Francul
3 mesaje
Oras: bucuresti
Postat pe: 12 Noiembrie 2008, ora 11:42
Draga angel333,
Sunt convins ca oricare dintre noi, sau mai corect spus, mare parte dintre noi, s-ar descurca cu harta si eventual ghidul in fata in orice locatie de pe pamant...
Rolul agentiilor nu este neaparat sau...nuamai sa ne informeze si ghideze corect ;-)
Din cate am inteles, te deranjeaza ca agentiile ar avea comisioane prea mari, pe care, 'unfair' ar trebui sa le platesti tu si ceilalti turisti clienti...
Ar fi interesant de stiut cum calculezi sau cum estimezi tu comisionul agentiei?
In general, te asigur (pe verificate oricand ;-)) ca pachetele turistice promovate de agentii (mai ales cele care includ transport, cazare si masa) au un pret inferior celui pe care l-ai obtine direct pt exact aceleasi servicii!
Biletele de avion cu charter-ul sunt net inferioare biletelor de cursa de linie disponibile la acea perioada!
Tarifele de cazare sunt mai mici fiindca volumul de turisti al Tour Operatorului, ii permite acestuia sa negocize si obtina un pret mai bun de la hotel decat ai putea tu obtine individual.
Hotelurile, in general, ofera tarife speciale agentiilor, le cedeaza un anumit comision!
Agentiile decid apoi daca pastreaza tot comisionul obtinut de la hotel si nu de la client!!! si in acest caz iti vand chotelul la acelasi pret cu cel de la recepie.
alta varianta des intalnita in piata este aceea in care, pentru a-si fideliza si atrage clienti, agentia ofera tarife sub cel afisat de hotel la receptie, multumindu-se cu mai putin din comisonul cedat de hotel!
In ambele cazuri, tu ca si client a agentiei NU PLATESTI DIN BUZUNARUL TAU comisionul agentiei! Acesta este inclus in tarif si este cedat de furnizorul de servicii - fie el hotelier sau linie aeriana etc...
Sunt cazuri in care o pensiune sau un hotel sau un furnizor NU ofera nici un comision agentiei. Atunci agentia nu are interesul sa promoveze acl hotel fiindca pentru a castiga ceva, ar trebui sa ofere tarife PESTE pretul de receptie, adica peste pretul pe care l-ai putea obtine tu direct la hotel.
Se intampla ca un client sa vrea un anumit hotel, sau sa aiba interesul de a ajunge intr-o zona in care hotelul nu acorda reducere s comision agentiei. Atunci agentia, care este evident o societate care are cheltuieli si e construita pentru a face profit si nu doar voluntariat si intermediere intre turisti si hotlieri, se gandeste sa adauge un comision - care nu este niciodata exagerat, in general fiind intre 5 si 10% in functie de caz, de sezon si de agentie!
Cel mai corect ar fi sa te anunte de aceasta situatie! Si corect ar fi si ca tu, client care a apelat la agentie, sa intelegi ca agentul tau a consumat timp si telefoane si bani pt a obtine rezervarea ta si sa intelegi ca pe undeva, merita sa incaseze si comisionul sau!
Daca nu vrei sa dai nimic agentului (NU SPAGA sau atentie ci comision inclus in tarif si factura!) atunci poti incerca sa obti singura informatii, tarife si rezervari!
Ce te sfatuiesc eu, in mod personal, este sa incerci sa obti cat mai multe informatii despre zona vizitata si despre hoteluri si tarife. www.TripAdviser.com este un site excelent cu reviewuri ale turistilor.
Si, daca ai timp si chef, eu cred ca merita sa compari cu ce iti poate oferi o agentie de turism.
Daca te duci intr-o zona in care agentia nu are pechete sau contracte semnate cu hotelierii, e posibil sa obti un pret asemanator.
daca insa agentia are contracte in zona, sunt sanse mari sa obti un pret mai bun!
Biletele low cost pe care tu le-ai putea cumpara direct cu cardul, vor avea acelasi cost la agentie. Atentie insa, tarifele de low cost se modifica si cresc rapid! Mai mult, pe langa tariful promotional afisat initial de compania aeriana low cost (wizz air, german wings, skyeurope, chiar si blueair) se mai adauga la cumpararea cu Credit Card sume care inseamna bagajul de cala pt fiecare pasager, pt fiecare segment de zborm taxa de emitere si procesare a cartii de credit etc...la WIZZ AIR spre exemplu, un bilet care iese la prima cautare 860 ron pt 2 persoane (Bucuresti - Barcelona), dupa adaugarea taxei de 36 ron dus + 36 ron intors pt fiecare pasager + a taxei de circa 3 euro pe segment ( de procesare plata card si emitre bilet) tariful ajunge la 1050 ron, adica cu aproape 200 ron mai mult! Bani pe care agentia ii plateste direct de pe card si nu ii retine cum poate ai tentatat sa crezi in asa situatie!
Pentru detalii, comparari de oferte si orice discutie, te astept cu drag pe www.klevertravel.ro sau la noi la sediu!
eMailul meu personal este cristian.francu@KleverTravel.ro
Sper ca am fost cat de cat obiectiv si clar ...
Va doresc vacante minunate la preturi perfecte!