Setari Cookie-uri

laptele UHT, pro si contra

am o intrebare si as vrea sa-mi rapsunda cineva competent. Fiica mea refuza sa-i dea nepotelului meu lapte de vaca de casa, adica cumparat de la tarani, pe care il fierb, bineinteles si-mi spune ca poate avea, chiar si fiert, paraziti, care nu se distrug prin fierbere. Ea nu-i da baietelului decat lapte din cutie, ce care nu necesita fierbere.
Prin urmare ce calitati are laptele UHT in plus, sau, ce are in minus?
Multumesc si va doressc o zi buna.
corina51
Postat pe 4 Februarie 2009 17:27
Nu sunt adepta cumparaii laptelui de la piata dar nici laptele existent in comert care are termene de valabilitate cu lunile aproape un an de la fabricatie nu poate fi prea sanatos spun eu...
maria1931
Postat pe 8 Februarie 2009 13:12
Buna Corina!laptele uht este lapte pasteurizat la temperaturi foarte inalta deci este un lapte care nu necesita fierbere,laptele de la tarani ,este si mai bun,cu conditia sa fie fiert timp de 20 minute. E E bun si ala si ala.Sanatate multa si ....rabdare.
51160
Postat pe 8 Februarie 2009 21:04
laptele fiert isi pierde mult din calitati prin aceasta operatiune; cel uht e pasteurizat, adica incalzit la temperatura aproape de pct de fierbere si apoi racit brusc pana la cca 4 gr C, procedeu prin care enzimele sunt distruse impreuna cu bacteriile; deci in ambele variante enzimele se pierd.
eu folosesc lapte "adevarat", de la vaca de la tara, am aceeasi sursa de peste 10 ani, nu-l fierb, il consum ca atare , prins sau imi fac chefir cu ajutorul ciupercii utilizate in acest scop. nu am avut nicodata vreo problema, e adevarat ca sursa e de incredere, vacile sunt sanatoase, cu carnetele la zi (deparazitari, vaccinari).
mkiss26
Postat pe 21 Februarie 2009 18:12
In procesarea comerciala UHT a laptelui crud, acesta este mai intai preincalzit la 80-90 de grade Celsius, apoi supus incalzirii directe sau indirecte. In metoda directa, laptele este injectat cu abur fierbinte sau este el insusi pulverizat in abur. Aceasta ridica temperatura laptelui imediat, dar il si dilueaza. Apa suplimentara este indepartata cand laptele este racit intr-un recipient vidat. Incalzirea indirecta presupune aducerea laptelui in contact cu suprafete metalice care au fost incalzite cu abur.
Ultra-pasteurizarea sau prelucrarea UHT este un proces extrem de daunator pentru fragilele componente ale laptelui:vitaminele, enzimele si bacteriile lactice sint si ele partial distruse in procesul pasteurizarii.
Cata vreme laptele ultrapasteurizat sau UHT nu sustine viata microbiana(nu fermenteaza), este mai mult decat improbabil ca el sa poata sustine in mod adecvat viata umana. Multe surse afirma tot mai sustinut ca cea mai buna cale de a mari durabilitatea laptelui este procesul fermentatiei, care ar trebui reexaminat ca o alternativa mult mai buna.
petricpatricia
Postat pe 28 Martie 2009 03:05
din pacate, este adevarat ca laptele de la tarani poate sa contina microbi care nu se distrug prin fierbere, mai ales ca de regula nimeni nu il fierbe 20 de minute cum preciza cineva mai sus. parerea mea este ca decat sa riscati si sa puneti in pericol sanatatea nepotelului dvs, mai bine mergeti la sigur cu laptele uht.o alta problema in ceea ce priveste laptele de la tarani este ambalarea. eu sunt adepta naturalului pe cat se poate, nu vreau sa credeti ca alerg dupa tot ce zboara numai pentru ca i se face reclama la televizor, dar v-ati pus vreodata problema flacoanelor in care este vandut laptele? eu va spun ce am vazut cu ochii mei, in curtea blocului: o cersetoare cauta flacoane de plastic in gunoi(o cunosc din vedere de pe strazi) , atat in tomberoanele special amenajate pt plastic, cat si in cele cu resturi menajere. aduna flacoanele, merge cu ele in piata si le vinde taranilor cu 10 bani flaconul. va dati seama ca nici taranii nu beau tone de suc ca sa aiba tot la 2 zile flacoane goale pentru lapte si se aprovizioneaza. comertul asta cu flacoane din gunoi este foarte prosper atat in oradea cat si in cluj si timisoara dupa cate am auzit de la prietenii si rudele de acolo, si probabil si in alte orase.ganditi-va putin cate se pot depozita in acele flacone. cine garanteaza ca subsante ca detergenti, soda caustica, lichide alterate, uleiuri, si alte lucruri care se pot pastra in flacoane nu altereaza compozitia laptelui si ca nu e toxic. eu va spun sincer ca de cand am vazut ce se intampla , adica de 4 ani incoace nu mai cumpar lapte de la tarani, de prin piete si de pe strazi pentru ca nu merita sa imi risc sanatataea pentru cateva zeci de bani diferenta de pret. mai bine beau 1 litru din comert decat doua cani de la tarani ca sa imi asigur cantitatea necesara de calciu si vitamine (eventual) diminuata prin procesul de sterilizare la temperatura inalta ! si credeti-ma ca desi sunt anemica din lipsa de fier, slaba sicum vreti voi, de calciu nu duc lipsa, din contra , mi s-a recomandat de catre stomatolog sa mai raresc portiile de lapte si asa nu foarte dese. multa sanatate!
ellise85
Postat pe 30 Martie 2009 12:43
intre aceste doua variante si eu optez pentru lapte UHT.de ce?pentru ca e procesat in conditii igienice iar linia de productie nu este chiar asa cum se barfeste in targ.cei mai multi au tehnologii de ultima ora, laptele il colecteaza de la ferme,unele chiar cu sistem de mulgere mecanizat si atunci eliminam un munte de probleme.ati vazut cum mulge taranul laptele vreodata? eu da.clateste ugerul cu putina apa si unge ugerul cu o unsoare dintr-un tub destul de murdarel iar zoaiele care raman in galeata nici nu mai conteaza;ca doar nu mai fac ei un drum la pompa sa spele galeata in care ulterior a spalat ugerul.eu asa am vazut.probabil sunt si oameni mult mai atenti dar aceea sunt mama de la tara sau o persoana careia ii pasa.tanti de la piata nu o sa se framante de copilul care face apoi diaree sau mai stiu eu ce.de curand am vazut o varianta mai buna in Ploiesti si nu numai aici.In halele centrale a instalat un dozator pentru lapte de vaca crud.este o tehnologie de ultima ora si totul se face in cel mai steril fel.de la muls(mecanizat), transport in recipiente de inox care se monteaza direct la sursa.Transport la temperaturi ce nu permit inmultirea germenilor si alte minuni.sincer m-a incantat cand am vizionat stirea integral dar eu nu am ajuns sa cumpar, prefer totusi UHT-ul.
dana_alecuta
Postat pe 10 Mai 2009 07:34
Da, intr-adevar...cunosc personal o persoana care a inceput afacerea cu automatele de lapte, e super ok, inainte sa colecteze laptele de la taran, se fac analize, unde se depisteaza toti compusii care au fost adaugati in lapte!
Cat despre tarani, imi pare rau...dana, daca tu ai avut nesansa sa vezi un astfel de taran...ghinion! Sunt oameni si oameni, unii mai curati altii mai murdari.
petricpatricia
Postat pe 10 Mai 2009 21:43
tot nu sunt faorte lamurita, am inteles doar ca e bun laptele de la o vaca, de la cineva pe care il cunosti si ai toata incrderea, dar la oras, cum sa gasesti?
Dar de laptele de capra ce ziceti?
corina51
Postat pe 11 Mai 2009 08:55
De la: corina51, la data 2009-05-11 08:55:50tot nu sunt faorte lamurita, am inteles doar ca e bun laptele de la o vaca, de la cineva pe care il cunosti si ai toata incrderea, dar la oras, cum sa gasesti?
Dar de laptele de capra ce ziceti?

din punct de vedere al incarcaturilor microbiene sau toxine bacteriene, etc laptele de capra este cel mai bun.
Dar cel mai apropiat de laptele de mama este cel de vaca.

Postat pe 25 Iunie 2009 23:07
si mai bun este colostrul...

Transfer Factor transferã toate “informaþiile imunitare” ale memoriei sistemului imunitar,
de la mamã la noul nãscut prin intermediul colostrului. Mama transmite asadar noului nãscut informaþiile imunitare fundamentale ce
consfinþeste combaterea eficace a infecþiilor si bolilor. Acesti importanþi agenþi
imunitari au fost identificaþi si numiþi Transfer Factor.
Pentru a menþine organismul mereu sãnãtos, sistemul imunitar trebuie sã îndeplineascã trei funcþiuni
fundamentale de fiecare datã când vine în contact cu un agent patogen:
- tebuie sã recunoascã acel agent patogen ca o ameninþare pentru organism;
- trebuie atacat si distrusã acea ameninþare;
- trebuie sã-si aminteascã de acel agent patogen pentru a se elibera rapid în cazul în care
ar putea fi din nou atacat.
Într-un mod simplu, putem sã spunem cã Transfer Factor întãresc sistemul imunitar. Aceastã demonstraþie
asadar, este mult redusã si se poate folosi chiar si pentru a explica un numãr mare de produse erboristice si alte
suplimente.
Factorii de Transfer reprezintã un sistem complex ce conþine trei funcþii distincte: acela de INDUCTOR,
ANTIGEN SPECIFIC si DE SUPRIMARE.
Având în vedere cã sistemul nostru imunitar combate rãzboaie microbiologice în favoarea noastrã, va fi
utilizatã o analogie pentru a explica mai bine aceste trei funcþiuni.
Funcþia de INDUCTOR este precum un sergent ce practicã un antrenament al trupei si cere soldaþilor sã se
menþinã într-o formã bunã, însã fãrã a le spune cã trebuie sã atace; funcþia de ANTIGEN SPECIFIC este ca o
arhivã de fotografii ai criminalilor cãutaþi, în interiorul cãreia se pot identifica caracteristicile acestor criminali; dacã
ar fi ai microbilor, acesti identificatori specifici ar fi amprentele noastre digitale sau fotografice, etc. În acest mod
se creazã un întreg complet de Factori de Transfer împotriva oricãrui tip specific de agent patogen. În sfârsit
funcþia DE SUPRIMARE se poate paragona politicienilor care declarã începutul si sfârsitul rãzboiului si ordonã
ìntoarcerea acasã a trupelor. Dacã nu ar fi fost si cea de-a treia funcþie, celulele sistemului imunitar ar continua sã
combatã si dupã distrugerea “ dusmanului invadator” ceea ce ar duce la atacarea si a celulelor sãnãtoase.
Când sistemul nostru imunitar nu ordonã “ retragerea trupelor “, sau reacþioneazã într-un mod foarte agresiv
ìn comparatie cu reala fortà al “ inamicului invadator “, atunci suferim de boli autoimune, cum sunt: sclerosa
multiplà, lupus,astm,diabet autoimun de tip I,boala crohn, alergiile mereu mai prezente în zilele noastre etc.
Spre deosebire de marea parte a suplimentelor imunitare ce oferã “ blocuri de construire “ pentru funcþionarea
imunitarã apropiatã, Transfer Factor ofera inteligenþa imunitarã, mai exact informeazã si educa sistemul
imunitar menþinându-l activ si mereu în alertã. Acesta este un concept complet nou în comparaþie cu simpla
întãrire a sistemului imunitar.

4Life
Postat pe 25 Iunie 2009 23:14
Vitamina E (tocoferol). Protejeazã de oxidare acizii graºi nesa¬turaþi, vitamina A ºi carotenoidele, intervine în metabolismul acizilor nucleici. Funcþioneazã în organism ca antioxidant. Deficitul vitaminic, rar la om, poate apãrea în sindroame de malabsorbþie dezvoltând simptome neurologice care au fost puse pe seama absorbþiei insufi¬ciente de vitamina E. De asemenea, la copii hrãniþi numai cu lapte de vacã (acesta conþine insuficient tocoferol) pot apãrea fenomene de iritabilitate, edeme ºi anemie hemoliticã. Unele cercetãri pun în evidenþã faptul cã vitamina E ar fi responsabilã de unele tulburãri în procesul de reproducere
enemgabriel
Postat pe 26 Iunie 2009 08:25
ABSORBENT-C

Mod de prezentare: 100 tablete ambalate în dozã de masã plasticã sigilatã ºi inscripþionatã.
Capacul este prevãzut cu sistem de siguranþã.
Termen de garanþie inscripþionat pe ambalaj: 4 ani.
Produsul este avizat de Ministerul Sãnãtãþii din România.

Conþine: vitamina C (acid ascorbic) naturalã, fiind extrasã din citrice ºi papaya. Matricea sau suportul o constituie tãrâþele de ovãz. Produsul conþine, de asemenea, ºi miere de albine, bioflavonoide din citrice (picnogenol ºi quercitinã), extract din fruct de papaya, extract natural din portocale.
Vitamina C (acidul ascorbic) este una dintre cele mai cunoscute vitamine.
Creºte indicele opsonocitofagic, crescând rezistenþa organis¬mului la infecþii (de la rãceli banale pânã la infecþii streptococice grave).
Acidul ascorbic împreunã cu acidul dehidroascorbic formeazã un sistem redox, intervenind într-o serie de reacþii de oxidare ºi în alte procese metabolice. Acidul ascorbic transferã electronii la enzime ale cãror activitate necesitã ioni metalici în formã redusã.
Are rol în tisularitate, în vindecarea plãgilor (procesul de cicatrizare).
Vitamina C este necesarã în metabolismul calciului ºi a altor minerale.
Are un efect antioxidant puternic fiind scavenger al radicalului liber O2 ºi derivaþii lui în exces.
Activeazã acidul folic ºi folosirea optimã a acestuia.
Stimuleazã axa endocrinã centralã, previne uzura celularã, protejeazã arterele împotriva depunerii plãcuþelor de aterom, fortificã musculatura ºi þesutul conjunctiv, menþine activitatea anumitor enzime, încetineºte procesul de îmbãtrânire (antiaging).
Participã la sinteza hormonilor glandelor suprarenale (în special în sinteza catecolaminelor medulosuprarenaliene, adrenalina).
Potenþeazã absorbþia fierului la nivelul tubului digestiv ºi favori¬zeazã procesul de osificare.
Este un trofic al endoteliilor capilare.
Mai amintim: carenþa de vitamina C determinã hemoragii gingivale, digestive ºi alte microhemoragii (peteºii ºi echimoze).
Este necesar un aport crescut de vitamina C în urmãtoarele instanþe: la fumãtorii cronici, la cei care consumã alimente cu aditivi alimentari chimici ºi vegetale tratate cu erbicide ºi insecticide, la persoanele care lucreazã în medii toxice (coloranþi, conþinut mare de carbon, catran, în general mediu poluat). Are efect antioxidant crescut si efect anti-tumoral.
În general, aportul alimentar nu asigurã necesarul de vitamina C care este de 1 mg pentru fiecare kilogram-corp, iar la fumãtori nece¬sarul de vitamina C este mult crescut.
Atenþie: este nevoie de vitamina C zilnic deoarece organismul nu o poate stoca, ea eliminându-se prin urinã.
Tãrâþa de ovãz. Conþine: seleniu, acizi nucleici, fibre de celulozã, glucide, proteine precum ºi vitamine din complexul B - B1, vitamina I (inozitol), care în organismul uman ia parte la metabolismul coleste¬rolului.
Tãrâþa de ovãz conþine, de asemenea, lignine, alcool sinapic ºi acid p. cumaric care au acþiune anti-microbianã.
Fibrele de celulozã ajutã la eliminarea mai rapidã a deºeurilor alimentare din organismul uman ºi prin aceasta limiteazã la un timp mai redus contactul dintre substanþele alimentare potenþial cancerigene ºi mucoasa intestinalã.
Mierea. Este produsul principal al stupului de albine. Este energizant ºi este hrana celulei nobile, neuronul.
Are efecte antiseptice, cicatrizante, moderat laxative.
Extractul de portocalã. Conþine proteine, hidraþi de carbon, acizi organici, vitaminele: A, grupului B, C, sãruri de Sodiu, Potasiu, Calciu, Fosfor ºi Fier.
Favorizeazã secreþia bilei, este protector hepatic, creºte diureza, etc.
Produsul Absorbent-C are avantajul cã Vitamina C conþinutã se elibereazã din matricea de ovãz ritmic ºi constant fiind preluatã de organism fãrã pierderi (eliminãri) ale substanþei în cauzã
enemgabriel
Postat pe 26 Iunie 2009 08:29
ai dreptate cu laptele de la piata.nu poti sti de unde au flacoanele din care asi vand laptele.eu am un baietel de 1 an si 4 luni dar nu ii dau lapte de la piata.numai cand ma gandesc cum mulg vaca.poate au trecut prima data p la wc si dupa aceea au mers la vacuta.nici nu ma gandesc.ce e sigur e sigur.de la piata,de la tarani singurul lucru ce-l cumpar e legumele,zarzavaturile si fructele.atat

Postat pe 26 Iunie 2009 10:37
De la: eu_roxanachitu, la data 2009-06-25 23:07:05
De la: corina51, la data 2009-05-11 08:55:50tot nu sunt faorte lamurita, am inteles doar ca e bun laptele de la o vaca, de la cineva pe care il cunosti si ai toata incrderea, dar la oras, cum sa gasesti?
Dar de laptele de capra ce ziceti?

din punct de vedere al incarcaturilor microbiene sau toxine bacteriene, etc laptele de capra este cel mai bun.
Dar cel mai apropiat de laptele de mama este cel de vaca.


Cel mai apropiat ca si compozitie de laptele matern este cel de magatita.
petricpatricia
Postat pe 26 Iunie 2009 22:16
eu am patit-o urat de tot cu laptele de capra.fetita mea fiind racita in permanenta de cand am dat-o la camin si cu spaima sa nu faca ceva pe la plamani am vrut sa o dau pe lapte de capra si surpriza...din a doua dimineata a facut o colica biliara de imi voma tot ce manca si asa am intarit randurile pe la doctori, platind echografii si cumparand medicamente, astfel incat , sa fie singurul lapte pe pamant nu l-as mai procura pt nimeni
dana_alecuta
Postat pe 29 Iunie 2009 08:06
De la: petricpatricia, la data 2009-06-26 22:16:44
De la: eu_roxanachitu, la data 2009-06-25 23:07:05
De la: corina51, la data 2009-05-11 08:55:50tot nu sunt faorte lamurita, am inteles doar ca e bun laptele de la o vaca, de la cineva pe care il cunosti si ai toata incrderea, dar la oras, cum sa gasesti?
Dar de laptele de capra ce ziceti?

din punct de vedere al incarcaturilor microbiene sau toxine bacteriene, etc laptele de capra este cel mai bun.
Dar cel mai apropiat de laptele de mama este cel de vaca.


Cel mai apropiat ca si compozitie de laptele matern este cel de magatita.

stiu si eu asta...numai ca aici discutam de un lapte p care sa il folosim in alimentatia d zi cu zi si p care il putem procura...nu d studii fanteziste.

Postat pe 29 Iunie 2009 18:17
Nu prea cred ca simplul proces de U(ltra) H(igh) T(emperature) sa omoare orice microorganism astfel incat laptele sa nu se strice si daca il uiti cateva saptamani desfacut... in soare, prin camara, etc... Mai degraba cred ca ii mai baga si ceva radiatie Gamma... de asta... n-o sa pomeneasca nimeni nimic (la producatori ma refer...)... Asta face parte din "Tehnologia" de ultima ora cu care e produs....
rodicamoloiu
Postat pe 17 August 2009 16:02
In lumea de azi, unde TOTUL ,ESTE PROFIT sa nu mai punem problema ce e sanatos.Sa ne bucuram ca avem ce manca inca.Agricultura e la pamant, nimeni nu mai vrea sa lucreze la tara cu animale.Toti vor la baruri, si disrtactie Asta e problema societatilor de consum.
elsopotyi
Postat pe 7 Noiembrie 2009 09:09

Stimata d-na,sfaturile date sunt cum sunt,dar un lucru despre care nimeninu vorbeste,este sursa de provenienta a laptelui;folosirea laptelui praf;pasteurizarile succesive-pe partea de jos a unor cutii e notat nr.de pasteurizari,s-au gasit cutii prin hipermarketuri al caror continut a fost pasteurizat de 3-4,chiar 6 ori;de la sfarsitul verii 2009,sistemul de notatie a suferit modificari in urma informatiilor si sesizarilor consumatorilor,ascunzind aceasta marsava procedura;oricum fiecare producator isi recupereaza cutiile cu produsele expirate,incercand prin toate mijloacele sa supravietuiasca crizei;AU APARUT APARATE CARE DISTRIBUIE LAPTE ECOLOGIC CU PRETURI F.BUNE,ACELA FIIND LAPTE NU LICHID ALBPATEURIZAT LA INFINIT
traiant
Postat pe 4 Februarie 2010 07:13
E doar lapte pasteurizat la 137 grade celsius si ambalat aseptic in pachete sterilizate.
kudika504118
Postat pe 7 Februarie 2012 16:41
De la: kudika504118, la data 2012-02-07 16:41:32E doar lapte pasteurizat la 137 grade celsius si ambalat aseptic in pachete sterilizate.


137?
kudika226898
Postat pe 7 Februarie 2012 22:18
Mie una nu imi place laptele UHT.
DariaMih
Postat pe 12 Februarie 2012 14:14

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ce spuneti de coditele lungi ondulate? 1 De la: ady_amira 3 Septembrie 2010 17:13
zambeste...in perioada 14-17 noiembrie la SIBB - TARGUL PENTRU FRUMUSETEA SI SANATATEA TA, gasesti si produse pentru par... 1 De la: healthy007982 29 Octombrie 2009 00:06
Epilare cu zahar 25 De la: chery_1995 19 Iunie 2013 18:53
Unghii tehnice, gel/acryl 1 De la: araly83 25 Iulie 2010 15:35
Decolorant/Vopsele Syoss 9 De la: danilamarina84 5 Octombrie 2013 21:53