Setari Cookie-uri

Ghid pentru viitorii parinti

Una dintre imensele probleme pe care le descopar de fiecare data in consilierea de cuplu este legata de calitatea de parinte

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

“Oare ar fi o grozavie sa crezi ca si sentimentele se reproduc? Odata ce inmuguresc, nu vor ramane pentru totdeauna in adancul inimii? H.Balzac

Foto interior si prima pagina: Angela Waye, Shutterstock

Una dintre imensele probleme pe care le descopar de fiecare data in consilierea de cuplu este legata de calitatea de parinte. Aceasta “calitate” care devine din ce in ce mai discutabila chiar si atunci cand vorbim de un cuplu sudat, dar care iese ca un balaur cu sapte capete, atunci cand vorbim de un probleme aparute in cuplu sau de divort.

Dar sa incepem cu inceputul. Orice cuplu se formeaza in primul rand avand la baza sentimente reciproce de dragoste, in spatele carora nu se ascund decat dorinte sexuale, mai mult sau mai putin vizibile. Odata indeplinite dorintele sexuale cu varf si indesat, se trece la comportamentul de echipa sau la sentimente de prietenie. Daca nu se intampla acest lucru, atunci apare ura sau sentimentul inutilitatii cuplului. Am facut aceasta mica introducere pentru a intelege care sunt fortele care formeaza cuplul si care sunt stadiile de dezvoltare ale acestuia.

Citește și:

Acum sa vorbim sincer despre copil. Copilul poate aparea in mai multe situatii:

1. Se naste la inceputul relatiei parintilor, cand sentimentele si dorintele reciproce sunt atat de mari, incat nu mai raman prea multe resurse si pentru copil. Deci acesta se naste nu sub cele mai bune auspicii, ramanad dupa consumarea sexualitatii sa vedem ce si cum se intampla cu el.

2. Se naste din dorinta mamei, sau de ce nu a tatalui, de a-si tine partenerul/a si de a nu o pierde. Deci din nou copilul se naste dintr-un motiv nepotrivit.

3. Se naste pentru ca mama sau tatal se simt singuri ( in cuplu sau in viata in general ) si atunci copilul devine un viitor partener alaturi de care isi poate duce viata mai usor.

4. Se naste pentru ca ceasul biologic al mamei ticaie deja strident.

5. Se naste pentru ca partenerii au o situatie foarte buna si au nevoie de mostenitor.

Citește și:

6. Se naste dintr-o intamplare. Credea mama ca este racita la inceput, sau a uitat sa isi ia pastilele…
Singurul moment in care ar trebui sa se nasca un copil este acela in care cei doi parteneri au foarte multa afectiune unul fata de celalalt, au planuri si viziune de viitor aproximativ comune si doresc sa ofere din tot ce au, sentimente sau lucruri materiale copilului. Daca nu se intampla asa, trezirea la realitate, care se intampla destul de repede dupa ce sexualitatea se consuma, este tragica. Si cel care are de suferit cel mai mult nu este unul din parteneri, asa cum tind ei sa sublinieze, ci copilul. Oricare dintre parteneri este in aceasta situatie ingrata pentru ca a ales sa fie, pe cand copilul nu a ales nimic.

Am sa va ofer si cateva indrumari in privinta calitatilor pe care trebuie sa le aiba un parinte:

1. Sentimentele dintre parteneri sa fie puternice si sincere.

Citește și:

2. Dorinta de a avea un copil sa o aveti amandoi, aproximativ in aceeasi masura.

3. Sa purtati o discutie cu un psiholog sau cu prieteni care au copil deja pentru a intelege care sunt principalele nevoi ale acestuia: aspecte financiare, timp petrecut cu copilul, plans noaptea, boli ale copilariei.

4. Care sunt abilitatile pe care doriti sa le dezvoltati la copil: muzica, dans, sport, lingvistice, culturale pentru a nu va certa mai tarziu cand descoperiti ca doriti sau ati visat un anumit viitor pentru copil iar partenerul isi doreste altceva.

5. Care sunt persoanele pe care va puteti sprijini: partener/a, parinti, prieteni, bona...

6. Daca va vedeti in postura de parinte responsabil, daca aveti timpul necesar, abilitatile necesare pentru a nu descoperi mai tarziu ca aveati asteptari de la toata lumea, mai putin de la voi...

In concluzie recomandarea mea este sa aveti rabdare inainte de a concepe un copil pentru a va asigura ca nu schingiuiti un suflet nevinovat. Sa va cunoasteti cat se poate de bine, sa vedeti daca va regasiti in descrierile de mai sus, sa va ganditi daca aveti aceleasi planuri de viitor, daca aveti resurse afective si materiale de ajuns pentru a creste si educa un copil. Altfel nasterea lui va fi doar o toana a unuia dintre voi de moment, pretul amar ramanand sa il plateasca copilul intreaga lui existenta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.