Setari Cookie-uri

intretinere gazon

Ce soluti(metode) sau ingrasamant putem folosi pentru a mentine gazonul (iarba)verde?
dan_vladut
Postat pe 7 Martie 2009 16:54
De la: dan_vlin adut, la data 2009-03-07 16:54:59Ce soluti(metode) sau ingrasamant putem folosi pentru a mentine gazonul (iarba)verde?


pai in primul rand trebuie sa puneti gazon in functie clima...
va sfatuiesc sa puneti gazon mixt...
intretinerea

Inainte de cumparare (seminte sau rulouri) trebuie sa se fac o mica analiza a solului, sa se constate cam care este cantitatea de precipitatii care cade in zona respectiva si cate ore pe zi este soare direct. In functie de aceste elemente veti putea alege cat mai bine tipul de gazon pentru zona in care locuiti.

Exista mai multe tipuri de gazon, cum ar fi : gazon pentru zone insorite si secetoase, gazon pentru umbra, gazon putin inalt etc.

Inainte de semanarea semintelor de gazon sau la amplasarea rulourilor trebuiesc facute cateva lucrari de pregatire. Este necesar ca buruienile sa fie indepartate, sa se niveleze si aereze solul, iar in unele cazuri este nevoie si de dministrarea de ingrasaminte pentru reglarea nivelului de substante nutritive.

Terenul pregatit trebuie lasa doua saptamani pana la insamnatare, timp in care se uda in permanenta. Dupa aceste lucrari, semintele se vor distribui in mod uniform apoi zona respectiva se uda ; pana cand iarba ajunge la o inaltime suficienta, nivelul umiditatii trebuie supravegheat.

Va trebui sa fiti atenti la cantitatea de apa administrata, caci daca va fi in exces acest lucru favorizeaza aparitia buruienilor. Cantitatea de apa se administreaza astfel incat ea sa patrunda pana la radacina ierbii ; daca apa va fi putina atunci radacinile se vor ridica la suprafata si gazonul va deveni sensibil la seceta. Este de preferat ca udarea sa se faca dimineata, astfel incat sa se evite un soc termic, precum si aparitia mucegaiului.

Firele de iarba vor rasari cam dupa sapte zile dupa insamantare, dar veti putea beneficia de un gazon adevarat abia dupa cinci- sase luni. Dupa crestere, gazonul trebuie intretinut ceea ce presupune irigarea, tunderea si fetilizarea. Fertilizarea presupune ca o data pe luna, gazonul sa fie tratat cu un ingrasamant complex sau cu azotat de amoniu.

Cea mai importanta operatiune in intretinerea gazonului este tunderea. Pentru astfel de operatii exista o multitudine de aparate si masinarii : cu motoare multifunctionale si accesorii diverse, putand colecta iarba dupa taiere sau sa fie imprestiata, maruntita, pentru suprafete mari sau mici. Cand va apucati de tundere gazonului nu trebuie sa uitati sa indepartati orice obiect care v-ar putea crea probleme (de exemplu jucarii uitate de copii).

Este reocomandat ca tunderea sa nu se faca cand iarba este uda. La conditiile de la noi din tara, tunderea gazonului se face de aproximativ o data pe saptamana, de primavara si pana toamna. Daca ierbii nu i se aplica tunderile in timp util, aceasta va creste in inaltime, se va ingalbeni si va capata un aspect inestetic.

Irigarea acestor zone nu trebuie omisa. Pentru zonele care sunt mai umbrite, gradul de evaporare este mai mic si nu necesita o udare regulata ; pentru zonele expuse la soare este recomandata irigarea atunci cand soarele nu dogoreste (dimineata sau seara).

Pentru cei care nu au rabdare pana la cresterea ierbii, exista si o varianta mai comoda si anume gazonul rulouri. Se respecta cam aceleasi operatiuni ca la cel constituit din seminte cu specificarea ca inainte de a se monta covoarele de gazon, pamantul pe care se aseaza trebuie amestecat cu nisip.
micki23
Postat pe 8 Martie 2009 13:10
schema de aplicare ingrasaminte:

Startere pentru gazon
Ferticare 15-30-15
Cropcare 12-22-8

Ingrasaminte aplicate primavara pentru gazon, in perioada de cresteri intensive :

Ferticare 24-8-16
Cropcare 21-6-11


Ingrasaminte aplicate toamna pentru gazon,
Ferticare 6-14-30
Cropcare 5-14-28


Pentru a-si mentine culoarea verde placuta si aspectul ingrijit, gazonul se uda cu regularitate si se tunde (coseste) repetat (ori de cate ori plantele ating inaltimea de 8-10 cm, indepartandu-se o treime pana la jumatate din lungimea lor). Este bine sa se stimuleze cresterea ierbii din gazon prin aplicarea ingrasamintelor. Astfel, primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii (dupa un tuns, pe gazonul uscat), se imprastie cantitati mici de azotat de amoniu pentru 10 metri patrati se aplica circa 30 g). Dupa aplicarea acestui ingrasamant se uda imediat.

Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.


micki23
Postat pe 8 Martie 2009 13:20
nu ma pricep la gazon dar din proprie experienta va pot spune ca nu este ......o iarba asa cum cred unii pe cat de simpla pare pe atat de mult trebuie ingrijita apa multa in primul rand
gigibrbr_condo
Postat pe 28 August 2009 14:22

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Case de lemn 3 De la: horatiu_tra 31 Martie 2010 21:40
casa (noua) construita .....prost!!!! 18 De la: catalin_teodor 31 Mai 2013 16:00
orhidee phalalenopsis 5 De la: kudika495392 6 Noiembrie 2013 14:51
Mobilier terasa 5 De la: cosmacpan 13 Februarie 2010 10:23
HANDMADE IN INDIA. 1 De la: AngelaHaq 15 Iunie 2009 21:53