De la: maria91, la data 2011-02-12 23:11:30Nu e vorba despre mine ci despre un amic de al meu care din cate am inteles nu s-a mai prezentat la munca dupa ce si-a depus demisia iar apoi a primit acasa citatie sa mearga la sediul asociatiei respective si nu s-a dus deoarece era plecat din localitate. Si ma gandeam care ar putea fi consecintele.
Demisia inseamna preaviz de 15 zile ( desfiintate post e preaviz de 20 zile) daca si-a depus demisia putea foarte bine la mica intelegere sa nu -si faca preavizul. La preavizul de 20 de zile e cu mers la serviciu 4 ore,( pt. ca din vina angajatorului e desfintat postul) si platit 8 ore, adica plata normala a celor 20 zile, la preaviz de demisie e cu mers 8 ore/ zi timp de 15 zile, plus ca la demisie daca vrei somaj, nu-l mai poti obtine, la desfiintare post, da. ( am scris asta cu 15 si 20 zile pt. ca am vazut mai sus mentionate, demisia din post de conducere e altceva, respectiv desfiintare post)
Consecintele? desfacerea contractului de munca disciplinar, el avand conform contractului de munca la nivel national ( pe tara) preaviz de 15 zile, cumuleaza la neprezenta cca 7 zile de nemotivate.
Referitor la codul muncii nou, sa stii ca nu a intrat in vigoare.
Da, de la 01.01.2011, nu se mai " scrie" nimic in carnetele de munca, insa cum ziceam mai sus.............nu poti pleca fara intelegerea aceea cu angajatorul.
Carnetele de munca se inchid cu data mai sus mentionata insa restul deocamdata ramane neschimbat.
Mai exista un aspect.........contractul de munca la nivel national e unul, iar angajatorul posibil sa mai aiba si alte cele scrise p'acolo prin contractul de munca individual, adica cel incheiat cu fiecare angajat in parte.
Asa ca sfatul meu e ca donului care si-a trantit hartie la sef pe masa si a plecat......daca pe viitor are nevoie de o scrisoare de la vechiul loc de munca pt. a se angaja in altul....nu vreau sa-mi inchiui ce i-ar scrie in ea.
Da, suntem nervosi, insa tre' sa lasam loc de buna ziua. Nu pentru altii, ci efectiv pt. noi insine.........stii cum e zicala aia:" unde dai si unde crapa".......asa si aici, posibil sa ne facem noi, noua rau........nicidecum angajatorului.
Pe net poti eventual sa te informezi daca exista codul muncii......altfel doar la directia teritoriala de munca gasesti informatiile dorite.