Setari Cookie-uri

6 greseli pe care le fac femeile de 30 de ani cu privire la sanatate

De ce trebuie sa tii cont pentru a avea grija de sanatatea ta!

Pentru cele mai multe femei, implinirea varstei de 30 de ani semnifica inceputul perioadei de maturitate. Cel mai probabil ai deja un job stabil, poate deja te gandesti sa iti intemeiezi o familie si sa aduci pe lume un copil. Pare atat de indepartat iuresul anilor nebuni 20+, cand nu cautai decat motive de distractie iar responsabilitatile si alegerile cele mai potrivite pentru sanatatea ta le amanai mereu pentru mai tarziu.

Perioada dintre 30 si 39 de ani reprezinta apogeul farmecului feminin. Si tot acum este bine sa iti insusesti o serie de obiceiuri benefice pentru sanatatea ta pe termen lung, ca o investitie pentru un viitor lipsit de boli si neplaceri in plan fizic. Iata cele mai frecvente 6 greseli privitoare la sanatatea ta pe care le poti face:

1. Nu tii cont de incetinirea metabolismului

Pe masura ce imbatranim, metabolismul incetineste, din diverse motive, inclusiv hormonale, genetice sau legate de dieta iar depozitele de grasime din organism cresc treptat dupa varsta de 30 de ani, avand tendinta de a se depune la nivel abdominal. Incetinirea metabolismului nu este atat de accentuata imediat dupa 30 de ani, dar daca nu profiti acum de timp pentru a-l accelera, kilogramele se vor aduna de-a lungul anilor. Ce poti sa faci? in primul rand, schimbari in ceea ce priveste dieta: peste 70% sa fie reprezentata de fructe si legume, redu la maximum mancarurile procesate, si include proteine slabe (peste, pui), nuci si alte alimente bogate in omega-3. Alaturi de schimbarile dietei, antrenamentul de forta este cel mai potrivit, intrucat arde caloriile, creste masa musculara si activeaza pe termen lung metabolismul.

Citește și:

greseli sanatate

2. Nu te gandesti la masa musculara

Dupa 30 de ani, chiar daca sunt activi si in forma, oamenii incep sa piarda din masa musculara. Persoanele inactive pierd aproximativ 5% din masa musculara in fiecare decada, incepand cu varsta de 30 de ani. Desi exercitiile aerobice si-au dovedit efectul benefic cu privire la sanatatea cardiovasculara si scaderea riscului de Alzheimer sau a anumitor forme de cancer, in ceea ce priveste mentinerea masei musculare, antrenamentul de forta este cel indicat pentru femeile trecute de 30 de ani. Acesta creeaza micro-fisuri la nivelul tesutului muscular, care il stimuleaza sa se refaca si sa se tonifice.

3. Ignori perioada fertila

Cand vine vorba de fertilitate, varsta reprezinta cel mai important factor care o influenteaza. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat este mai greu sa concepi. Incepand cu 32 de ani are loc un declin gradual, pana in jur de 37 de ani, moment in care scaderea devine mai abrupta. In general, femeile nu vor sa inteleaga acest declin al fertilitatii si amana sa devina mame, crezand ca au tot timpul din lume, ignorand sau nestiind faptul ca varful fertilitatii este intre 20 si 30 de ani. Nu este imposibil sa ramai gravida, sansele de a concepe in decurs de un an, in prima parte a varstei de 30+ sunt undeva la 75%, scazand la 65% inspre 40 de ani. Cu toate ca exista motive intemeiate pentru care amani pana dupa 30 de ani sa devii mama, este nevoie sa fii constienta si sa te educi cu privire la evolutia (involutia…) fertilitatii.

Citește și:

4. Nu iti faci timp sa ajungi la medic

Esti foarte ocupata, dar este foarte important sa iti faci timp pentru screeningul unor afectiuni “silentioase”, cum ar fi hipertensiunea arteriala ori hipercolesterolemia. Ideal ar fi sa incepi mai devreme, chiar de la 20 de ani. Este bine sa iti faci periodic un profil lipidic, sa cunosti valorile colesterolului HDL (colesterolul “bun”), LDL (colesterolul “rau”) si trigliceridelor. Daca valorile sunt in limite normale, poti repeta testul o data la 5 ani. In schimb, daca lucrurile nu arata asa bine, discuta cu medicul tau si stabiliti un plan de actiune pentru a readuce la normal valorile acestuia: dieta, execitii fizice, scadere ponderala sau uneori, medicatie.

Indiferent de varsta, verifica frecvent valorile tensiunii arteriale (ideal, de fiecare data cand mergi la medicul de familie, cel putin de doua ori pe an) si nu uita de examenul citologic Babes-Papanicolau (testul Pap), care depisteaza precoce leziunile de la nivelul colului uterin, cu potential de a evolua in cancer de col uterin. In Romania, este recomandat sa se repete o data pe an, odata cu inceperea vietii sexuale. In plus, este nevoie de o testare HPV(human papillomavirus), prezenta acestuia avandun risc crescut pentru cancerul de col uterin.

Citește și:

5. Iti tratezi pielea ca si cum ai fi inca o adolescenta

Acneea adultului se intalneste inca destul de des la femeile mature. Se considera ca este cauzata de stres, alimentatie defectuoasa si dezechilibre hormonale. Cea mai mare greseala pe care o fac femeile trecute de 30 de ani este sa isi trateze acneea folosind produse medicamentoase “dure”, destinate pielii adolescente. In locul acestora, este bine sa folosesti solutii de curatare blande cu pielea, care ii redau dinamica si ii ofera tot ceea ce are nevoie (lipide, nutrienti) iar pentru ingrijirea de zi cu zi alege crème cu retinoizi sau lotiuni care, pe langa efectul antirid, reduc imperfectiunile, luciul, porii dilatati, punctele negre sau roseata. Nu uita de protectia solara! Soarele imbatraneste pielea si provoaca aparitia ridurilor. Protejeaza inclusiv zona gatului si decolteului. Familiarizeaza-te cu semnele si simptomele melanomului malign si mergi la medic daca observi alunite suspecte sau modificari ale pielii.

Citește și:

6. Fumezi

Fumatul iti afecteaza capacitatea de a concepe,sanatatea fetusului si, desigur, propria-ti sanatate, chiar daca nu iti doresti inca sa devii mama. In zilele noaste fumatul nu mai este acceptabil din punct de vedere social, dar asta nu impiedica femeile sa fumeze, invocand fie stresul, fie mentinerea greutatii corporale in limite normale. Insa, cu cat renunta mai repede, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea lor.

Un studiu publicat in 2012 in “The Lancet” a aratat ca renuntarea la fumat inainte de 40 de ani a scazut cu pana la 90% excesul de mortalitate cauzat de continuarea fumatului. Prin urmare, daca fumezi, acum este un moment propice sa renunti. Exista destule programe sau medicamente care te pot ajuta sa te lasi de acest obicei odata pentru totdeauna.

Foto prima pagina: Aleshyn_Andrey, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.