Setari Cookie-uri

Cum sa ajungi sa lucrezi in televiziune

Dacã vã întrebaþi cum sã începeþi o carierã în industria de televiziune aþi ajuns la locul potrivit. Aceastã secþiune vã va aratã toate etapele si procesele implicate în aceastã directie pentru a atinge in final scopul propus.

Ce vrei sã faci?

Prima întrebare pe care trebuie sa o puneþi este ce domeniu din cadrul televiziunii vã atrage cel mai mult. Cerinþele pentru fiecare departament sunt variate, astfel încât aveþi nevoie sã vã planificaþi calea de formare în funcþie de ambiþiile dumneavoastrã specifice.
Multi oameni considera ca daca aleg un anumit domeniu locul de munca se sfarseste aici. În televiziune indiferent de ce alegi vei avea dechise mult mai multe optiuni. Acesta este un avantaj pentru cã poti sa te pregateºti urmand un curs de televiziune general care sa iti arate spre ce directie sa te indrepti.
Aceasta ne aduce la ....
Educaþiei formala prin ºcoala si universitati sau sa inveti totul chiar la locul de munca ?

Aceasta este una dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntã cei care vor sa se implice într-o carierã de mass-media. Sa iti petreci ani ºi sa cheltuiesti bani pentru a obþine o calificare cat mai impresionanta sau sa incepi direct de jos, de la un post local sau de la o televiziune de niºa unde trebuie sa cauti un loc de munca ?

Întrebaþi 10 dintre cei mai cunoscuti producatori de televiziune ºi veþi obþine probabil cinci rãspunsuri diferite. Unii vor insista asupra calificãrilor, altii vor insista asupra experienþei anterioare, iar altii vor lua orice novice de pe strada. Desigur, organizaþiile mari si televiziunile de prestigiu si cu mare audienta la public vor tinde sã aibã aºteptãri mai mari. Exista putine sanse sa ajungeti un producator sau un realizator de succes în televiziune daca nu aveti o calificare minima care sa va ofere cunostiintele necesare pentru a sti ce inseamna lucrul in televiziune, veti fi pur si simplu dezavantajati in fata altor candidati care isi vor dori sa lucreze in televiziune. Pe de altã parte, daca scopul este sa ajungi doar un operator excelent al camerei video, este posibil sã iti pierzi timpul urmand cursurile unei universitati.
In opinia noastra cerintele pentru cele mai frecvente locuri de muncã din cadrul televiziunii si mass-media presupune urmatoarele cunostinte sau abilitati :
Operator de camera sau editor: calificarea formala obtinuta prin scoala este mai puþin importanta, aici experienþa este cheia.

Prezentator sau actor : calificãrile obtinute din scoala nu sunt de obicei importante. Atribute cum ar fi încrederea în sine ºi a competenþelor personale sunt esentiale. Veti avea nevoie, de asemenea, sã fiti un bun prieten cu camera de filmat (ceea ce presupune dezvoltarea unor abilitati specifice mergand de la dictie pana la prezentare scenica etc. )
Manager , regizor sau producator de televiziune – aici sunt foarte importante calificarile obtinute in scoala ºi un nivel rezonabil de experienþã practicã.

Ce isi doresc angajatorii ?
Experienta

Nu existã nici un dubiu ca cineva cu experienta este mult mai de dorit. Cu toate acestea nu este întotdeauna esentiala ºi nu ar trebui sã credeti ca daca nu ai inca experienta nu vei mai reusi sa patrunzi in acest domeniu. Lipsa de experienþã va face lucrurile sa mearga mai incet, la început, dar nu inseamna ca trebuie sa nu mai faci nimic.
De asemenea, este posibil sã fii cu super experienta. Daca cineva ajunge la un interviu cu o vastã experienþã pentru un loc de muncã de entry-level, s-ar putea sã fie preocupat de faptul cã acesta este doar un loc de munca temporar si nu va rãmâne foarte mult timp pe acest job. Uneori pentru astfel de joburi sunt mult mai potriviti cei care nu au nici un fel de experienta pentru cã exista mai mari sanse ca aceste persoane sã lucreze in cadrul aceleiasi televiziuni cel puþin pe durata perioadei de ucenicie a lor.

Motivaþie ºi a angajamentul

Calitatea productiilor de televiziune depinde în mare mãsurã de modul în care operatorii si cei implicati sunt motivaþi. O persoanã foarte motivata poate contribui foarte mult la calitatea programului in comparatie cu oamenii obiºnuiti care nu au mari asteptari.
Fiabilitatea este esenþialã. Dacã sunteþi genul de persoanã negativista pentru care toate zilele sunt proaste este putin probabil sa ajungeti a fi popular în televiziune. Dacã sunteti incet si nu reusiti sa va adaptati la ritmul uneori foarte alert de lucru din Tv atunci uitaþi de gandul de a urma o cariera in acest domeniu. În TV, atunci cand ajungeti în direct, o persoanã care intarzaie fie si cu un minut este tot ce trebuie pentru a distruge toata munca celorlalti.

Ca angajator, de asemenea, cineva cu o motivaþie foarte mare poate invata mult mai repede si poate ajunge de la cineva care nu cunostea mai nimic la nivelul unui profesionist într-o perioadã mult mai scurtã de timp, astfel acest atribut devine esential la un interviu de angajare in acest domeniu al TV.

Talentul natural

M ulti oameni considera ca trebuie sa ai un talent nativ pentru asa ceva dar in practica s-a dovedit ca sunt mult mai multi oameni care daca la inceput nu spuneau nimic, la final ajung buni prezentatori de televiziune . Asa ca chiar daca sunt oameni nascuti cu aceste talente native si care vor invata mai repede nu inseamna ca ceilalti nu vor mai avea nici o sansa, iar pe termen lung cei care muncesc mai mult pentru a ajunge cineva au dovedit ca sunt mult mai seriosi decat cei care au dobandit acest talent nativ.
Si totuºi, trebuie sã fii sincer cu tine însuþi ºi sa iti faci o evaluare cat mai apropiata de adevar.
Acest domeniu este unul competitiv ºi dacã nu aveþi cel puþin una sau mai multe aptitudini native, veti fi intotdeauna mai dezavantajati fata de altii care le posed.
Capacitatea de relationare

Vi se cere sã lucrati cu oameni care provin din categorii sociale diferite si de cele mai multe ori în situaþii de stres mare. Ai nevoie de a poseda de capacitatea de-a te intelege bine cu oamenii cu care lucrezi, ca parte a locului de muncã.

Contacte

"Nu esti ceea ce ºtii, esti cine te cunoaste !".

Nu existã nici un dubiu ca o persoana cu contacte cat mai multe in acest domeniu poate ajunge mai usor sa lucreze in televiziune. Acest lucru este valabil nu numai pentru cei aflati la inceput de drum, ci pentru oricine care isi doreste o schimbare de carierã. Si poate fi de mare ajutor sa reusiti sa gasiti oameni de televiziune, sa cultivati aceste relatii, si sa va mentineti in contacte cat mai bune cu ei.
Deci, ce sa fac acum?
Dacã credeþi cã un titlu de calificare obtinut prin scoala sau curs va fi în avantajul dvs. faceti-va temele ºi aflati ce oferã fiecare ºcoalã, si care sunt obiectivele cursului exact si calificãrile pe care le veti primi la sfarsit, etc .
Dacã doriþi sã lucrati direct in televiziune, interesati-va local la cine puteti apela, de la producatorii mici pana la televiziunile de nisa si ajungand chiar si la televiziunile foarte cunoscute, (in ziua de azi multe dintre vedetele de pe micul ecran au deschise conturi pe net in retelele de socializare si care pot fi intrebate ce ai putea face sa ajungi cat mai departe in acest domeniu).
Orice ati decide, puteþi sã vã faceþi un start chiar acum. Dacã nu puteþi gãsi un loc de munca plãtit, vedeti dacã existã posturi care cauta persoane care se ofera in mod voluntar – in acest fel puteþi obþine o experienþã nepreþuitã, care va va ajuta sa gasiti mai tarziu un loc de munca in acest domeniu.

Concluzie

Televiziunea este o carierã care poate aduce satisfacþii enorme. Nu fiti intimidati, oamenii care lucreazã în aceasta industrie sunt oameni normali si obisnuiti , la fel ca noi toti . Dacã vreti sa deveniti un profesionist, si aveti o atitudine responsabilã ºi sunteti dispuºi sã învaþati ºi sã lucrati din greu, atunci nu existã nici un motiv pentru care sa nu reusiti. Succes!

Talent Media School
www.talentmediaschool.ro
talent_media_school
Postat pe 10 Martie 2010 15:46
...multumim ca ne-ai luminat....nu-mi vine a crede ca am citit tot ce ai scris
freakbabe
Postat pe 10 Martie 2010 15:54
De la: freakbabe, la data 2010-03-10 15:54:56...multumim ca ne-ai luminat....nu-mi vine a crede ca am citit tot ce ai scris


Vezi ce efecte are treaba cu TV ul ?
oana84onutza
Postat pe 12 Martie 2010 17:21
De la: freakbabe, la data 2010-03-10 15:54:56...multumim ca ne-ai luminat....nu-mi vine a crede ca am citit tot ce ai scris


Vezi ce efecte are treaba cu TV ul ?
oana84onutza
Postat pe 12 Martie 2010 17:23
eu as taia tot discursul asta de mai sus, pe care nu l'am citit, si as bifa doar: sa arati bine si sa dai bine cu c_ru
Shhh
Postat pe 12 Martie 2010 18:07
De la: Shhh, la data 2010-03-12 18:07:04 eu as taia tot discursul asta de mai sus, pe care nu l'am citit, si as bifa doar: sa arati bine si sa dai bine cu c_ru
ada_pnt
Postat pe 18 Martie 2010 19:59
Respectele mele pt Shhh......excelent punctat
lory08
Postat pe 19 Martie 2010 09:14
Ca om care manaca o paine din acest domeniu, si care nu arata exceptional de bine si la care datul cu c... nu e instrument de ascensiune pe scara profesionala, am un amendament la observatia voastra: daca tv-ul autohton e full de “pisi” de genul despre care vorbiti voi, nu inseamna ca e o regula care se aplica peste tot in audiovizual.Sunt si alte job-uri, la fel de bune si pt femei si pt barbati, care nu sunt asa de “populare” precum cea de “pisi”.Nu inseamna ca nu exista, chiar daca este criza, praf si pulbere peste tot. Si in loc de bla-bla-ul despre o cariera in tv, care ne scoate din sarite pe toti, va invit pe: www.artimpres.ro, sa vedeti cateva proiecte “grele” realizate de cursantii nostri.N-o sa gasiti urma de ..pisi, ci niste oameni care au muncit din greu, cot la cot cu profesionistiii.
PS: in urma cursului unii dintre ei lucreaza sau au colaborari, iar altii nu fac nimic.Asa va fi intotdeauna.
United_Arts
Postat pe 15 Iunie 2010 17:46

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
sfaturi va rog 8 De la: elenarthemiss 11 Decembrie 2013 10:19
ramyna 4 De la: yumalai 27 Noiembrie 2009 05:31
Dincolo de aparente... 4 De la: kudika070212 12 Februarie 2010 00:09
Cum sa aleg cel mai potrivit domeniu pentru site-ul meu? 2 De la: kudika_13530 26 Septembrie 2012 00:37
videochatul afacere sau capcana? 15 De la: kudika_972424 19 August 2014 02:38