Am crezut ceva vreme ca in iubire nu trebuie sa faci compromisuri. Ca in dragoste trebuie sa fii categoric, hotarat, lipsit de flexibilitate. Ca trebuie sa fii convins ca lupul nu-si schimba naravul, iertarea denota slabiciune, iar o femeie cu adevarat puternica este cea capabila sa plece fara a clipi din viata barbatului care i-a gresit, care a mintit sau care a calcat stramb. Astazi sunt sigura ca lucrurile nu stau chiar asa.

Sigur, ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa traiasca iubiri fara de pata. Sa ne indragostim de barbati perfecti care nu gresesc niciodata, sa ne casatorim la finalul facultatii cu iubitii din liceu care nu ne-au ranit cu adevarat nicicand, sa dam nastere un an mai tarziu unor copii perfecti si sa traim fericite pana la adanci batraneti.

Nu cred ca putem avea vreodata totul: mai devreme sau mai tarziu, socoteala din adolescenta nu se mai potriveste cu viata de adult. De aici, avem doua optiuni: ne putem incapatana sa tinem drumul drept, convinse, asa cum va spuneam mai sus, ca iertarea denota slabiciune. Am fost, mult timp, de acord cu aceasta prima varianta. Si aplaud in continuare orice femeie care poate pasi ferm, cu capul sus, afara din viata unui barbat. Dar o compatimesc in egala masura. Pentru ca stiu prea bine ca orgoliul ne costa uneori iubiri altfel frumoase, cantareste lacrimi grele si poate avea un pret nejustificat de mare. Si apoi, sunt sigura ca e nevoie de cel putin la fel de multa forta pentru a ierta si a darui celui iubit inca o sansa. Pentru a-l intelege fara a-l judeca, pentru a evalua deciziile sale filtrandu-le prin gandirea masculina si nu cea feminina.

Ma doare cand privesc in jur catre cupluri minunate care se destrama din pricina unor reguli feministe batute in cuie. E adevarat, barbatii sunt uneori porci si calca stramb rau. Dar adevarul este ca o viata fericita te costa uneori cateva compromisuri mari, multa putere de iertare si incredere nebuna intr-un viitor frumos. Nu te poti astepta ca totul sa fie perfect fara a plati un pret pe masura fericirii tale.

 

Toate editorialele Kudika »