nu am de gand sa raman in gastronomie...am incercat sa fac calificare de 3 ani pt import/export...refuz..ce sa zic, aici diploma e recunoscuta automat...adika angajatorul sau scoala ti-o ia de buna sau nu...teoretic, cu practica e mai greu...dk nu ai o experienta anterioara si f. bune cunostinte de limba, ramane sa ai un noroc chior :) in fine...eu am hotarat k cea mai buna metoda sa am o sansa mai buna aici pe viitor ar fi sa repet un studiu aici. asa k acum is din nou studenta la universitatea de aici...te poti inscrie numai dk ai dat un test de limba germana de nivel superior si 1 an cel putin de faculta in RO. oricum sunt puse foarte multe piedici...ajutor de la stat pt studenti nu primesc...pe motiv k fac acum al 2lea studiu :) am o prietena ce a studiat in republica moldova litere...acum face masteru aici..deci se poate si cu faculta de litere...eu nu am putut trece la master k nu am indeplinit conditiile lor cu nush cate punkte de kredite la anumite materii. naja, sistem diferit. oricum, nush cum e in alte tari. dar in germania e f greu sa fii acceptat si sa ai o sansa in fatza conationalilor lor :) sper sa te ajute, pupici
accsbaby
Postat pe 8 Decembrie 2009 06:54
daca vrei sa ai un loc de munca decent asigurat in strainatate incearca sa urmezi o facultate/postliceala in domeniul medical: asistent medical generalist/ doctor. pe langa asta obligatoriu limba straina de unde vrei sa mergi macar la nivel minim de intelegere si vorbire. nu cunosc persoane care sa nu isi fi gasit de lucru in domeniul asta. sora mea cea mare a terminat institutori si in italia i-a facut cursuri de asistenta si are loc bun de munca. cealalta sora a terminat ase di lucreaza ca bona. oricum toata lumea recomanda domeniul medical.
by_dee_dee
Postat pe 8 Decembrie 2009 14:55
buna,si eu am auzit k facultatile din romania nu sunt prea folositoare in alte tar,pt k cer experienta si sa cunosti foarte bine limba.acum depinde si de tara unde vrei sa pleci.din kte stiam eu sunt unele programe in cadrul universitatilor din romania kre te ajuta sa pleci in afara..dar acum depinde.. si eu am vrut sa dau la litere,dar acum am renuntat dintr-un motiv expus anterior...eu cred k am sa ma indrept spre ase..dar problema mea e k as vrea sa intru la stat,pt k as avea in continuare anumite facilitati. eu zic totusi sa te interesezi la persoane kre sunt plekte in tara in care vrei sa pleci si tu,ele iti pot da cel mai mare ajutor.pup.numai bine
kudika_roxanik
Postat pe 9 Decembrie 2009 00:34
domeniu' medical...ok in italia...la noi e mai greu in domeniul medical :) exemplu cei care termina stomatologia in romania...nu pot intra direct in paine..e nevoie de examen care este foarte greu. nush dk depinde atat de mult ceea ce termini, cat conteaza sa o faci cu pasiune si sa lupti din toate puterile pt a iti atinge scopurile. depinde si de tine sa obtii un job bun dupa terminarea studiilor...sau? plus k, degeaba faci medicina dk nu esti facut pt asta, sa faci o faculta numai pt k asta iti va aduce un job bun...hmm...degeaba...dk nu faci ceea ce iti place si ceea ce ti'ai visat...caci...numai pt un vis poti lupta cu pasiune :)
accsbaby
Postat pe 9 Decembrie 2009 02:11
Eu cred ca sunt cel putin doua aspecte de luat in seama.
In primul rand.. daca o alta tara (aceea pe care ti-o alegi pentru emigrare) iti va echivala, recunoaste... baga in seama diploma (studiile).
In al doilea rand.. cat esti tu de pregatita sa profesezi meseria aleasa.. mai ales ca vorbim doar despre terminarea unei facultati. Nu tu experinta in domeniu care sa demonstreze si altceva... tu nu un contract asigurat pe relatii, pe bani.. nu conteaza.
In Spania, diplomele se recunosc dupa ce depui un dosar si astepti.. Uneori chiar 6 luni. Ok, si? Am diploma recunoscuta, sunt medic, avocat, inginer.. ce vreti voi... si acum ce fac? Presupunand ca nu ai in cont cateva mii de euro sa supravietuiesti... vei fi nevoita sa speli ceva vase prin restaurante? Da. Asta inseamna lipsa de timp pentru altceva.

Ideea este ca, dupa ce te asiguri ca diploma ta valoreaza ceva intr-o alta tara.. asigura-te ca exista si un loc de munca pentru tine. Nu veni doar cu speranta si voie buna.... Nu-ti vor tine de foame, nu-ti vor fi acoperis asupra capului si nu-ti nu-ti vor deschide usile de care ai nevoie.

Evident, limba tarii respective este esentiala. Nu plecati pe ideea ca engleza este universala si ca iti ajunge. NO WAY!! A nu se intelege ca e suficient sa vorbesti ce ai prins din telenovele. In orice meserie exista un limbaj specific...si "Sarmana Maria".. nu te ajuta prea mult.

Probabil ca cea mai buna varianta este sa lucrezi in RO si sa astepti sansa de a pleca afara. O bursa, un contract sigur, o delegatie.. habar n-am!
rashela
Postat pe 9 Decembrie 2009 04:28
... nici chiar asa ... cit sa se asigure ? ... cu atitea asigurari de luat ii prinde pensia si ramin cu oftatul ... fara RISC nu se cistiga NIMIC ... telenovelele sint alea cind te poti asigura de orice si totul merge ca pe roate ... in realitate trebuie sa incepi de acolo de unde ai posibilitatea ... sa nu astepti sa inveti limba perfect inainte de a ajunge acolo, sa gasesti loc de munca pe internet, sa iti echivalezi toate diplomele fara sa te misti ... nu exista ... reusita in orice depinde doar de dorinta fiecaruia de a trece peste hopurile inerente fiecarui start nou ... daca iti faci mii de socoteli dar cind apare prima problema dai inapoi atunci poate e bine sa ramii in romania si sa votezi cu cei care promit salarii si pensii mai mari ... tot aia vor avea grija sa ai ceva de munca care sa nu iti puna probleme ...
marco918
Postat pe 9 Decembrie 2009 11:52
De la: marco918, la data 2009-12-09 11:52:31... nici chiar asa ... cit sa se asigure ? ... cu atitea asigurari de luat ii prinde pensia si ramin cu oftatul ... fara RISC nu se cistiga NIMIC ... telenovelele sint alea cind te poti asigura de orice si totul merge ca pe roate ... in realitate trebuie sa incepi de acolo de unde ai posibilitatea ... sa nu astepti sa inveti limba perfect inainte de a ajunge acolo, sa gasesti loc de munca pe internet, sa iti echivalezi toate diplomele fara sa te misti ... nu exista ... reusita in orice depinde doar de dorinta fiecaruia de a trece peste hopurile inerente fiecarui start nou ... daca iti faci mii de socoteli dar cind apare prima problema dai inapoi atunci poate e bine sa ramii in romania si sa votezi cu cei care promit salarii si pensii mai mari ... tot aia vor avea grija sa ai ceva de munca care sa nu iti puna probleme ...




... cea mai practicata activitate de tinerii de afara este de a merge in vacanta sa munceasca, in turism in general, in alte tari ... cei din nord se duc in sudul europei si invers ... se distreaza, cistiga bani, invata limba tarii respective, se adapteaza la un mod de gindire si de atitudine, obtin informatii despre ceea ce ii intereseaza ... in rest sint multe povesti dar trebuie inceput de undeva ...
marco918
Postat pe 9 Decembrie 2009 12:00
E posibil ca tu sa ai dreptate.. in cazul celor care isi cunosc foarte bine meseria... (una care se bazeaza pe bratze, pe pricepere si experienta). Dar in cazul celor care abia si-au luat dimploma .. si mai si vor sa profeseze ce au invatat.. e cam greu.
Din punctul meu de vedere.. exista cel putin o facultate pe care daca o absolvi in RO si vrei sa emigrezi.. e ca si cum n-ai avea-o. Si aceea este Dreptul. E lesne de inteles de ce.
In rest.. orice studii.. cunostinte universabil valabile in lume.. au valoare .. numai daca te si pricepi sa aplici in practica ce scrie pe hartie.

Nu stiu, dar eu cand vad la stirile lor cozile de la somaj, cand aud ca iar restructureaza nu stiu ce, sa se plang de lipsa locurilor de munca si de numarul mare de imigranti.... parca n-as sfatui un roman, proaspat absolvent de facultate in RO, sa riste sa-si caute de munca aici. Eu ma refer doar la Spania. Probabil ca in alte tari.. lucrurile stau mai bine.
rashela
Postat pe 9 Decembrie 2009 12:05
... TREBUIE DOAR SA VREI ... atit ... studentii din spania (de exemplu) sint la fel de paraleli cu practica (in cele mai multe domenii) ca si cei din romania ... diferenta este ca ei sau limitat, sau au fost limitiati, in multe dintre optiuni ... asa ca posibilitatea lor de a practica ceea ce au invatat chiar este foarte redusa pentru ca nu au cum sa acumulezi si experienta ... si stiu exemple concrete, prieteni ingineri mecanici care profeseaza ca specialisti IT pentru ca au ratat orice apropiere de meseria lor de baza ... sint fericiti cu ceea ce fac si asta conteaza ...
... in general ... oricum ai incepe nu te poti astepta la succese pe toate planurile imediat, dar daca te invirti pe linga un anumit domeniu imposibil sa nu iti faci loc acolo ... iar practica devine nepretuita cind ajungi sa treci peste barierele impuse de recunoasteri de diplome si alta chestii absolut normale (nimeni nu isi doreste sa recunoasca o diploma obtinuta undeva, de cineva, dintr-o tara unde de multe ori se descopera sute si mii de diplome false) ...
... orice domeniu are falitii ei ... dar asta nu inseamna ca daca vrei sa ramii in acel domeniu nu poti face multe lucruri ca sa fii printre ultimii care pleaca ...
marco918
Postat pe 9 Decembrie 2009 12:20
De la: iulia069834, la data 2009-11-22 16:28:12eu ma gandesc serios sa merg la facultatea de litere..sa imi iau un apartament si la terminarea facultatii sa ma mut in strainatate .ca aici in romana e jale.....cu oricine am vota romania tot in groapa ramane...pe cin e alegeti..voi care inca nu ati dat la facultate sau care acum o faceti vreti sa plecati..cei care au facut-o au plecat si s-au intros..la ce facultate ati dat?

ca sa poti reusi in afara trebuie sa cunosti o meserie sau sa faci studiile in tara respectiva.in Franta nu este mare lucru sa intri la fac dar este foarte greu sa obtii diploma in sine.ai avantajul ca facultatea costa doar 200 de euro pe an,poti obtine camera in rezidente de studenti care costa in jur de 200 de euro pe luna si poti lucra cu jumatate de norma asa cum fac copiii francezilor.conosc multi studenti romani care au venit cu erasmus dar vor sa ramina aici.daca te califici in domeniul medical ai toate sansele deoarece pe toate siturile sint anunturi de angajare pentru medici sau infirmiere.un medic anestezist consacrat cistiga in jur de 12000euro.............iar un rezident roman 2.000 in conditiile in care in Rom cistiga 200 de euro.asa cum ti sa mai spus trebuie sa cunosti limba macar la nivel conversational (oricum nu poti invata la perfectie o limba decit traind in tara respectiva)..........mult succes.
FRANNNCE
Postat pe 9 Decembrie 2009 12:59
Nu e numai vb de faptul ca facultatile din Romania nu sunt recunoscute ci cele din tarile cu o economie ca a noatstra.Eu sunt in Scotia de 1an, am terminat si masterul in RO, dar a trebuit sa incep o alta fac aici ca sa merg mai departe.Din pacate cel putin UK cer experienta de aici, studii si cu referinte tot de aici.Iti recunsoc ca ai facut altceva inainte dar daca nu indeplinesti conditiile lor asta e...Asa ca hotareste in ce tara vrei sa studiezi si numai pierde timpul in RO daca nu vrei sa ramai akolo.BAFTA!
jeanpierre
Postat pe 9 Decembrie 2009 20:12
un loc de munca in alta tara, cu faculta terminata in Ro, mai greu...poate sa lucrezi pt o firma romana in strainatate, sau poate pt o firma straina ce are filiale in Ro si sa mergi acolo la interviu...dar si asa fara experienta, mai greu. In alta tara, nu o sa fii primit cu bratele deschise k ai venit tu din Ro cu o diploma de acolo si sa ocupi un loc de munca ce l'ar putea ocupa un neamt...sau un italian sau mai stiu yo ce.
Si...draga rashela..in privinta "vei fi nevoita sa speli ceva vase prin restaurante? Da. Asta inseamna lipsa de timp pentru altceva." sunt de acord cu tine...dar nu uita k cine isi doreste cu adevarat ceva obtine. Eu 2 ani de zile am avut 2 jobs (sunt in Germania)...barkeeper si kellnerita...terminam la 4 la unu si de la 5 eram dincolo...am avut zile si de 15 ore de munca...m'am dus si sa fac curatenie..in paralel, seara, cursuri de germana pentru a putea da examenul final de limba germana. Din octombrie de cand am inceput faculta aici am numai un job...lucrez cam 5 zile pe sapt...e greu cu faculta, klar...dar tre sa platesc chirie, cheltuieli, plus 700 euro taxa / semestru la faculta, chiar dk e de stat. asa k...cine vrea cu adevarat, reuseste, desi de multe ori ai zice k sa se duca totu' naibii k nu mai poti da inainte, si asta pt k nu esti lasat...de sistem, de oameni, de probleme, de cheltuieli si mai stiu yo ce...Daca as mai face'o a 2a oara? Putere as avea sa o fac, dar nu si chef :))) Plus k is deja am imbatranit :P
accsbaby
Postat pe 9 Decembrie 2009 21:37
m-am gandit la cea de litere fiindca stiu ca ma pot specializa pe limbi straine am 5 ani de portugheza 8 de franca 11 de engleza si 12 de spaniola .si ma gandeam intr-o vreme la 2 adica si la cea de literatura dar stiu careau renuntat la una din facultati fiidnca au facut 2....ce vreau sa ajung o scriitoare de succes....in niciun caz profesoara.....si multi mi-au recomandat asta pentru scriitori desi nu e o facultate speciala pentru ei .....m-ati intrebat uni din voi in ce tara in Anglia.....
iulia069834
Postat pe 13 Decembrie 2009 13:43

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
marvelon 21 14 De la: laura1988 23 Februarie 2013 10:24
alunite schimbatoare periculoase? 7 De la: kudika328918 7 Noiembrie 2010 09:12
2 sufletele 7 De la: diana1981 5 Martie 2009 17:47
DEPOZITUL DE PRODUSE NATURISTE !!! 1 De la: MedActiv 16 Septembrie 2010 16:56
nelamurire.....AJUTOR!!!!!!! 10 De la: Cassey 30 Decembrie 2008 15:32