Setari Cookie-uri

in vederea organizarii unui eveniment special

Corsica (francezã Corse) este una dintre cele 26 regiuni ale Franþei situatã pe insula omonimã din Marea Mediteranã. Din punct de vedere administrativ, Corsica este organizatã diferit faþã de celelalte regiuni ale Franþei continentale, fiind constituitã sub forma unei colectivitãþi teritoriale (francezã collectivité territoriale), având câteva puteri în plus faþã de cele ale unei regiuni. În limbaj uzual, Corsica este consideratã tot o regiune ºi aproape totdeauna este listatã împreunã cu celelalte regiuni ale Franþei, spre deosebire de regiunile ultramarine. Capitala regiunii este oraºul Aiacciu/Ajaccio, iar regiunea cuprinde 2 departamente.
Insula are peste 1.000 km de coastã având în jur de 200 plaje. În interior, relieful este predominant muntos, cu altitudini de pânã la 2700 m cu peste 20 vârfuri peste 2000 m. Împreunã cu Sardinia se aflã pe aceeaºi micro-placã continentalã ºi este despãrþitã de aceasta prin Strâmtoarea Bonifacio. Climatul este de tip mediterannean - uscat ºi cãlduros, un pic mai blând pe mãsurã ce creºte altitudinea.
Corsica este o insula din Marea Mediterana situata la 170 km la sud de Nisa (Franta), la 84 km de Italia si la 14 km de insula Sardinia (Italia). Este a patra insula din Marea Mediterana dupa Sicilia, Sardinia si Cipru.
Prezenta romana in Corsica a inceput la mijlocul secolului al II-lea i.Hr. mentinandu-se pana in sec. al V-lea d.Hr.. Acest fapt arata ca insula Corsica a fost, timp de sapte secole, in mare parte latinizata, apoi increstinata (sec. al II-lea). Limba corsicana a ramas pana astazi mai aproape de limba latina decat cea italiana sau alte limbi de origine latina. Corsica a fost invadata succesiv, incepand cu secolul al V-lea, de catre vandali si ostrogoti, apoi de arabi, in sec al VII-lea ,si de lombarzi in 725, care au obligat insularii sa se stabileasca in interiorul insulei. Deja, in aceasta perioada, limba corsicana a devenit o limba romana distincta de cea latina.
In anul 552, Corsica a fost atasata Imperiului Bizantin de catre Justinian I, insa in 590 papa Grigorie cel Mare se ocupa de administratia religioasa a insulei. Inscrisa oficial sub administratia episcopului de Saint-Siege, gratie unei donatii din 772 a lui Pepin cel Scurt oferite papei Etienne III si confirmata de catre Carol cel Mare in 774, insula a fost cedata in anul 1077 de catre papa Grigorie VII, episcopului de Pisa (Landolfo). Aceasta administratie a durat timp doua secole, pana in 1284, data la care flota genoveza a invins pe pisani in batalia de la Meloria, care a marcat, totodata, sfarsitul Pisei ca mare putere maritima in epoca. In continuare, insula a fost subordoanata Republicii Genoveze constituind una din coloniile sale pana in secolul al XVIII-lea.
Aici in Insula Corsica exista o ferma agroturistica de mare interes care trebuie vizitata neaparat, caci se intinde pe 3 ha si organizeaza nunti, botezuri si alte evenimente cu pana la 400 de meseni. In Corsica avem ce sa vedem intotdeauna.
Muzeul National Bonaparte : prezinta in detaliu viata si personalitatea lui Napoleon Bonaparte, fiind poate cel mai bun muzeu dedicat lui. Are colectii bogate de documente si chiar obiecte personale.
Muzeul Fesch : un mic muzeu de arta, cu o colectie destul de mare de pictura renascentista, perfect pentru cei interesati de artele plastice.
Museu di Corsica : aici veti afla mai multe despre istoria si traditiile insulei.
Citadela Calvi este situata pe partea de nord vest a insulei Corsica. Deasupra marinei este Citadela, si sub Citadela este Quai Landry, plina cu restaurante si cafenele. Faceti-va timp sa vizitati biserica din secolul 13 Sf. Ioan Baptistul si locul de nastere a lui Columb.
Chapelle de Notre Dame de la Serra : un frumos locas de cult, influentat arhitectural de moda italiana.
Casa din Ajaccio unde s-a nascut Napoleon, este cu siguranta un obiectiv turistic demn de vizitat, asa cum este si castelul vechi din Bastia, dar mai cu seama celebrul centru comercial din Ajaccio. Aici, atat doamnele, cat si domnii, vor afla ce inseamna sa faci shopping cu adevarat. In ceea ce priveste plajele, cele din Palomgagia sunt cu adevarat de lux. Nu vi se va permite sa intrati cu masina pana pe nisipul extra fin de aici, tocmai pentru a-i pastra calitatea deosebita. Pe insula poti sa faci echitatie, sa te plimbi cu caiacul sau sa faci excursii in canioane. Zona cea mai frecventata de turisti este pe coasta de est. Parcul National Regional include unele dintre cele mai rare habitate gasite pe insula, crestele montane cele mai inalte ale insulei, si peisaje impresionante. Parcul este patrimoniu UNESCO gratie frumusetii peisajelor si a claritatii apei.
Orice ati alege sa serviti dimineata, la pranz sau la cina, trebuie sa stiti ca in Corsica accentul se pune pe alimentele bogate in proteine si lipide, dar si pe salate. Totusi, salamul de aici este lipsit de aditivi chimici, iar fructele, dintre cele mai diverse, sunt placerea oricarui corsican. Veti gasi o varietate de produse pe baza de carne de porc, dar si branzeturi de oaie si de capra. Dulciurile se prepara din faina de castane, insa puteti incerca si castanele prajite sau crude. Mierea de albine o veti intalni mai ales in saloanele de cosmetica, decat in desertul corsican.
Pe insula cu un climat perfect mediteranean, cu istorie, culturã ºi peisaje superbe, îºi poate petrece vacanþa orice turist. Corsicanii sunt extrem de mândri de moºtenirea lor culturalã, iar turismul s-a dezvoltat în aceastã zonã tocmai în acest sens. Rezultatul se poate vedea cu ochiul liber, luxul fiind unul dintre cuvintele de bazã aici.
Îndeletnicirile de bazã ale localnicilor sunt micile producþii de mâncare ºi vin, ei dorind sã se concentreze mai mult pe latura tradiþionalã, decât pe cea industrialã. Astfel, într-o scurtã plimbare pe insulã veþi descoperi mii de producãtori independenþi, cu mici magazine ºi fabrici, în care nu lucreazã mai mult de 50 de angajaþi.
Importanþa pe care aceºtia o dau tradiþiei se reflectã în produse pe care francezii le numesc „du terroir“ ºi care au un gust unic. Nu lipsesc nici viile, pe care le veþi descoperi pe o mare parte a insulei ºi din care se fac niºte bãuturi fine, pe care localnicii le servesc întotdeauna la mesele tradiþionale.

Distracþie pentru toatã lumea !!!
Printre ingredientele ºi felurile de mâncare cele mai cunoscute de pe insulã se numãrã brânza de caprã, brocciu (brânza de oaie), vinul de castane, figatelli (cârnaþi din ficat) sau friptura de porc mistreþ.
Unul dintre secretele insulei este cã indiferent de gusturi sau dorinþe, întotdeauna veþi gãsi ceva plãcut de fãcut. Relieful permite turiºtilor, fie cã sunt iubitori de mare sau de munte, sã se bucure de micile plãceri ale vieþii.
De la stâncile albe ale lui Bonifacio din sud la munþii abrupþi ai insulei, vãile împãdurite, la golfuri sau plaje cu nisip alb ºi marea azurie, peste tot veþi gãsi ceva de fãcut: fie cursuri de cãþãrare, fie lecþii de cãlãrie, plimbãri cu bicicletele sau cursuri de scufundãri.
Preþurile variazã între 5 euro pentru o bicicletã închiriatã pe o perioadã de 24 de ore, 40 de euro pentru o orã de cãlãrie sau 200 de euro un curs complet de scufundãri.
Muntii de pe insula sunt preferatii tuturor alpinistilor, fie incepatori sau cunoscatori. Alte atractii la care sunteti invitati sunt : -inotul cu delfini in apa curata, limpede si
albastrã, cãþãratul pe unele dintre cele mai spectaculoase stânci ale insulei, însoþiþi de alpiniºti (preþul se poate negocia, dar în principiu, cu tot cu echipament ajunge la aproximativ 200 de euro de persoanã), mersul pe bicicletã pe teren accidentat, dar ºi navigatul sau windsurfingul. Închirierea unei bãrci costã între 25 ºi peste 200 de euro pe orã, în funcþie de tipul ambarcaþiunii.
Dacã vã simþiþi atraºi de frumuseþile naturale, atunci câteva zile de plimbare pe insulã vi se vor pãrea cu adevãrat fascinante. Dintr-o parte în cealaltã a insulei se întinde Parcul Regional al Naturii, unde veþi descoperi specii rare sau chiar unice de faunã ºi florã, în timp ce deasupra lor troneazã uriaºii ananaºi, care sunt sufletul Rezervaþiei Naturale Scandola.
La aceasta puteþi ajunge însã numai cu barca, deoarece accesul în anumite locuri ale parcului este interzis turiºtilor. În cazul în care doriþi sã aveþi parte de o experienþã culturalã, sunteþi în locul potrivit. Cu o istorie de peste 8.000 de ani, în fiecare colþiºor al insulei puteþi afla sau vedea ceva interesant. Inchirierea unei barci in portul Ajaccio costa aproximativ 40 euro/ora.
Primele dovezi ale vieþii pe insulã dateazã din perioada neoliticã ºi pot fi vãzute lângã oraºul Filitosa. De a lungul timpului, Corsica a fost ocupatã de greci, cartaginezi ºi romani, iar toate aceste valuri au lãsat asupra culturii, bucãtãriei ºi obiceiurilor localnicilor amprente puternice.
Una dintre cele mai cunoscute obiective este cetatea fortificatã Genoese. Ea se ridicã impunãtoare, pe unul dintre dealurile din centrul insulei, iar în jurul sãu se întinde unul dintre cele mai vechi sate din Corsica.
Marea este pe toatã perioada verii caldã, în jur de 24 de grade Celsius, iar apa este foarte limpede, ceea ce a transformat insula într-unul dintre locurile preferate de scufundãtori. Dar chiar dacã preferaþi doar înotul, la orice orã din zi puteþi vedea homari, octopuºi, limacºi de apã, corali ºi anemone.
Locul ideal pentru scufundãri este Marine Park, în sudul insulei. De aici puteþi închiria bãrci care vã vor duce pânã la insulele Lavezzi. Aici apa e perfectã pentru aceastã activitate ºi în care veþi descoperi câteva specii de peºti uriaºi protejate prin lege.
Cei care preferã adrenalina în locul relaxãrii se pot distra într-unul dintre cele mai mari centre de sporturi de apã din Marea Mediteranã, la Calvi, în nordul insulei. Acesta este singurul loc de pe insulã de unde puteþi închiria bãrci tradiþionale de pescuit corsicane.
Ce poate fi mai incitant, mai relaxant si mai incantator decat o incursiune de primavara in paradisul oferit de insulele din “inima” Mediteranei si cum ati putea rezista acestei ocazii atat de tentante?
Va invitam sa parcurgeti drumuri flancate de leandri, dealuri acoperite de maslini sau lamai, sa va lasati incantati de frumusetea stancilor infratite cu marea de clestar si sa descoperiti plaje idilice in golfulete cu apa de smarald. Veti petrece o primavara mediteraneana, veti vedea si trai linistea atemporala a celor mai frumoase insule care alcatuiesc o lume aparte, inchisa intre barierele naturale ale tarmurilor, intr-o izolare care timp de veacuri a impus o diferentiere de restul lumii, unde trecutul si prezentul continua sa convietuiasca intr-o atmosfera cu iz de mister, de aventura, de poezie de culoare si de modernitate si unde veti descoperi o multitudine de traditii gastronomice si culturale.
Corsica este a treia insulã din Marea Mediteranã din punct de vedere al mãrimii, situatã la o distanþã de 170 de kilometri de coastele sudice ale Franþei ºi de 80 de kilometri de þãrmurile de vest ale Italiei. Dacã vã alegeþi ca destinaþie de vacanþã Corsica, veþi fi uimiþi, înainte de toate, de multitudinea de frumuseþi ale naturii, în majoritate neatinse de influenþa oamenilor. Corsicanii sunt oameni mândri ºi iubitori de libertate, care nu au încetat niciodatã sã-ºi doreascã independenþa, dar, datoritã faptului cã in Corsica s-a nãscut Napoleon Bonaparte, cel mai mare erou al Franþei, insula este strâns legatã de Franþa continentalã chiar prin acest faimos fiu al ei. Corsica este ºi, în acelaºi timp, nu este o parte a Franþei, ambiguitate care îi conferã un farmec irepetabil. Locuitorii ei vorbesc despre Franþa ca despre „continent“, accentuând în acest fel statutul aparte al insulei lor. Natura se remarcã aici printr-o diversitate ºi frumuseþe ieºite din comun – pe þãrmurile cu o lungime totalã de aproape o mie de kilometri sunt plaje cu nisip fin ºi auriu, golfuri în care se aflã adãpostite fermecãtoare sãtucuri de pescari, deasupra cãrora se înalþã stânci impozante, precum ºi faleze abrupte care coboarã de la înãlþimi dramatice pânã la apele de azur ale Mãrii Mediterane. În zonele interioare se întinde un lanþ muntos de granit, ale cãrui vârfuri ating înãlþimi de pânã la 2170 de metri, datoritã cãruia Corsica este supranumitã ºi „muntele din mare“. Iarna, înãlþimile munþilor corsicani sunt acoperite de zãpezi. Vremea ºi-a pus ºi ea amprenta într-un mod vizibil asupra naturii insulei – vânturile au sculptat de-a lungul timpului statui bizare ºi groteºti din stâncile mai puþin dure, iar gerul ºi zãpada au ºlefuit crestele ascuþite ale munþilor.
Insula îi aºteaptã pe toþi vizitatorii cu plajele ei aurite de soarele tipic corsincan, cu frumuseþea regiunilor interioare, minunate pentru drumeþii în mijlocul naturii, cu micile magazine ºi cu fermecãtoarele staþiuni litorale, unde vã puteþi relaxa în liniºte pe terasã, la un pahar de aperitiv, admirând culoarea cerului la apusul soarelui. Trecãtorile din munþi, în trecut imposibil de traversat, sunt în ziua de astãzi accesibile ºi oferã posibilitatea de a face excursii de neuitat – fie cu automobilul sau cu bicicleta, fie pe jos sau cãlare pe cal. Râurile insulei ºi pâraiele rapide de munte sunt ideale pentru sporturi cum ar fi caiacul sau canoe. Vîrfurile abrupte ale munþilor îi atrag pe alpiniºtii doritori sã-ºi încerce puterile, în timp ce aerul de munte este ideal pentru zborurile cu deltaplanul. În întreaga lume existã foarte puþine locuri care pot oferi mai multe posibilitãþi de a petrece o vacanþã activã perfectã decât Corsica.
Aflata la Marea Mediterana, insula Corsica reprezinta o destinatie atragatoare pentru turistii care cauta o regiune cu reliefuri diferite. Situata la o distanta de 200 km sud-est de Coasta de Azur, Corsica atrage turistii iubitori de munte si de mare. Nu degeaba i se spune „L’Ile de Beauté“ (Insula Frumusetii). Cei care isi doresc sa gaseasca plaje mai putin populate se pot duce in Ficajola si Cap Corse. Desi acestea sunt plaje cu pietre, locurile sunt foarte spectaculoase. Ai insa de ales intre sute de plaje de-a lungul coastei, unde se poate face inot, snorkelling, wind-surfing, scuba diving, etc.
Un oras medieval pe care merita sa-l vizitezi este Sartene. In Bonifacio, un alt oras vechi, se fac scufundari. Te costa aproximativ 50 euro de persoana. Bonifacio este cel mai vechi oras al insulei si ofera turistilor restaurante de lux si vegetatie luxurianta.
Parcul National Regional include unele dintre cele mai rare habitate gasite pe insula, crestele montane cele mai inalte ale insulei, si peisaje impresionante. Parcul este patrimoniu UNESCO gratie frumusetii peisajelor si a claritatii apei. In Bastia gasesti Piata Sf. Nicolae, Biserica Sf. Ioan Botezatorul si vechiul port.
Orasul Bonifacio este situat in partea sudica a insulei Corsica, fiind situat la 70 m deasupra Marii Mediterane. Bonifacio este un mic port pentru iahturi scumpe din intreaga lume.
BONIFACIO (Bunifaciu) este de presupus cel mai frumos oras din Corsica . Situat pe coasta de sud a insulei, în departamentul de Corse-du-Sud, între 60 si 80 m de mare sunt faleze stancoase. Zona oraºului de azi a fost populatã în perioada neoliticã. Oraºul curent BONIFACIO a fost fondat în 828 de marchizul toscan Bonifaciu, dupã care îi poartã numele. Pe parcursul istoriei sale, a avut cea mai mare parte de a apãra oraºul, în principal, de la incursiunile genoveze, pirati Aragoncù sau diverse popoare..
BONIFACIO este romantic cu frumoase case vechi si strazi inguste.
BONIFACIO partea noua a orasului este construitã în jurul portului Marina si ofera multe restaurante frumoase ºi de înaltã calitate în cazul în care puteþi gusta specialitãþi locale. Locul preferat în BONIFACIO este, de asemenea, un complex de peºteri.
În împrejurimile oraºului putem numi câteva curiozitãþi turistice ca de exemplu Ajaccio aproximativ 69 km, Corte aproximativ 74 km, pentru schi este Centrul Val d'Eze la aproximativ 68 km, Centrul de Ghisoni, la aproximativ 77 km, Budoni la aproximativ 88 km, Parco Nazionale del Arhipelag della Maddalena la aproximativ 28 km, Alghero la aproximativ 116 km, Piantarella Plajã la aproximativ 6 km, Sperone Plajã la aproximativ 5 km.
Nu ratati Rezervatia Scandola, aflata la nord de Golful Porto. Parcul include unele dintre cele mai rare habitate gasite pe insula, crestele montane cele mai inalte ale insulei si peisaje impresionante. Situata pe circa 1000 de hectare de teren stancos, rezervatia adaposteste numeroase specii de animale si plante. Scandola este inscrisa in patrimoniul mondial al Unesco.


cisabelcor
Postat pe 4 Martie 2010 08:59

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
A vizitat cineva Cinque Terre ? 1 De la: vvg 1 Iunie 2009 13:36
excursie 6 De la: nicole65 25 Ianuarie 2009 16:44
Doar cainii dorm mai ieftin decat cu iHotele.ro 1 De la: VioOlteanu 28 Octombrie 2009 23:33
Sfarsit de saptamana pe Ceahlau 20 De la: NICOLE_V 20 Iulie 2009 14:34
Lefkada... 21 De la: andra1188 27 Iunie 2011 11:20