Setari Cookie-uri

Introvertitul si Networking-ul! Baba si Mitraliera?

Pentru multi activitatea de networking este perceputa ca o chestie plictisitoare, neinteresanta, mancatoare de timp si energie. De ce sa fie asa? Eu cred ca respectivii il considera astfel pornind de la impresia ca doar oamenii extrovertiti sunt buni la networking.

Un articol de Elena Popa, Consultant Recrutare & Consilier Cariera
www.invitatielasucces.ro

De cand retelele de socializare&business ocupa un loc important in vietile noastre, networking-ul a devenit si el un instrument de care trebuie sa tinem cont tot mai mult. Interesant este ca pe cat de des se uziteaza termenul, pe atat de putin popular este. Pentru multi activitatea de networking este perceputa ca o chestie plictisitoare, neinteresanta, mancatoare de timp si energie. De ce sa fie asa? Eu cred ca respectivii il considera astfel pornind de la impresia ca doar oamenii extrovertiti sunt buni la networking.

Pentru un introvertit orice indemn la networking pica mai greu ca o vodka pe stomacul gol al unui abstinent convins. E adevarat ca prin comparatie, persoanei extrovertite ii este mai usor in a aborda oameni necunoscuti si a initia noi relatii in diverse conjuncturi. Acest lucru insa nu inseamna ca cei mai putin sociabili ar fi condamnati la izolare si privare de relatii. Poate fi chiar invers. Dar asta depinde numai de ei, de cum se adapteaza, de modul in care isi utilizeaza capacitatile.

Un introvertit, de exemplu, este un bun ascultator, stie sa puna intrebarile care conteaza si poate astfel sa creeze o relatie mult mai profunda decat un extrovertit. Acesta din urma in schimb are o excelenta dexteritate de a face primii pasi, dar preocupat fiind mai ales cu stabilirea de noi si noi relatii, de multe ori nu izbuteste sa formeze relatii mai profunde si pe termen lung.

Ca exemplu concret de auto-educare comportamentala pot sa ma dau pe mine. Eu astazi sunt o extrovertita 'situationala', in sensul ca ma adaptez relativ usor cand intalnesc oameni noi, dar natura mea este una profund introvertita. In mod natural sunt rezervata in preajma necunoscutilor, insa pot instantaneu sa devin sociabila atunci cand situatia o cere.

Sustin asadar ca a face networking este benefic pentru orice tipologie umana, fara exceptii, iar spatiul virtual este cel mai favorizant mediu posibil in acest scop. Este pacat si este 100% impotriva interesului introvertitilor sa se priveze de beneficiile pe care networking-ul le ofera. Asadar iata trei metode prin care noi, cei introvertiti, putem sa ajungem sa facem un networking eficient:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Februarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.